0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се спасим от нервно пренапрежение и стрес?


Как да се спасим от нервно пренапрежение и стрес?

Всеки ден, по един или друг начин, до една или друга степен, страдаме от нервно пренапрежение и стрес

Има ли начин да си помогнем сами и без лекарства?

Представете си, че вървите късно вечер по тъмна, неосветена алея. Чувате лаенето на голямо, черно куче, което бавно се приближава към вас. Можете да видите светещите му очи - и изведнъж някаква заплашителна сянка пробягва наблизо. В този момент изтръпвате, обзема ви вледеняващ страх, устата ви пресъхва, пулсът лудо бие в слепоочията, сърцето е спряло... По подобен начин се чувствате през една немалка част от деня. Същите прояви на стрес ви обземат и когато сте в офиса на шефа или по време на най-големия пик на вашата работа.

Парадоксално е, че стресът е полезен за организма, защото ви подготвя за действие, помага ви да оцелеете. Но ако се повтаря непрекъснато, ако паническият страх ви преследва всеки ден, тогава тялото постепенно отслабва, което би могло да доведе до някои фатални заболявания.

Да, съвременният човек изпитва същия стрес в делничните дни, както и ако се намира на тъмна уличка. И в резултат на това нервната система се изчерпва, възниква аритмия, развива се съдова атеросклероза, появяват се метаболитни промени в миокарда. В крайна сметка, колкото по-висока е сърдечната честота, толкова по-малко време сърцето може да почива. И този голям мускул е принуден да работи за изнемога.

Лекарите са изчислили: при пациент със сърдечна честота над 80 удара в минута рискът от смърт се увеличава с една трета. Тези цифри са за здрави хора, които нямат коронарна болест на сърцето или високо кръвно налягане. Какво можем да кажем за онези, които страдат от сериозни сърдечно-съдови проблеми! Дори диабет тип 2 може да се развие след стрес.

Как да подкрепяме организъм, страдащ от нервно пренапрежение и стрес? Разбира се, имаме нужда от добро хранене и билки.

Билковите капки СТРЕСОВИТАЛ съдържат комплекс от билки, които имат чудесно въздействие върху нервната система. Приемът на СТРЕСОВИТАЛ в рамките на поне три месеца значително ще подобри спокойствието ви, ще окаже плодотворно влияние върху съня

Освен доброто хранене и билките, които дават сили на организма по време на стрес, има още 9 начина, които ще ви помогнат да се успокоите бързо.

Ето кои са те!

1. Търсете положителното

Стресовата ситуация не е краят на света, а нови възможности! Помнете това винаги, когато нервите ви са на границата. Срещата с вашите приятели се отменя и вечерта увисва без план Б? Можете да прекарате повече време със семейството си или просто да се отпуснете у дома с чаша чай. Закачили сте се на стърчащ пирон и той е разкъсал роклята или новата ви риза? Това е повод да обновите гардероба си и да си купите нещо красиво и още по-практично. Не се фокусирайте върху проблема, а помислете какви хоризонти се отварят пред вас.

2. Дишайте

В стресова ситуация първото нещо, което трябва да започнете да правите е да дишате дълбоко. Това ще осигури притока на кислород в кръвта и ще свали излишния адреналин. Има няколко доказани техники. Например можете да поемете дълбоко въздух, да задържите дъха си, да броите до десет и да издишате бавно. Друг начин е да се концентрирате върху самия процес на дишане. Усетете как дишате, как въздухът навлиза в белите дробове, какви усещания изпитвате. Дишайте дълбоко и премерено. Много скоро нервното напрежение ще премине.

Ако започнете терапия с капките СТРЕСОВИТАЛ ще си спестите усложненията, които стреса предизвиква. Освен това СТРЕСОВИТАЛ помага ефективно при състояния като невроза и паника.

3. Клякайте!

Простите физически упражнения помагат за бързо справяне с нервите. Клякайте, направете няколко наклона настрани, стискайте гумена топка в ръката си. Пет минути - и стресът ще бъде облекчен!

4. Мислете глобално

Има дни, когато всичко върви наопаки. Нещата, които правите всеки ден, изглеждат непосилни, нямате време за нищо. Прекомерната паника няма да помогне, а само ще забави процеса. Опитайте се да направите кратка почивка и да преминете премислите най-лошия сценарий - какво ще стане, ако не успеете да се справите с определена задача? Съгласете се, че в световен мащаб този малък провал няма да се отрази на живота ви. Максимумът, който ви очаква, е да се обяснявате на шефа или клиента, неприятното впечатление за което по-късно може да бъде поправено чрез успешно свършена работа. Същото е и във всяка друга ситуация: били сте груби по време на пътуване, някой ви е полял с кафе, закъснели сте за кино или театър - добре, не е настъпил края на света! Незначителните неприятности не трябва да тровят живота ви.

meditacia.jpg

5. Яжте торта

Както знаете, вкусната храна помага да се справите със стреса. Ако сте нервни, позволете си да хапнете парченце шоколад, торта или дори пържени картофи - с умереност може! Основното е да не превръщате емоционалното хранене в навик. Нека това е само един начин, с помощта на който да се успокоите.

Поръчайте СТРЕСОВИТАЛ и се възползвайте от отстъпката за количество СЕГА! Дайте здраве и спокойствие на нервната система с най-добрия билков продукт!

6. Мислете за другите

Плановете ви за почивка и пътуване в чужбина се провалят? Отказано ви е интервю за нова работа? Докарали сте си лоша настинка и сега трябва да прескочите корпоративното парти? Не се отчайвайте. Помислете за хора, които точно сега са много по-зле от вас. Живеете в приятен апартамент, имате две ръце, два крака и глава на раменете - всичко необходимо, за да станете господар на съдбата си и да решите всеки проблем. Трябва ли да се разстройвате заради дреболии?

7. Споделяйте с близки за вас хора

Понякога, за да преодолее стреса, човек просто трябва да говори. Обадете се на свой приятел или роднина и говорете за проблемите си. Само от разговора ще ви стане по-лесно и по-леко. Възможно е дори да ви дадат добър съвет и така проблемът като цяло може да се счита за решен.

8. Рисувайте или просто правете драскулки

Със сигурност всеки човек в процес на продължителен телефонен разговор или друго монотонно занимание поне веднъж е правил абстрактни рисунки на хартия - цветя, шарки, кръгове и други геометрични фигури. Рисуването ви помага да се разсеете и да спрете да се фиксирате около проблема. Вземете лист и химикал и започнете да правите вашите любими драскулки, и стресът неусетно ще отмине.

9. Усмихнете се

В повечето случаи, която и да е стресова ситуация не си струва моралните усилия и мъки. Вярно, ще разберете това по-късно, когато вече почти сте си съсипали нервите. За да предотвратите паническа атака, трябва да се смеете или поне да намерите повод да се усмихнете! Спомнете си някаква забавна история от животаи, смешен момент от любимата ви комедия, гледайте кратко разтоварващо клипче. И ето, че вече се усмихвате!

Ако не успеете да разтоварите излишното нервно пренапрежение може да навредите на здравето си, като превърнете стреса в хронично състояние.

Кога се появява хроничния стрес?

Никой не може да каже със сигурност. Но проблемът може да се подозира, ако човек, по-възрастен от 17 години, изпитва поне 3 пъти седмично изразен стрес, става раздразнителен, увеличава се тревожността, депресията, апатията. Не иска нищо и нищо не го радва.

Всеки от нас възприема стреса по различен начин. Хората от определен поведенчески тип (наречен Тип А) приемат всичко присърце. По правило те биват превъзходни лидери, стават топ мениджъри на компании и водят активен начин на живот. Но те имат по-висок риск от инсулт и инфаркт от чиновника средна ръка. Това е друг тип поведение - Тип Б. Той никога не се тревожи, доволен е от всичко в този живот. Тип Б не може да се оплачи от лошо здраве. Но лидерът, който се тревожи за компанията, съпругата си, децата, е подложен на стрес, което в крайна сметка води до инфаркт или инсулт.

Затова в кардиологичните центрове в Европа и САЩ са измислени специални рехабилитационни програми, насочени към промяна на поведенческия фактор, за да се промени човек от тип А в друг тип, който е по-спокоен. Но да се направи това не е лесно. Разбира се, лидерът не може да стане обикновен чиновник за една нощ. Уви, само когато е възпрепятстван от инсулт или инфаркт, той променя отношението си към живота.

Източник: psychologies.ru


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020