0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защо хората лъжат?


Защо хората лъжат?

Според психолозите лъжците биват различни и те практикуват различни видове лъжи

Оказва се, че лъжата може да изпълнява защитна функция - когато боязлив човек се опитва да предотврати неприятности, свързани с горчивата истина, и съответно да избегне наказание. Тази лъжа често практикуват децата. Например детето е получило в училище слаба оценка, скрива този факт от родителите, при това и лъже, че учителят го е похвалил по време на урока.

Нерядко лъжата изпълнява компенсаторна функция. Неувереността в собствените сили и чувството за малоценност лъжльото се опитва да замаскира с разкази за героичните си победи и подвизи. А липсата на пари - с твърдения за богатство, влиятелни покровители и т.н.

depresia.jpg

Тийнейджърите често използват лъжата за самоутвърждаване, като понякога лъжат и самите себе си, разказвайки за участието си в банди и престъпления. Със същата цел децата съчиняват истории за фантастичната сила и безграничните възможности на своите родители и по-големите си братя.

Лъжата без изгода, която прилича повече на фантазия, не е опасна. В основата й лежи не толкова желанието да заблудиш другите, колкото неспособността да отделиш действителността от света на собствените си представи и мечти.

Капките Стресовитал - естествената сила на Природата срещу депресия, невроза, панически атаки, безсъние

За децата това е нормално. Те често представят за действителни собствени или чужди измислици, тъй като при тях не е напълно формирано самосъзнанието. До определен момент те живеят в своеобразен магически свят. Ако става дума за възрастен човек обаче, нещата са по-сериозни. Когато фантазиите носят упорит характер и не се поддават на разубеждение, може да се говори за псевдология, което вече си е заболяване.

Лъжците могат да бъдат класифицирани на епизодични, принуждавани от обстоятелствата, и вдъхновени, упиващи се от своето творчество и вживяващи се в измислените образи

Ако първите спират да лъжат, щом изчезне травмиращата ситуация, вторите обикновено лъжат цял живот. Нерядко те самите страдат от тази своя наклонност; осъзнават нейната пагубност, но не могат да спрат.

Увлечените лъжци са артистични, те отчаяно се стремят към любов и признание от страна на околните. Такъв митотворец лесно се разпознава в компанията - той е отличен разказвач, чувствителен към настроението на събеседника си, очите му блестят, маниерите му са демонстративни,често е облечен с вкус. Страст към лъжата откриват у себе си много хора (особено на младини), които впоследствие достигат успех на литературното поприще. Да уличиш такъв разказвач в лъжа, означава да му нанесеш душевна рана, тъй като самият той вече си е повярвал.

Тези хора са склонни да търсят спасение от трудностите в заболяване, понякога дори истинско, но неясно, с постоянно променящи се симптоми. Те разказват с упоение за усещанията си, употребявайки фрази от типа „непоносими болки", „задушаваща мъка", „безкрайна умора". И не мислете, че те лъжат, съвсем не. Вдъхновените лъжци са много чувствителни и трепетни натури, те не са симуланти, а истински страдалци.

Но наред с множеството недостатъци митоманите имат едно съществено достойнство: благодарение на своята инфантилност те периодично превръщат живота на близките си в приказка: нещо съчиняват, нещо измислят. С една дума, с тях човек никога не скучае.

Какво да се направи?

Възниква законният въпрос какво да правим с лъжеца в нашето обкръжение? Защото тази артистична натура е способна да ни изкара извън нерви. За съжаление, възпитанието не дава плодове: лъжльо-вците с възрастта или постепенно изживяват своята слабост, или остават в неин плен завинаги. Най-добре е с хората, оттеглили се прекалено надалеч и задълго в света на фантазиите, да се справи психиатър.

С лъжците „от слабост" и „заради обстоятелствата" ситуацията е по-проста. Не трябва да изискваме от заека да стане лъв. Но все пак е добре да се замислим дали отделяме достатъчно внимание на близкия си човек, на детето. Може би то толкова иска да ни се хареса, да привлече вниманието ни, така жадува за нашата любов, че се решава дори на измама в търсене на заинтересования ни поглед. Разберете го и се научете да го обичате такова каквото е.

Жените лъжат по-добре

Оказва се, че мъжете лъжат по-често от жените и получават от това удоволствие. Затова пък дамите го правят по-добре и по-артистично. Освен това изследвания показват, че в течение на 30 минути 87% от хората се изхитряват да излъжат от един до три пъти.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020