0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Словото определя кармата


Словото определя кармата

От речта зависи здравето и материалното благополучие

И това се отнася не само до високодуховните хора, но и до онези, които са преуспели материално...

Умението да се говори и слуша, се изучава сериозно във всички бизнес училища. Дори за да се издигнеш в йерархията на криминалния свят, е нужно да контролираш езика си. Там често се цитира изказването на Буда, че словото може да убива. Три минути гняв могат да унищожат десетилетно приятелство. Изводът е, че словото силно определя нашата карма.

Може десетилетие да се занимаваш с духовно развитие, благотворителна дейност и т.н. Но оскърбявайки велика личност, да изгубиш всичко на всички нива и да деградираш в низши форми на живот.

Откъде идва всичко това? От оскърбленията

Според ведическата астрология сенчестата планета Кету отговаря за оскърбленията. Кету дава бърза, често почти мигновена реакция. Дори дава освобождение. Но в отрицателен аспект тя наказва за оскърбленията и непочтителната реч, лишавайки човека от всичко, което е постигнал в духовен и материален план.

Във ведическата цивилизация хората се учат внимателно да се отнасят към думите си. Докато човек не заговори, трудно можеш да го опознаеш. Едва когато в разговора можеш да различиш глупака от мъдреца. Речта притежава изключително силна енергия.

Специалистите, които притежават чувствително зрение, казват, че хората, които използват ругатни, говорят грубо и оскърбително, на определено място в тънкото си тяло получават черно петно. За година-две то може да прерасне в раково образувание.

Речта - проява на жизнената сила

Най-главното, за което ни е даден езикът, е произнасянето на молитви, мантри, обсъждането на теми, приближаващи ни до божественото. По необходимост може да се обсъждат и практически въпроси, да общуваме с близките си. Но главното е да не прекаляваме.

Аюрведа казва, че речта е проява на праната. Прана е жизнената сила, вселенската енергия. Колкото повече прана - толкова повече здраве, успех, харизма и хармония има човекът.

Праната се изразходва, на първо място, когато човекът говори. Особено когато критикува, осъжда, предявява претенции, псува. Според статистиката 90% от всички конфликти настъпват поради това, че говорим лошо за някого.

Най-успешни са хората, които говорят приятно и умеят да контролират речта си. В „Бхагават-Гита" се казва, че аскезата на речта се състои в умението да се казва истината с приятни думи. Хората, които разговарят грубо, заемат последните места във всяка йерархия.

Това се отнася и за страните, като цяло. Обърнете внимание, че страни с висока културна реч са по-успешни - Япония, Германия, и въобще . държави, влизащи в Голямата седмица. Макар че и там сега се наблюдава известно културно израждане, включващо и деградация на културата на речта.

Това се отразява и на икономиката, и на духовния живот, като цяло. На Изток човек, който елементарно не може да контролира речта си, се смята за много примитивен, макар че на Запад може и да е професор.

Кармата се определя от думите

Важно е да помним, че „ако критикуваме някого, поемаме върху себе си негативната карма и лошите качества на същия този човек. Така действа кармичният закон. По същия начин приемаме и качествата на личността, която възхваляваме.

Затова Ведите призовават винаги да се говори за Бога и за светците и да се възхваляват. Това е най-лесният път да придобием божествени качества. Тоест, ако искате да се сдобиете с някакви качества, достатъчно е да прочетете за даден светец, който ги притежава, или да обсъдите с някого негово качество.

Отдавна е забелязано, че придобиваме качествата на човека, за когото мислим и говорим. Затова дори западните психолози съветват да мислим и говорим за успешни и хармонични хора. Но колкото повече егоизъм и завист изпитваме, толкова по-трудно ни е да говорим за някого добре. Трябва да се научим да не критикуваме другите.

На един човек според хороскопа му се пада сериозна болест, но всичко при него е нормално

Питат го какво е започнал да прави през тази година. Той отговаря, че е дал обет никога и никого да не критикува. Споделя, че е забелязал как животът му се подобрява, а духовната му практика се издига на ново ниво.

Този, който ни критикува, ни отдава своята положителна карма и взема от нас лошата. Затова във Ведите се смята, че е хубаво, когато сме критикувани.

Как работи речта с кармата?

В „Махабхарата" е казано, че ако сте решили да направите нещо, не говорете на никого за това. Щом го споделите, вероятността то да се реализира, намалява с 80%. Особено ако разкажете за плановете си на завистлив и алчен човек.

Защо хората, които говорят малко и обмислено, постигат повече? Просто е - те не губят енергия. Другото просто правило, свързано с речта е: ако сме направили нещо хубаво на някого и се похвалим затова пред други хора, в същия момент губим положителната си карма и всички плодове на благочестието, които сме си спечелили с добрата си постъпка.

Хората, които обичат да се хвалят, не постигат нищо. Затова никога не трябва да се хвалим с постиженията си, тъй като в този момент губим плодовете, които сме спечелили. Казано е: „...нека левицата ти не узнае какво прави десницата ти" (Евангелие от Матей, 6:3).


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2020