0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Синеоките са по-устойчиви на сезонната депресия

Новото проучване показа, че синеоките и сивооки хора са по-малко склонни към сезонни афективни разстройства (САР) от хората с по-тъмен цвят на очите

В проучването, публикувано в списание Behavioral Science & Psychology, са взели участие 175 студенти от два университета - Южен Уелс и Кипър. Учените им дадоха въпросници за оценка на степента на промяна в настроението в зависимост от времето на годината, както и определяне на промените в съня, апетита, теглото и енергийното ниво в зависимост от времето на годината.

САР се характеризира със сезонна периодичност на големи депресивни епизоди. Сезонната депресия е нарушение на настроението, което се случва ежегодно по едно и също време, по-често през зимата. Разпространението на АТС варира между 1-10%.

„Въз основа на отговорите на участниците, ние открихме, че хората със сиви и сини очи са отбелязали значително по-малък мащаб по отношение на сезонната промяна, отколкото хората с тъмни или кафяви очи“, казва Ланс Уордмън, водещ автор в Южния университет. Уелс (Университет на Южен Уелс).


Уордмън отбеляза също така, че техните резултати отразяват тези от предишни проучвания, според които тъмнооките хора са по-склонни към депресия, отколкото синеоките хора

Каква е причината за тези разлики? Според Уордмън тази разлика може да е свързана с количеството светлина, което окото на човека може да възприеме.

Според учения, светлите очи не поглъщат светлината толкова, колкото кафявата или тъмната, защото са по-чувствителни. В допълнение, тялото на светлооките хора не произвежда толкова мелатонин (хормон, който помага на съня) в студения сезон, както тялото на тъмнооките хора. Мелатонинът, както е известно, влошава симптомите на депресия.

В резултат на такъв механизъм светлооките хора развиват известна резистентност към сезонните афективни разстройства, въпреки че, както Уордмън казва, някои светлооки хора все още могат да усетят ефекта от зимната депресия.

"Цветът на очите, разбира се, не е единственият фактор. Хората, които прекарват твърде много време на закрито, също стават по-податливи както на зимна депресия, така и на други сезонни афективни разстройства. За щастие, те могат просто да излизат и да ходят по-често, особено слънчеви дни, което ще им помогне да подобрят настроението си ”, казва Уордмън.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000