0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Изключете автопилота: Хранете се с наслада, за да изгоните стреса и излишните килограми


Защо е толкова важно да останете в състоянието „тук и сега" дори когато само си миете зъбите, и какво е медитация със стафиди

Това и още нещо ще научите ако прочетете статията докрай.

Помните ли кога за последен път сте мислили за онова, което ядете? Кога за последен път се наслаждавахте на яденето? Обикновено закуската, обеда и вечерята на средностатистическия човек се свеждат до бързото усвояване на не най-здравословната храна, докато гледа телевизия или скролва нюзфийда в социалните мрежи, като така вкуса на консумираните ястия често отива на второ или дори трето място. Подобно повърхностно отношение засяга не само въпроса за храната, но и много други области: работа, учене, взаимоотношения и т.н.

Изглежда, че живеем, но само на автопилот, и това очевидно не допринася за нашето щастие и здраве. И поради това състоянието на депресия и лошото здраве стават наши постоянни спътници. Можете да коригирате ситуацията, като се научите да живеете тук и сега. Днес подобно условие се нарича „осъзнаване". Как да го постигнете?

Метод номер 1. Изключете автопилота, когато правите обичайните неща

В ежедневието извършваме стотици малки действия, без да мислим: вързване на обувки, миене на зъби, приготвяне на храна и т.н. След като подробно проучи процеса на изпълнение, мозъкът превежда тези прости действия в макроси, за да пести енергия. Нашата задача е да изключим автопилота.

Следващият път, например, докато режете зеленчуци за салата, опитайте се да спрете да се фокусирате върху този процес: какви чувства изпитвате и какво усещат пръстите ви? Да предположим, че режете краставица: първо насочете вниманието върху ръката, която държи краставицата. Помислете за това и вижте каква текстура има този зеленчук, колко солидна е тя, какви усещания изпитвате, докато я режете. Следвайки този процес, можете да се съсредоточите върху ръката, която държи ножа и да направите нещо подобно: каква е дръжката на ножа и как я усещате, какви усилия полагате, за да режете зеленчука, какво чувствате, когато острието удари повърхността на дъската и т.н. Не забравяйте: не е толкова важно върху какво се фокусирате (ходене, шофиране, гледане на залеза), самият процес е важен.

naslada.jpg

Метод номер 2. Приемайте храната съзнателно

Осъзнаването е процес, на който може да бъде обучен абсолютно всеки - най-важното е да не се разсейвате. Храненето не е изключение. Като тренировка, опитайте известната медитация със стафиди. За да направите това, имате нужда от стафиди (всъщност, можете да използвате абсолютно всичко, стига да не изисква особено внимание при консумация) и малко време.

Намерете пет до десет минути, когато ще бъдете сами и няма да ви безпокоят телефонни обаждания, семейство или приятели. Преминете през 8 етапа, отделяйки по 20-30 секунди за всеки.

1. Задръжте стафидата

Вземете една стафида (или друг сушен плод или ядка), дръжте я в дланта си или внимателно го хванете между палеца и показалеца. Съсредоточете вниманието си върху стафидата, сякаш никога преди не сте виждали подобно нещо. Чувствате ли обема на стафидата? Тя хвърля ли сянка върху дланта ви?

2. Погледнете я

Погледнете внимателно вашата стафида, или каквото там сте избрали. Представете си, че я виждате за първи път. Погледнете я възможно най-отблизо. Нека погледът ви изследва всяка част от нея. Мислете за всяка грапавина, която усещате, за светлината, която пада върху нея, за формата, която има.

3. Докоснете я

Завъртете го с пръсти, изследвайки текстурата. Какви усещания предизвиква пикантността, когато я държите?

4. Помиришете я

Какво усещате с всеки дъх? Има ли аромат? Нека този аромат обземе цялото ви внимание. Ако тя няма миризма или е много слаба, обърнете внимание и на това.

5. Сложете я в устата си

Сега бавно сложете стафидата, ядката, шоколада или каквото и да е там в устата си. Обърнете внимание на факта, че вашата уста и ръка знаят точно какво правят. Обърнете внимание на всички движения, които правите. Внимателно я поставете в устата си, като забележите движението на езика, докато го правите. Не дъвчете, просто анализирайте усещанията, които имате, докато храната е на върха на езика. Подръжте в устата за около половин минута или повече, ако искате.

6. Започнете да дъвчете

Когато сте готови, съзнателно отхапете парче от стафидата и се опитайте да почувствате какви промени са настъпили във вас, вашия вкус и в чувствата ви. Отбележете какъв вкус има ядката или стафидата. Почувствайте текстурата още веднъж, когато отхапвате. Дъвчете бавно, и не бързайте да я поглъщате. Анализирайте какво се случва в устата ви.

7. Поглъщайте

Хванете първото желание да погълнете стафидата и го идентифицирайте, преди да я глътнете. Обърнете внимание на движенията на езика, предшестващи поглъщането и придружаващи този процес. Опитайте се да почувствате как се движи през хранопровода. Ако не я гълтате веднага, съзнателно следвайте второто или дори третото поглъщане, докато стафидата изчезне напълно. Обърнете внимание на движението на езика, след като я погълнете.

8. Резултати

През следващите няколко секунди наблюдавайте резултатите от това упражнение. Има ли послевкус в устата ви? Как се усеща вкусът на стафидата или вкус изобщо липсва? Искате ли веднага след това да изядете още една?

В името на експеримента, опитайте се да ядете съзнателно днес. Може би това ще бъде първият път, когато не само ще се храните, но и ще се насладите на храната.

С насладата идва доброто настроение и отслабването

Лекарите установиха, че дъвченето на едно парче храна най-малко в продължение на 30 секунди ще доведе до намаляване на дневния прием на калории, което от своя страна ще има благоприятен ефект върху теглото, което при повечето хора е излишно. Според психолозите дългото дъвчене помага на мозъка да „си помни" за дълго време, че е настъпил прием на храна.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2019

Content
LivedaMed2000