0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да контролираме емоциите?


Източната мъдрост учи, че само пет емоции пречат на човек да живее добре: гордост, завист, гняв, съжаление и страх

Можете да добавите ревност и омраза към този списък. Неслучайно сме научени още от детството да ги държим под контрол. Факт е, че малцина довеждат това умение до съвършенство. И за повечето от нас контролът на емоциите е трудна задача.

Защо трябва да се научим да контролираме емоциите?

Най-вече, за да не допускаме прибързани грешки в живота си. Необузданите емоции са сравними с бомба, която унищожава всичко по пътя си. И кой от нас иска да унищожи собствения си живот, както и този на близките си? За да живеете в хармония със себе си и за да не направите нещо, което след това е трудно или невъзможно да се поправи, струва си да се научите как да контролирате емоциите си.

emocia_taga.jpg

Колко лесно е да изречеш обидни думи, да предадеш приятел, поддавайки се на страха, да завидиш на близък, да унищожиш любовта, да крещиш на собственото си дете, несправедливо да обиждаш възрастните си родители... В състояние сме да унищожим всичко наоколо само защото отрицателните емоции са се оказали по-силни от нас. След това трябва да отделим много усилия, за да си възвърнем доверието, любовта, приятелството. Ако има човек във вашата среда, в чийто живот всичко се обърква, анализирайте го как живее, как се отнася с тези, които са наблизо, с хората, който обича, с най-близките си. Със сигурност той е просто един от онези, които живеят не от разума, а от чувствата. Оттук и крахът в любовта, кариерата, отношенията с приятели.

Не можем да живеем без емоции

Именно тяхното присъствие и разнообразие ни отличава от животните. Природата ни е дарила с емоции и ни е дала разум, за да можем да ги ограничим и контролираме. Това означава, че всеки интелигентен човек може да се научи да контролира себе си.

Ако често ви се случва да губите контрол над ситуацията, и най-вече - над емоциите, поръчайте билковите капки СТРЕСОВИТАЛ.

СТРЕСОВИТАЛ е природно средство, което носи спокойствие и мир в живота ви, благодарение на билките, както и на влиянието на тези билки над вашите емоции и състояние на нервната система. Лечебният фитокомплекс в билковите капки СТРЕСОВИТАЛ ще ви дари с дълъг и обновяващ сън, а след него денят ще ведър и продуктивен.

СТРЕСОВИТАЛ не причинява отпадналост, не води до привикване, не уврежда други органи и системи така, както се случва, когато се пият хапчета. Билковите капки действат балансирано, чрез натрупване, във времето. СТРЕСОВИТАЛ е и най-полезният и достъпен начин, чрез който може да държите неврозата, паниката, стресът и всичко онова, което той причинява, депресията, лошото настроение и апатията далеч от себе си!

За да бъдете здрави, за да бъдете спокойни, поръчайте СТРЕСОВИТАЛ и започнете терапията с него още сега! Уравновесете емоциите, подобрете съня и се чувствайте добре!

Как възникват емоциите?

Емоциите са реакция на всичко, което се случва около нас, и най-вече в живота ни. Невъзможно е да се научим да не ги тестваме изобщо, но можем да овладеем умението да ги сдържаме, а не да ги пускаме на воля. Природата на емоциите е проста. Във външния свят има много дразнители, на които ние реагираме по един или друг начин. Но тази реакция далеч не е една и съща. Защото, в една и съща ситуация можем да останем доста спокойни, а друг път да реагираме прекалено бурно, на същата тази реакция. Всичко зависи от това как сме успели да контролираме различните емоции в тези два случая, които всъщност си приличат...

Емоциите не се формират през целия живот. Те идват с раждането на ниво рефлекси. Природата се е разпоредила така не случайно. Работата е там, че реакцията към определени стимули трябва да бъде моментална, на нивото на чувствата, а не на ума. След това се появява мисленето, способността да се анализира, синтезира, сравнява и оценява. Всичко това научаваме по време на нашия живот, в училище, в обществото, чрез общуването и собственото ни самоусъвършенстване. Но бебето, което е току-що родено, трябва да даде реакция на различни стимули, затова и първата му емоция е плач.

Защо емоцията ни кара да действаме моментално?

Вече разбрахме, че подобна реакция при хората е вродена. Вродената реакция идва от дълбините на вековете, от времето, когато примитивния човек постоянно се е сблъсквал със силите на природата и е трябвало да взема решения незабавно, за да избяга от стихиите или да не бъде изяден от дивите животни. Основната емоция, която движи всяко живо същество, е страхът. Какво прави котката, след като изпитва страх? Бяга или се втурва към този, от когото изпитва опасност, за да защити себе си или потомството си. Примитивният човек е правил същото. Виждайки непознат в близост до дома си, от който идва опасността, той решава, че трябва да го убие. Оказва се, че природата ни е надарила с емоции, за да ни предпази от различни опасности.

Съвременният човек обаче няма нужда да убива всеки, който застане на прага на дома му и почука на вратата. Той е надарен с интелигентност, способност да анализира, да предвижда напред, и да разбере дали заплахата е реална или не. Затова трябва да се научим да анализираме, така че действията ни да не зависят от емоциите.

Какво са емоциите за нас?

И така, вече разбрахме, че емоциите са естествена реакция, която възниква, когато човек е изложена на външен стимул. Но това е и движеща сила, която ни принуждава да предприемем определени действия. Това са импулси, които дават верижна реакция на мисловните процеси. Това е естествено. Човек без емоции, или с минималната им проява, се възприема от обществото като не съвсем здрав психически. Емоционалната бедност е един от симптомите на различни психиатрични заболявания. Дори най-студеният и пресметлив човек изпитва емоции. Именно те постоянно събуждат в нас желанието да притежаваме, да постигнем определени резултати или да се откажем и да избягаме. Емоцията е нашият живот. Но не трябва да позволяваме на емоциите да надделяват над разума. Специални упражнения помагат да научим на самоконтрол. Те са насочени към усъвършенстване на умението човек първо да помисли и едва след това да действа. Умението да запазим спокойствие дори когато пред нас бушува буря. Не, няма да спрем да изпитваме емоции, вече разбрахме, че това са рефлекси, дадени ни от природата. Но ще се научим да не ги показваме, да запазим спокойствие и да мислим за следващите си стъпки.

Различните хора имат различни, понякога дори противоположни емоции в една и съща ситуация. Това се дължи на образованието, вярванията и житейския опит. Но можете да погледнете на ситуацията от различен ъгъл, да промените отношението към нея. И това е напълно възможно да се научи.

Методи за самоконтрол

Първо трябва да се научите как да анализирате себе си, действията си, отношението към определена ситуация и причините за такова отношение. Това ще помогне да разберем на какво реагираме твърде негативно и емоционално. За да може самоконтролът да даде положителни резултати, трябва да се спазват няколко задължителни условия:

- Обективно оценявайте себе си.
- Винаги бъдете честни със себе си;
- Контролът над себе си трябва да е постоянен.
- Не трябва да изпитва снизхождение към себе си или "да си пускате гратис".

Просто бъдете честни и обективни - все пак става въпрос за вас самите, а не за някой друг...

Самоконтролът трябва да бъде не само вътрешен, но и външен. Вътрешният самоконтрол се изразява в това, че даваме обещание на себе си, и измисляме система от наказания, ако това обещание не бъде изпълнено.

books.jpg

Външният самоконтрол предполага включването на други в него. Например, ще отслабнем до лятото. Това наше обещание трябва да бъде наблюдавано от приятел и незабавно да се предложи система от глоби, ако не се спазват диетата, редовността на тренировките и т.н. Най-тежката санкция ще бъде приложена, ако отслабването не се случи. Така ние не си даваме шанс да се изплъзнем от обещанието и да си намерим извинение за неизпълнението му.

Много ефективен метод е да се създаде колаж. Поставяме си конкретни цели и намираме в списанията илюстрации, свързани с желания резултат. На по-голям картон създаваме колаж от тези изрезки и го окачваме на видно място. Той ще служи като постоянно напомняне и мотивация за задачите и ще анализираме ежедневно колко сме близо до решаването им и постигането на целта.

За да повишите самочувствието, е полезно да поддържате финансовите си дела в ред. Ако имате дългове, трябва да включите в списъка на задължителните задачи тяхното погасяване. Полезно е да научите как да харчите определена сума на ден, като не я превишавате, както и да спестите за в бъдеще. Финансовата стабилност също води и до емоционална стабилност.

Всяка проява на бурни емоции трябва да бъде анализирана, за да се разбере ситуацията, която ги е причинила. За повечето жени ще е добре да се научат да не показват емоциите си, преди нещо да се е случило. За мъжете е точно обратното - ако се чувствате щастливи, ядосани или тъжни точно в тоя момент, просто го кажете.

Полезно е да се научите да показвате не възникналите в момента емоции, а точно обратното - да ги задържите, да помислите, да ги анализирате ако можете. В сърцето си сте завидели на някого, ама много ви е яд, но въпреки това на глас казвате, че се радвате за него, че сте щастливи от онова, което е постигнал. Това обезоръжава някой, който би искал да предизвика негативни емоции у вас, но е получил обратна реакция.

Мъдростта винаги е от значение: ако е невъзможно да промените обстоятелствата, винаги можете да промените отношението си към тях

Не харесваме колегата, но не можем да променим характера му. Но нищо не пречи да го погледнете и да се опитате да намерите някакви положителни черти в него. Може би е клюкар, но колко умело се адаптира към обстоятелствата. Той е завистлив, но пък за сметка на това е готов винаги да се притече на помощ. С други думи, винаги трябва да се опитвате да намерите баланс между отрицателните и положителните страни на живота, съответно и на хората.

Балансът, спокойствието и способността да реагирате рационално, а не емоционално е ключът към контрола на емоциите.

Изкуството на медитацията също ще помогне да се развие самоконтролът. Защо да не го овладеете, за да намерите хармония и спокойствие в душата?

psychologytoday.com


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000