0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Без сън и почивка: 5 популярни мита за безсънието


До 45% от жителите на света страдат от различни проблеми и нарушения на съня. При по-възрастните хора броят на страдащите от безсъние се увеличава.

Често си мислим, че знаем за безсънието почти всичко. И още по-често не обръщаме необходимото внимание на този важен и опасен здравословен проблем. Безсънието не ни позволява да заспим, изчерпва ни, изпива нашата сила и енергия, превръщайки човека почти в зомби. В същото време има доста митове за безсънието, които трябва да бъдат изложени, разбрани и ликвидирани, за да не се навреди на здравето.

Мит 1. Безсънието не е проблем. Днес съм спал лошо - утре ще си наваксам!

Така могат да се говорят само хора, които не са изпитали безсъние. „Спящият утре" в този случай е почти толкова невероятен, колкото да уловиш дебела птица или да намериш цъфтящ папрат. Безсънието не е епизодична „липса на сън", а патология, от която централната нервна система на човека е сериозно засегната. Един възрастен се нуждае от здравословен пълноценен сън в продължение на поне 7-8 часа, за да се възстанови от дневния разход на енергия.

Мит 2. Безсънието е, когато не можем да заспим

Всъщност безсънието е многостранно. Преди всичко, разбира се, това са трудности при заспиване: ако здравият човек заспива до 10 минути, то при безсъние този процес може да отнеме 2-3 часа или дори повече. Друга проява на проблема са честите нощни събуждания, както от всякакви (дори тихи) звуци, така и без външни причини. Сънят в този случай е прекъсващ и човек може дори да не си спомни дали е спал или просто се опитвал да заспи. Безсънието включва слабост и летаргия след събуждане.

Капките Стресовитал се справят с безсънието, стреса и нервните напрежения, които може да доведат до липса или влошаване на съня

Мит 3. Дневният сън може да компенсира безсънието и липсата на сън

Това не е вярно. Човешкото тяло е напълно възстановено само след като си е почивало през нощта. Дори и да спите в следобедните часове, колкото и да спите през нощта, ефектът ще бъде много по-лош. Дневният сън е в състояние да разстрои качеството и продължителността на нощния възстановителен сън.

Мит 4. С възрастта човек се нуждае от по-малко сън, в този случай безсънието не е толкова лошо

Всъщност, възрастните хора често страдат от безсъние, сънят им не е силен, плитък е, фазата на дълбок сън е съкратена, често се събуждат. Поради лошото качество на съня по-възрастният човек ще се нуждае от повече време, за да поспи и да остане буден.

Мит 5. Безсънието не трябва да се лекува

Това не е така! Безсънието е голям проблем за човешкото тяло. Първите му последици включват намалена производителност, хронична умора, увреждане на паметта, нездравословен тен и невроза. Още повече - при продължително безсъние, активността на човешката имунна система намалява, настъпва зачестяване на простудите и острите респираторни вирусни инфекции, а хроничните заболявания започват да протичат в по-остра форма.

Репродуктивната система също страда: при мъжете броят на сперматозоидите намалява, при жените се появяват менструални нарушения. И все пак собственикът на постоянното безсънние рискува в някакъв момент просто да заспи зад волана, например, застрашавайки своя живот и живота на другите. Възможни са и други грешки, разбира се, не толкова фатални, но достатъчно неприятни.

Няколко заключения

В случай на нарушения на съня е необходимо да се преразгледа режимът: опитайте се да си лягате по едно и също време, да не стоите будни през по-голямата част от нощта, ако е възможно, да правите малки тихи разходки преди лягане. Ще ви помогне да подобрите качеството на съня и да се отървете от безсънието ако ползвате редовно билковите капки Стресовитал. Билковото лекарство за лечение на безсъние не е пристрастяващо, не предизвиква сънливост през деня, а в някои случаи има и допълнителен антихистаминов (антиалергичен) ефект.

bed.jpg

Видове безсъние

Безсънието е различно и варира по произход, продължителност и дори възраст на страдащия от него.

1. Острo безсъние

Това разстройство, наричано още краткосрочно безсъние, е смущаващо и често е резултат от стреса. Проблемите със съня изчезват веднага щом източникът на стрес отмине или когато се приспособим към стреса. Въпреки това, стресът не е непременно свързан с негативни преживявания. Излишъкът от положителни емоции може да предизвика и свръх-вълнение, което няма да ви позволи да заспите.

2. Поведенческо безсъние в детството

Това състояние се случва в детството, когато детето не спи, докато родителят не осигури на детето сън. Всичко зависи много от придържането и формирането на навиците.

3. Идиопатично безсъние

Идиопатичното безсъние е нарушение на съня, което продължава през целия живот, започва в детска възраст и продължава в зряла възраст. Този тип безсъние е трудно да се обясни по някаква причина и не е резултат от други нарушения на съня, медицински проблеми, психични разстройства, стрес, лекарствени ефекти и др. Засега причината за този тип безсъние е неясна.

4. Безсъние, дължащо се на лекарства и други вещества

Този тип безсъние е пряко свързано с употребата и консумацията на следните вещества: леки наркотици, определени лекарства, кофеин, алкохол, някои храни. В същото време, проблеми със съня могат да продължат да съществуват дори и след като сте спрели приема на лекарства или други вещества.

5. Безсъние, свързано с болест

Такова безсъние е симптом на психично разстройство, което определя хода и тежестта на безсънието. В този случай, това е психично разстройство, което се лекува, и безсъние - само ако заболяването премине в тежка форма.

6. Парадоксално безсъние

Това е нарушение на съня, при което пациентът се оплаква от тежко безсъние, но няма признаци за сериозно нарушение на съня. Хората с парадоксално безсъние често твърдят, че изобщо не спят или са спали само една или няколко нощи. Тази увереност корелира със състоянието на повишена възбудимост на нервната система.

Обикновено хората с такова нарушение на съня надценяват продължителността на интервала от време, през който заспиват. Те също така подценяват продължителността на общото време на сън.

7. Психофизиологично безсъние

Такова безсъние е свързано с повишена тревожност, и по-специално с концентрация върху неспособността да заспите. Този тип безсъние може да започне внезапно след известно събитие или да се развие в продължение на много години. Такива хора са прекалено притеснени за безсънието си и в резултат на това изпитват безпокойство и напрежение всеки път, когато се приближава времето за сън, което увеличава безсънието.

Наблюденията показват, че симптомите на отделните форми на безсъние се припокриват, така че може да бъде много трудно да се идентифицират подтипове. Сега обаче се различават три клинични форми на безсъние:
1. Хронично безсъние (с продължителност повече от 3 месеца).
2. Остро безсъние (продължителност по-малка от 3 месеца).
3. Безсъние, неуточнено (временна диагноза).


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000