0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

14 предупредителни знака за надбъбречна преумора


Надбъбречните жлези са като рецептори на всичко, което е стресиращо за вас, емоционално, психически и физически. Те "преживяват" съзнателно онова, което може да не усетите, и никога не се адаптират. Това ще е причина да усетите, че дори да се справяте с дадена стресова ситуация добре, надбъбречните жлези няма да са много съгласни.

Надбъбречните жлези са най-известни с това, че отделят хормоналния адреналин, който бързо е нужен на организма ви за действие в стресова ситуация - това е един вид подготовка за предстоящия скок. Това е и най-ценната информация, която някога можете да научите за надбъбречните жлези.

umora.jpg

Те също така допринасят за безброй процеси в организма, когато не сме под стрес, и нашето здраве се влошава. Защо? Защото функциите вече не се изпълняват оптимално, поради надбъбречна умора.

Хормоните засягат всяка функция, орган и тъкан в тялото, както пряко, така и косвено. Те реагират един на друг, както и отговарят на условията в тялото в сложен и силно чувствителен балансиращ акт. Надбъбречните жлези работят тясно с хипоталамуса и хипофизата в система, известна като хипоталамусно-хипофизално-надбъбречната ос - ендокринен танцов баланс. Това е "правителството" на тялото и е от съществено значение за нашето здраве и благополучие.

Затова не е странно, когато става дума за така нареченото надбъбречна преумора.

Така разбираме, че надбъбречните ви жлези са претоварени, чието следствие е ниско ниво на кортизол и небалансирани хормони. Ако сте казали на Вашия лекар, че подозирате умора на надбъбречната жлеза, вероятно ще бъдете изпратен до ендокринолог, който може да ви тества за болестите на Адисън или Кушинг, сравнително редки ендокринни заболявания, които показват много ниски или високи нива на кортизол (основния стрес хормон). Лечението е хирургия и медикаменти. Но, сега няма да говорим за това.

Дали надбъбречната умора е измислица?

Надбъбречната умора не е призната от конвенционалната медицина модел, тъй като тя не е заболяване, за което могат да се предписват лекарства. Така работи нашата медицинска система.

Преумора, безсъние, паник атаки, справяне с последиците от стреса - решението на тези проблеми се нарича Стресовитал

Надбъбречната умора трябва наистина да се нарича дисфункция на хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната ос, което е начин да се обясни, че обратната връзка между мозъка и надбъбречните жлези е компромитирана, така че има недоразумения и съпротива за това кога и как да се освободят стрес хормоните. Началото на надбъбречната умора не е по вина на надбъбречните жлези; това е дисфункция между мозъка и надбъбречните жлези.

Надбъбречната преумора е "съзвездие" от симптоми като безсъние, завишена тревожност, 24-часова умора или мозъчна мъгла, което нарушава ежедневния ви живот. Тези неприятни усещания няма да ви изпратят в болницата, може би дори не и на доктор, но това е начинът на вашето тяло да ви сигнализира, че има дисбаланс. Хората могат да пренебрегнат тези признаци, да мислят, че са част от стреса или че просто „остаряват", или могат да отидат при специалист, който ще им предписва лекарства въз основа на техните симптоми: нещо за безсъние, например, или антидепресанти и лекарства против тревожност. Но тук отново не се обръща внимание на основния дисбаланс и проблемът продължава, докато не предизвика състояние на истинска болест.

Когато надбъбречните жлези започнат да се колебаят, може да забележите тези 14 предупредителни симптома:

- умора;
- качване на тегло;
- храносмилателни проблеми като подуване на корема, запек, диария;
- глад за захар и/или сол;
- „катастрофата от 15:00 часа" - силно, непреодолимо желание за сън, пълно отпускане и липса на каквато и да е сила;
- мозъчна мъгла;
- повишена чувствителност към заболявания;
- намалена или липсваща способност за справяне със стреса, чувство на провал;
- безсъние или събуждане около 4 ч. сутринта, както и неспособност да се заспи отново;
- безпокойство;
- депресия;
- ПМС / горещи вълни, свързани с менопаузата;
- неспособност за фокусиране;
- пренебрегване на желанието за секс, или пълна липса на такова.

Причини за поява на надбъбречна умора

Емоционален стрес. Интересно е, че 95% от случаите на надбъбречна умора се предизвикват от екстремни емоционални напрежения. Това може да бъде смърт, развод, нараняване, загуба на работа, или дори положителен стрес, като сключване на брак или раждане. Стресът е основната причина за дисбаланс в тялото.

Диета. Твърде много преработени храни, прекалено много кафе/кофеин, нередовни хранения, рафинирани захари, хранителни вещества, които не хранят достатъчно, малко храна, или пък предпочитане на храни, които нямат хранителни вещества, защото са обработени или рафинирани.

Болка, хронично възпаление.

Дисбаланс на микробиома и храносмилателни инфекции като Helicobacter pylori, дисбиоза, кандида, паразити (по-често, отколкото може да си помислите!)

Липса на сън.

Автоимунни състояния.

lipsa_na_san.jpeg

Това, което започва като хроничен стрес, обикновено изгаря свещта в двата края: да будуваме цяла нощ, да учим (или да се забавляваме), да пием кафе или кока-кола на корем, да работим на 2 работни места, да работим 80 часа седмично, да прескачаме хранене, да спим само 4 часа на нощ - или изобщо да не спим. Хората обикновено се чувстват доста добре на този етап, защото тялото им изхвърля повече кортизол в отговор на стреса, за да ги накара да бъдат по-бдителни и да ги преведе през каквото там предизвикателството са си избрали.

Малко стрес е нормален и добър, и всички го имаме. Но това е способността на тялото ви да се възстанови. Затова е от значение, ако не спите или се не храните добре и живеете в режим на стрес в продължение на години. По този начин вие се отправяте към прегаряне, защото тялото ви няма шанс да се възстанови.

След като тялото ви не може да се справи с нивата на стреса, започвате да прегаряте. Вашият мозък сигнализира, че има стрес, но надбъбречните жлези не могат да произведат необходимото количество кортизол, за да ви предпазят, и започвате да се сривате. Сега сте в надбъбречно прегаряне и имате нисък кортизол. Вашите ресурси за борба със стреса са изчерпани.

Ако сте жена, може да започнете да имате нередовни цикли или влошаване на симптомите на ПМС, защото тялото ви започва да заема молекули от други хормони, като прогестерон (един от основните ви женски хормони), за да произвежда кортизол. Вашето тяло възприема, че оцеляването е по-важно от възпроизвеждането, така че жените забелязват нередности като безплодие или проблеми, свързани с цикъла. Вашето тяло знае, че напрегнатата среда не е идеална за създаване на бебе! Тази липса на прогестерон може да ви остави доминиращ естроген.

Как да обърнете надбъбречното прегаряне?

- тестване на слюнка за определяне нивата на кортизол;
- възстановяване на циркадния ритъм;
- сън в продължение на поне 8 часа през нощта. Добре е да сте в леглото до 22:00;
- яжте на редовни интервали, за да поддържате стабилна кръвна захар;
- приемайте достатъчно калории, но не повече калории;
- приемайте хранителни добавки, които да редуцират вредите от стреса, както и набавете на тялото добри мазнини;
- спрете да пиете кафе;
- подпомагайте храносмилането с пробиотични храни;
- приемайте минерали и витамин С;
- набавете си адаптогенни билки;
- прием на В-витамини
- корекция на стреса в работата и взаимоотношенията.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000