0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Лечение на депресия: важни истини за преодоляване на мрачното настроение


Лечение на депресия: важни истини за преодоляване на мрачното настроение

Истината е, че депресията не е просто мрачно настроение, угнетение, меланхолия или песимизъм.

Днес депресията е на второ място по честота на разпространение сред всички болести, а до 2020 г., според прогнозите, ще заеме първата линия на този мрачен рейтинг.

Болест ли е депресията?

Всеки от нас има свой характер. За някои състоянието на униние, безнадеждност и нерадостен копнеж по принцип е нещо необичайно. За други това е почти норма. Ето защо, да се диагностицира депресията не е лесно. Но, ако пациентът наистина има това заболяване, не трябва да мислите, че можете да се справите с него чрез просто усилие на воля. Не бива да се обвинява депресираният човек за липсата на мотивация, а да се коригира ситуацията и веднага да започне борба с тъгата. В края на краищата е почти невъзможно да се справите с истинската депресия сами, а при липсата на медицинска помощ това може да доведе до доста сериозни последици, включително самоубийство. Психичните заболявания, включително и депресията, както например грипът, имат различна степен на тежест. Понякога може да се излекувате от грип без хапчета, но при тежки и сложни форми е възможно да се умре от него. Така че това е в сила и за депресията.

Прием на капките Стресовитал - първа и успешна крачка към преодоляване на депресивните състояния

Никой не е имунизиран от депресия, тя може да пребори всеки човек - без значение дали е силен или слаб. Съществува обаче категория хора, които са в риск. Това са така наречените психастеници, хора със слаба психична организация, за които всичко ново предизвиква тревога и паника. Също така в тази група са хора с повишена уязвимост и чувствителност към външни обстоятелства, надарени с истерични черти, податливи на хроничен стрес, живеещи в неблагоприятни условия на живот, или страдащи от някои хронични соматични заболявания.

Мислех, че е склероза

Депресията се различава от лошото настроение в това, че в този случай тя трае две или повече седмици и е съпроводено с прояви, които пречат на спазването на обичайния ритъм на живот и поддържането на обичайното ниво на активност.

________________.jpg

Класическото описание на депресията включва прояви като меланхолия, страдание, депресия, депресивно настроение, отчаяние, тревожност, чувство за вътрешно напрежение, намаляване или загуба на способност на човека да се наслаждава на предишни любими занимания, повишена раздразнителност, вина, недоволство от себе си, загуба на доверие в себе си, нарушена памет, реч, интелигентност. Волевите качества също могат да страдат - целенасочеността се губи при извършването на каквито и да било действия, оценката на възприятието на реалността се променя. За хората е трудно да се концентрират върху нещо, да съсредоточат вниманието си, а в някои случаи има двигателно забавяне, пасивност.

Вътре и отвън

Ако говорим за екзогенна депресия, причинена от неблагоприятни външни фактори като болест, конфликт, катаклизъм, стрес и т.н., тогава болестта може да изчезне сама след като стимулът престане да функционира. Нашето тяло има голям арсенал от собствени средства, които могат да коригират нарушения в метаболизма. Необходимо е само да се опитате да му помогнете, да го притиснете към възстановяване, леко да промените начина на живот: да прекарвате повече време на чист въздух, да поспите достатъчно, да намерите нещо, което да ви радва. Рисуване, бродерия, колоездене, монтьорство, нареждане на пъзели, грижа за растения и животни, прекарване на време с приятели и деца. Умерените упражнения на чист въздух са много важни: само работещите мускули отделят биологично активни вещества, които нормализират мозъчната функция и настроението.

Но ако депресията е ендогенна, т.е. човек има определена генетична предразположеност, ще бъде изключително трудно да се управлява без експертна намеса.

Отиваме на лекар

Можете да започнете лечение, като посетите невролог. Това е едновременно по-лесна и по-достъпна. Но ако неврологът не може да помогне, трябва да се свържете с психиатър.

В момента биологичните основи на психичното заболяване, включително депресията, се изследват активно. Разкрити са преди това неизвестни механизми за развитие и поддържане на тези прояви. Установени са молекулни маркери, определянето на които в кръвта на пациентите допринася за навременното установяване на диагноза, селекцията на терапията и обективна оценка на нейната ефективност. Оказа се, че не само серотонина и допамина, както се смяташе по-рано, но и редица пептиди и молекули на имунната система участват в развитието на депресия. Оказа се също и, че психичните заболявания и редица неинфекциозни хронични заболявания, като атеросклероза, диабет тип 2, някои форми на рак, имат общи имунни механизми. Тези открития и връзките между тях разкриват потенциала за използване в психиатрията на редица лекарства, които се използват успешно в соматичната медицина.

За да се намали рискът от развитие на депресия

- Редовно тренирайте или ходете бързо пеша повече. Всяка мускулна активност увеличава притока на кислород към мозъка и освобождаването на пептиди, които обикновено се наричат ​​хормони на щастието. Ето защо физическото възпитание е съществен елемент от антидепресантната терапия. Понякога, вместо да тичаш при лекаря, просто трябва да излезеш на чист въздух и как да се затопли;

Прекарвайте по-малко време в гледане на телевизия. Днес „говорещата кутия" се е превърнала в източник на допълнителен стрес;

- Престанете да вярвате, че лошото настроение може да бъде фиксирано с шоколад или парче торта. Действието на бързите въглехидрати приключва след няколко часа, а еуфорията отстъпва на чувство на депресия и фрустрация;

- Увеличете приема на сезонни зеленчуци и плодове, зърна, леща и боб. Тези продукти са полезни както за стомашно-чревния тракт, така и за нервната система. Те естествено увеличават концентрацията на серотонин - хормона на радостта в кръвта.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020