0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

10 признака на шизоидната личност


Кои са шизоидите и защо не бива да се бъркат с шизофрениците? Шизоид - това е вид акцентиране на характера на човека. Според класификацията на Личко има 11 вида акцентуации на човешката природа. А шизоидът е само една от тях.

Как разбираме, че даден човек е шизоид?

Шизоидите нямат нужда от социализиране, не обичат да завързват нови запознанства. За тях самотата е естествено състояние. Емоции? Нищо подобно - те са емоционално студени, дистанцирани и излъчват една такава лека, симпатична дори темерутщина.

Защо е толкова важно да се определи вида на акцентуацията на човека? Факт е, че изграждането на печеливши и удобни взаимоотношения е възможно само ако видовете герои не си противоречат.

Шизоидна личност

Как да определим шизоидната личност? Това може да се направи лесно с десет общи въпроса, които са много лесни за отговор. След тези въпроси ще ви разкажем как да се държите правилно с шизоида.

1. Избягва ли другите хора?

Ако отговорът е "да", тогава вероятността човекът да има шизоиден акцент е много висока. Факт е, че за тези хора е много трудно постоянно да бъдат с вас или с други хора. Шизоидите често се носят в облаците и ако се опитате да ги свалите от тях, това ще ги натъжи. Но, така или иначе, те ще намерят отново най-краткия път до своята самота, и то без ни най-малко колебание.

2. Хем му се иска да има връзка с някой, хем прави всичко възможно да не се обвързва

Шизоидите просто не могат да се посветят изцяло на взаимоотношенията . Те се радват на идеята, че имат някаква принципна връзка, но мразят напълно да се потопят в нея.

3. Може ли да поддържа приятелство през годините?

shizo.jpg

Ако шизоидът ви избере за свой приятел или партньор, то е завинаги. В това отношение партньорите на шизоидите са много щастливи. Въпреки отчуждението и дистанцията, която без проблем спазват, те остават приятели докрай, и в продължение на много години.

Шизоидът може да не ви вижда в продължение на много години, но срещне ли ви, то той ще реагира така, сякаш изобщо не е имало раздяла. Поддържането на приятелство с шизоид е лесно през целия живот.

4. Способен ли е на силна любов?

Ще отговорим на този въпрос с един кратък виц.

Стоят на една пейка дядо и баба. Бабата пита дядото:
- Дядо, ти мен обичаш ли ме?
- Разбира се, отговорил дядото.
- Ами защо не ми го казваш по-често?
- Казах ти го преди 55 години, и нищо не се е променило оттогава!

Този дядо е типичен шизоиден пример. Те са способни на много любов, но рядко изразяват чувствата си. За шизоида е абсолютно нормално да не обясняват, да не говорят и да не парадират с любовта си по никакъв начин, въпреки че отвътре ги обгръщат силни чувства.

5. Агресивен ли е?

Шизоидите изпитват една такава мързелива агресия. Те са предразположени към агресивно поведение, но техните физически прояви са малко обрани. Но сблъсъкът с някого в словесен дуел е много по-интересен за тях. Шизоидите са почти винаги много ерудирани и начетени хора, които спорят с удоволствие за това, което не само е видно, ами е и ясно.

Успокойте нервите, балансирайте съня и овладейте паник атаките с билковите капки Стресовитал

6. Обича точните науки?

Шизоидът може да се нарече "човека-схема", защото неговото мислене е по-концептуално и теоретично, отколкото визуално-ефективно. Подобен човек ще се справя много по-лесно с математиката, физиката и химията, отколкото с литература, рисуване и история. Шизоидният тип личност е далеч от хуманитарните науки, далеч от романтизма, далеч от поезията и т.н.

7. Има ли "сливи в устата"?

Шизоидите са много лоши с артикулацията, поради неясната дикция, която имат. Изказът им се характеризира с паразитни думи, прекалено сложни изречения и непоследователност на интонацията, както разпокъсване на същността на разговора. Често е много трудно да се разбере какво точно иска да каже един такъв, шизоиден човек.

8. Тромав ли е или притежава грацията на лебед?

slon.jpg

Шизоидите са много тромави. Трудно им е да извършат каквото и да е действие. Да направят плавно и грациозно движение за тях е невъзможна задача.

9. Лош или добър танцьор?

Този въпрос произтича от предишния. Шизоидните личности са предимно отвратителни танцьори. Освен това те са много неудобни за обектите, с които са принудени да си взаимодействат. Например, шизоид, наливащ чай, е вероятно да счупи чаша или да разлее чая, да събори захарницата или да дръпне покривката без да иска.

10. Чистоплътен ли е?

Шизоидите са достатъчно чисти, но те нямат никакъв интерес да подреждат. Просто това няма значение за тях.

Коя линия на поведение би трябвало да следваме, ако около нас има шизоид? Всъщност, с шизоидите не е трудно да се разбираме. Достатъчно е само да уважаваме тяхното лично пространство и да не им налагаме каквото и да било. Бъдете близо до него, но не го карайте постоянно да ви обръща внимание. За тези хора е трудно да обръщат много внимание на другите, защото това изобщо не е в техния характер.

Шизоидният акцент в действителност е рядък. Най-често това се случва при мъжете. Шизоидното разстройство на личността е модел на безразличие към социалните отношения, с ограничен кръг от емоционални изрази и опит. Разстройството се проявява в ранна зряла възраст чрез социални и емоционални отклонения, които пречат на хората да имат близки отношения.

Въпреки че причината за това нарушение на личността не е известна, генетиката и околната среда се подозират, че играят роля в нейното развитие. Някои специалисти по психично здраве предполагат, че едно мрачно детство, в което липсват топлина и емоции, допринасят за развитието на заболяването. По-висок риск за шизоидно разстройство на личността в семейства на шизофреници предполага, че има генетична предразположеност към развитие на това разстройство.

Хората с шизоидно разстройство на личността нямат шизофрения, но се смята, че много от същите рискови фактори при шизофрения могат да причинят шизоидно разстройство на личността.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000