0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Какво е следродилната депресия, какви са причините и колко дълго трае?


Следродилната депресия е много често срещано заболяване. Според Световната здравна организация около 13% от жените, които наскоро са родили, страдат от нея

В развиващите се страни тази цифра е още по-висока: 19,8%. Жената, която наскоро е родила, изпитва постоянна тревожност и умора, чувства вина и страх. Според експерти е много важно да се разпознаят симптомите навреме и да се осигури необходимото съдействие.

Какво е следродилна депресия?

Според Националния медицински изследователски център по акушерство по гинекология и перинатология, перинаталната (по време на бременността) и следродилната депресия са форми на депресивно разстройство. Следродилната депресия възниква по време на бременността или след раждане . Жена, страдаща от следродилна депресия, е в депресивно състояние, има намалена умствена дейност. Двигателни и соматични (телесни, отнасящи се до тялото) разстройства също могат да бъдат забелязани. Тя няма желанието да се занимава с бебето, да го храни, да го къпе, да ходи с него на разходки. Тя чувства безразличие и студ към него.

Като едно най-добрите средства против депресии лекарите препоръчват Капките Стресовитал

Според изследователи от Медицинския университет в София следродилната депресия обикновено се развива между четири и шест седмици след раждането на бебето и продължава поне два месеца.

Кои са най-честите причини за следродилна депресия?

Точната причина за възникване на заболяването не е известна. Тя може да се появи при жени на различна възраст и с различен социален статус. Лекарите предполагат, че болестта може да бъде провокирана от тежки стресови ситуации, тревожност и объркване, преживени по време на бременността, особено последния етап от бременността.

Депресията може да бъде причинена и от нарушения на съня на майката, проблеми, свързани със здравето на детето, спиране на кърменето и тревожност на жената от промените на тялото й след раждането. Освен това, една жена може да изпита следродилна депресия, ако никой от нейните близки или роднини не й помага с детето и домакинските дела, и чувства, че остава сама и трябва да се справя с всичко самостоятелно. Ако една жена, която е родила наскоро, вече е имала депресивни симптоми по време на бременността, това също може да бъде рисков фактор за развитието на болестта.

Как да разпознаем следродилна депресия и какви са основните симптоми?

Както уточнява психологът Мария Меркулова пред AiF.ru, следродилната депресия и слабост е характерна за много жени, станали майки. По време на бременността и раждането те изразходват много енергия, така че слабостта, увреждането на паметта и лошото настроение са често срещано състояние за младите майки. Можем да говорим за следродилна депресия, ако депресивното състояние продължава повече от два месеца.

Жената със следродилна депресия може да изпитва апатия, загуба на сила, умора, тревожност, често да плаче и страда от безсъние. Често вината, страхът и отчаянието се прибавят към това състояние поради факта, че уж е лоша майка, която не си върши достатъчно добре работата.

Симптомите на перинаталната депресия могат да бъдат разделени на първични и вторични. Като правило, за да се диагностицира депресивно разстройство, една жена трябва да има два основни симптома и поне три допълнителни симптома. Основните симптоми включват потиснато настроение, което, независимо от обстоятелствата, продължава дълго време (от две или повече седмици). Освен това жената губи интерес към дейности, които преди това са й доставяли удоволствие, бързо се изморява, постоянно изпитва нервен и емоционален срив. Той, подобно на умората, не си отива дори след дълга почивка.

depresia rodilka.jpg

Допълнителните симптоми включват песимизъм, вина, тревожност или страх, по-специално страх да не остане сама с бебето след раждането, проблеми с лактацията. Освен това родилката може да се чувства несигурна, да изпитва страх и вина, защото не може да се справи с детето, трудно ѝ е да се концентрира и взема решения, няма апетит и губи тегло, не може да спи или постоянно има кошмари в съня си, нейното самочувствие пада. Афективните разстройства също могат да преобладават в поведението: реакции на отхвърляне и отчаяние в комбинация с хиперактивност или агресия. Жена, страдаща от следродилна депресия, може да започне да злоупотребява с алкохол.

Терапията с билковите капки АЛКОФИТАЛ прекратява завинаги злоупотребата с алкохол.

Лекува ли се следродилната депресия?

Да. Без подходящо лечение следродилната депресия може да продължи с месеци и дори с години, като в някои случаи може да бъде и животозастрашаваща. Ето защо, ако майката или нейните близки забележат, че тя може да има следродилна депресия, тогава определено трябва да се консултирате със специалист: психолог или психотерапевт. В този случай разговорната терапия може да помогне. В някои случаи може да са необходими лекарства на билкова основа, като някои от тях могат да се приемат по време на кърмене.

Стресовитал е комбинация от билки, които осигуряват емоционален баланс и спокойствие. Индийски жен-шен, маточина, жълт кантарион - това са само три от лечебните треви, които Стресовитал съдържа. Високата концентрация, както и уникалната комбинация от 9 билки гарантира подобрение на симптоматиката при депресия, стрес, панически атаки, безпокойство, проблеми със съня и други заболявания още след втората опаковка. Гарантираното подобрение настъпва след тримесечен курс на терапия с капките Стресовитал.

Психолозите обръщат внимание на факта, че за жена, страдаща от следродилна депресия, подкрепата на близките и помощта им са много важни. Често, в отпуск по майчинство, една жена се чувства изолирана от обществото, затова е важно да бъде в компанията на семейството и приятелите, да почувства тяхната подкрепа и да ходи на открито поне веднъж на ден. Психоложката Мария Меркулова също съветва всички, които наскоро са родили, постепенно да се върнат към практикуването на някой интересен за тях спорт. През първите месеци майката може да изпита изтощение поради факта, че детето не дава реакция на всички разговори и игри с него. Но е важно да се вслушате в емоциите си, да ги анализирате и да разберете, че всичко това е временно.

Какво може да се направи, за да се предотврати следродилната депресия?

Лекарите съветват бъдещите родители да започнат психологическа подготовка за раждането още по времето на ранната бременност: да открият предварително информация за възможни усложнения, трудности в следродилния период и грижата за новороденото. Превенцията на депресивните разстройства включва и първи контакт с бебето, ранно кърмене и повиване. Освен това в женските клиники и перинатални центрове се осигуряват кабинети и дежурства на психотерапевт и психолог, при които всяка една жена може да отиде за консултация.

ИЗТОЧНИК: woman.ru


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000