0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Фрази, които помагат да се прекъсне неприятния разговор


Ако нямате късмет с другия човек, който е ваш събеседник, можете да страдате до последната капка търпение. Но можете и красиво да сложите край на това мъчение и просто да си гледате работата. Как да се измъкнете от неудобната ситуация, без да си създавате врагове?

Ситуация: дълъг и досаден разговор

Как да действаме: „Всъщност, ти каза много интересни неща, толкова съжалявам, че трябва да те прекъсна. Благодаря за разговора."

Защо е добра тази фраза: използвате емоционално погалване (комплимент), а след това следва съжаление-отказ („толкова съжалявам"). И накрая подчертавате, че всичко се случва не защото сте много отегчени, а защото условията са такива, плюс благодарност за финал! Така доставяте на отсрещния позитивни емоции.

Ситуация: човек прави предложение или искане, но нямате желание да се срещате с него или да му изпълните искането.

Как да действаме: Да предположим, че диалогът се развива по схема, когато открито заявявате, че сте принудени да откажете, но не сте чути:

- Искам...

- За съжаление трябва да откажа ...

- Виж, наистина е необходимо. Какво толкова...

- Ще се радвам да помогна, но обстоятелствата са такива.

- Добре, щом трябва. Надявах се, че ще се отзовеш.

- Вече казах два пъти, че нямам възможност, но изглежда, че не чуваш. Съжалявам, това вече не е молба, чувствам натиск, а това ми е неприятно. Нека спрем до тук.

dialog.jpg

Защо е добро това извинение: в този случай, манипулаторът се опитва да упражнява психологически натиск, защото искането е един от най-репресивните речеви жанрове.

С фразата „Какво толкова" човекът се опитва да намали разходите, свързани с изпълнението на искането. А думите "Надявах се, че ще искаш да помогнеш..." - трябва да предизвикат чувство на вина.

С вашия отговор обаче вие ​​прехвърляте вниманието от субекта на искането към процеса, и разкривате манипулативния ефект. Тази тактика е добра, когато разберете, че имате човек, който иска да постигне целта си на всяка цена.

Ситуация: дълъг, но необходим разговор

Как да действаме: "Съгласен съм с теб в много отношения ... много жизненоважен разговор, имах подобна ситуация и въпреки че трябва да тръгвам, ще се опитам накратко да разкажа ..." След това наистина разкажете накратко историята в много съкратена версия и добавете: - Отново си наруших графика с интересен разговор. Сега трябва да тичам, но определено ще продължим, макар и след време. Така или иначе разговорът беше много интересен."

Защо са добри тази фрази: Последните думи показват на човека, който е твърде вглъбен в разговора неговите ограничения - "извън графика". Освен това, "аз трябва да тичам" - глаголът "трябва" предава принуда, т.е. ще бъдете щастливи да останете, но обстоятелствата са по-силни.

„Определено ще продължим" - извинение за прекъсване на разговора. И отново се измъкваме с емоционално поглаждане: "Така или иначе разговорът беше много интересен."

Ситуация: вербален конфликт, с много обвинения, емоциите започват да преобладават и са напът да ескалират. Трябва да отделим време, защото партньорът е на ръба, не искаме да го провокираме за по-нататък, но няма възможност, която да ни накара да се съгласим с него.

Как да действаме: Много е важно, когато емоциите на опонента са в повече, да изразите спокойна категоричност. Използвайте фразите: „Не ми харесва този разговор", „Сега губим конструктивност, предлагам да приключим разговора по този въпрос, така ще бъде по-добре. Лично аз сега не съм готов да продължа да общувам."

Каква е ползата от тези фрази: Вашето "Аз не харесвам" е съобщение, в което изразявате недоволството си от поведението на партньора в диалога.

Освен това „сега губим конструктивност" е обединяваща фраза, миролюбива, а не войнствена. По-нататък, под формата на изречение, се дава информация за приключването и отново лична позиция: „Не съм готов".

Разбира се, ако отсрещният човек е много раздразнен, той може да продължи и да увеличи темпото. Не казвайте "Успокой се" - това ще предизвика гняв и дори ярост. По-добре е да кажете: "Разбирам твоите чувства, но нека поговорим по-късно, със свеж ум". Това е израз на разбирателство, примирие и помага на другия да се успокои малко.

razgovor_obshtuvane.jpg

Ситуация: Партньорът ви иска да се вземе решение тук и сега, но нямате достатъчно аргументи и информация. Той се опитва да манипулира липсата на време, така че да избързате и да направите грешка или да се съгласите с позицията му напълно. Трябва време, тъй като емисионната стойност е доста висока.

Как да действаме: „Тази тема предизвиква много и допълнителни въпроси, чух позицията ти, сега не съм готов да направя каквито и да било заключения, след като анализирам всичко, което каза, ще продължим".

Защо е добра тази фраза: Осигурявате си времето, което ще ви е нужно, за да помислите.

Ситуация: Темата не е интересна, не сте готови за дискусия, но партньорът настоява.

Как да действаме: „Днес не се чувствам много добре, да поговорим следващия път" или „за съжаление сега моето време е много ограничено, нямам възможност да се запозная с подробности, нека да отложим този въпрос засега."

Капките Стресовитал ще ви помогнат да запазите спокойствие и самообладание във всяка ситуация

Колко добри са тези фрази: Много зависи от това как ги казвате. Ако сте спокоен и не сте отчужден, отсрещният човек може да се съгласи. Освен това позоваването на здравето е добро, тъй като обяснява липсата на интерес. Но не може да използвате редовно подобно извинение!

Ситуация: Майка ви, колега или приятелка постоянно се оплакват. Невъзможно е да се отървете от тях, защото това е техният начин на взаимодействие с хората.

Как да действаме: "Да, разбирам те, наистина неприятна ситуация. О, имам повикване на втората линия, не мога да говоря сега, да го отложим!"

Друг вариант: "Да, неприятно наистина, но батерията ми се изчерпва и аз също не мога да говоря дълго време. Прегръщам те!".

Ако водите разговора лично: "Не се притеснявай, всичко ще свърши скоро. Бях на една лекция преди време, там много подробно обясниха, че трябва да внимаваме какво говорим, защото говоренето е свързано с мисленето, а мисленето с емоциите. С негативните фрази човек се програмира с негатив. Нека не си говорим за лоши неща, за да може хубавите да се случват."

Защо са добри тези фрази: вие облекчавате трудна ситуация, като се позовавате на авторитета на експерта, все едно не говорите от свое име, а просто споделяте това, което сте чули. Повечето ще вземат под внимание тези думи, но в по-голямата си част хората ще продължат да хленчат. Важното е, че сте успели да се спасите, за момента...


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000