0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е депресия? Факти, които трябва да знаете


Какво е депресия? Факти, които трябва да знаете

Ако изпитвате някои типични признаци и симптоми през по-голямата част от деня, почти всеки ден, в продължение на няколко седмици, тогава може да сте депресирани

Кои са признаците и симптомите и какво представлява депресията, ще научите от днешната статия

Естествено е хората да са тъжни, разстроени или периодично да са „без настроение", особено ако са налице определени аспекти от живота, които ги разстройват, или ако преживяват болезнени събития. Повечето хора могат лесно да се възстановят от тези фрустрации. Това обаче не е така, ако сте депресирани.

Определение за депресия: психично заболяване ли е или не?

Клиничната депресия, известна още като основно депресивно разстройство, е сериозно и тревожно състояние, което влияе неблагоприятно върху човешкия ум и тяло. Ако сте депресирани, значи постоянно сте в лошо настроение, заедно с чувство на тъга и загуба на интерес.

Това често срещано, но сериозно разстройство на настроението може да допринесе много за това как мислите, как се чувствате и управлявате ежедневните си дейности. Конкретната причина за депресията е все още неизвестна, въпреки че много фактори могат да повлияят на нейното възникване, като гени, злоупотреба с вещества, промени в околната среда и стрес.

Капките Стресовитал - естествената сила на Природата срещу депресия, невроза, панически атаки, безсъние

Някои рискови фактори също могат да ви изложат на това разстройство, като например различни житейски събития, наранявания в детството, травми на главата, лекарства, отпускани по лекарско предписание и много други . Депресията може да започне дори след рутинна операция.

Няма и специфични етапи на депресия, тъй като това разстройство се изразява различно, в зависимост от пол, възраст и култура. Например, депресираните тийнейджъри е малко вероятно да имат същото поведение като възрастните хора. При жените депресията също е по-различна, отколкото при мъжете.

В тази насока е добре жените да започнат терапия със Стресовитал, още при първите нюанси на лошо, минорно настроение. Преди положението с депресията да се е влошило съвсем капките Стесовитал ще са в състояние не само да повлияят на настроението, но да предотвратят усложненията, които депресията предизвиква.

Въпреки факта, че причината е неизвестна, едно е ясно: депресията е коварна. Тя може да попречи на апетита, съня и на работата ви. Депресията дори може да повлияе на отношенията ви и на това как общувате с други хора.

Според Световната здравна организация (СЗО) депресията е водещата причина за увреждане в световен мащаб и е важен фактор за разпространението на много инвалидизиращи заболявания в момента.

Статистика на депресията: колко често се среща това разстройство?

Депресията не е шега работа, тъй като е едно от най-често срещаните психични разстройства, които намаляват качеството на живот на хората не само в България, но и в целия свят. Броят нараства много бързо и според Световната здравна организация (СЗО) има 350 милиона души, които в момента се справят с това тежко разстройство на настроението.

depresirana_jena.jpg

Депресията не дискриминира и може да се открие както при мъже, така и при жени от всички социални слоеве. Според информация на Клиника Майо обаче жените са два пъти по-склонни да изпаднат в депресия от мъжете .

Как да разберете дали вие или някой, когото познавате, е депресиран?

И така, как се усеща депресията? Според Националния институт за психично здраве, ако изпитвате някои определени признаци и симптоми през по-голямата част от деня, почти всеки ден в продължение на няколко седмици, може да сте депресирани. Тези симптоми включват, но не се ограничават до:

  • Песимизъм или чувство за безнадеждност.
  • Раздразнителност.
  • Трудност при концентриране и вземане на решения.
  • Лоша памет.
  • Загуба на сън, събуждане или ставане много рано сутрин.
  • Умора и липса на енергия.
  • Вина, безпомощността и усещане за безполезност.
  • Болка, за която няма очевидна физическа причина.

За да бъде вашето състояние официално класифицирано като депресия, трябва да усещате изброените симптоми поне в продължение на две седмици. Ако е така, това не е мимолетен проблем, който ще изчезне след няколко дни. Всъщност, средният депресивен епизод може да продължи от шест до осем месеца.

Ако смятате, че страдате от депресия или забележите, че вашият любим проявява тези симптоми, незабавно потърсете професионална помощ. Ако не се елиминира, депресията може да бъде изключително пагубна и дори да доведе до самоубийство.

В момента това разстройство е основен проблем

И още по-голям е проблемът на неглижирането на депресията. Депресията не е само няколко условия, които могат да се „съберат заедно". Ако не обърнете внимание на проблема веднага, това може да навреди на физическото здраве, което води до нарушен имунитет и болка, или по-лошо, злоупотреба с наркотици.

Според проучване, публикувано в Current Opinion in Psychiatry, до 33 процента от хората, страдащи от клинична депресия, са предразположени към проблеми с наркотиците и алкохола.

Билковите капки АЛКОФИТАЛ са най-доброто природно средство, с чиято помощ може да се постигне трайно отказване на алкохола

Още по-смущаваща е връзката между депресията и самоубийството. Според Американската асоциация, която разглежда проблемите със самоубийството, депресията е психиатрична диагноза, която най-често се свързва със самоубийство. Счита се, че между 30 и 70 процента от хората, които се самоубиват, страдат от дълговременна депресия или биполярно разстройство.

Внимавайте за знаци, преди да е станало твърде късно

Както вече стана ясно, депресията не се ограничава до пол, раса или социален статус. Всеки човек може да бъде предразположен към нея. Като се имат предвид нейните потенциално опасни последици, е разумно да се вземат необходимите предпазни мерки, да се обърне внимание и да се започне лечение за това заболяване, преди то да излезе от употреба.

Мъдър съвет: антидепресантите и други лекарства не са най-доброто решение за депресия и може да имат още по-изтощаващи и дългосрочни странични ефекти.

Стресовитал е комбинация от билки, които осигуряват емоционален баланс и спокойствие. Индийски жен-шен, маточина, жълт кантарион - това са само три от лечебните треви, които Стресовитал съдържа. Високата концентрация, както и уникалната комбинация от 9 билки гарантира подобрение на симптоматиката при депресия, стрес, панически атаки, безпокойство, проблеми със съня и други заболявания още след втората опаковка. Гарантираното подобрение настъпва след тримесечен курс на терапия с капките Стресовитал.
Често признак на депресия е състоянието на тревожност

Понякога хората се нуждаят от много време, за да им се постави правилната диагноза, и всичко това, защото объркват депресията с други състояния.

„Събрали сте много стрес, трябва да се опитате да не приемате всичко присърце и да бъдете по-спокойни" или „Ще ви изпиша успокоително". Ето така ни съветват лекарите, когато трябва да се справим с тревожността

Това, разбира се, е грешен подход. В крайна сметка депресията има много лица и поведения, които често са невидими.

65% от пациентите, страдащи от депресия, са много тревожни.

Много от хората имат лошо настроение, изразена апатия, постоянно недоволство и гняв и най-важното - невъзможност да се наслаждават на каквото и да било.
Поради тази причина е много важно да стигнете до добър професионалист, за да може той да ви постави правилната диагноза.

Депресията няма нищо общо с тъгата

Много често депресивното състояние се свързва с тъгата. Но в повечето случаи е като „гигантска топка", в която са комбинирани много аспекти.

Усещане за несигурност, безпомощност, разочарование, гняв, безпокойство, страх... Това постепенно приковава човек и го кара да се затвори и изолира от всички в личния му „затвор".
Не бива да се забравя, че генетичният фактор също е много значителен.

И накрая, не може да не споменем и така наречената „сезонна депресия", свързана с липсата на слънчева светлина и усещане за самота.

По този начин, състоянието на депресия има много причини, тя може да бъде ситуационна, емоционална и дори биохимична.

Никой не избира тази болест

Депресията не е синоним на слабост, липса на смелост или сила на характера на човек. Всъщност, депресията може да се случи на всеки, в почти всеки момент от живота.

Никой не е имунизиран от психическо страдание и от промени в невротрансмитерите.

Депресията се нарича още „химически колапс" на нашия мозък, когато вече не можем да го контролираме напълно.

Депресията изкривява мислите

Тази болест „поразява" човек във всеки смисъл. Ограбва му енергията, мотивацията и дори това да е самостоятелен и независим.

Спирате да забелязвате, че искате да използвате тоалетната, не изпитвате глад и да забравите кога хапнахте за последен път. А устата ви понякога произнася думи, които никога не бихме казали в нормално състояние.

Налице е лошо настроение, раздразнителност, постоянен негатив, когато излизате от дома или се опитвате да планирате нещо.

Прекарването на известно време заедно с любим до вчера човек може да бъде много трудна задача за много семейства, защото това изисква взаимно разбиране и подкрепа.

Хората около вас трябва да чувстват и да знаят, че болестта не говори за вас, че това не сте вие. Необходимо е да проявят толерантност, грижа и любов. Рано или късно този тъмен тунел ще свърши. Вътрешната смелост и подкрепата на семейството, както и подходящата билкова терапия, със сигурност ще си свършат работата, а депресията ще остане в миналото.

Източник: steptohealth.ru


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020