0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Коя е най-добрата поза за сън?


Коя е най-добрата поза за сън?

Повечето хора си имат своя любима поза, в която спят най-добре. Няма обяснение защо, но на тях така им е удобно и инстинктивно я заемат

Мнозина спят по корем, макар че това положение докторите посочват като най-лошото от трите възможни. Обясняват, че то подлага на голямо напрежение врата и кръста.

Спането по гръб е най-добро за гръбначния стълб. Но пък при него най-често се стига до хъркане заради особената циркулация на въздуха. Хъркането сериозно смущава съня - и вашия, и на хората около вас.

Спането на една е страна е най-добро за поддържане на дихателните пътища отворени

Но то може да е проблем заради уравновесяването на гръбначния стълб. Това може лесно да се коригира, ако спите с възглавница между коленете, която изравнява бедрата и таза.

Всъщност никой не спи по този начин, макар че тази странна поза излиза най-удобна поне на теория.

Не пречи да я опитате, ако имате проблеми със съня. Едно неотдавнашно проучване показа, че като вярвате, че сте се наспали по-добре, подобрявате умствения си капацитет на следващия ден.

При експеримента изследователите разпределили участници в две групи. И на двете изнесли лекция за важността на съня и опасностите от липсата му. В нея имало научни подробности за фазите му, за средното количество на бързото движение на очите (Rapid Eye Movement, REM) и неговото значение за качеството на съня.

След това учените измерили "мозъчната честота" на хората и им показали графики. Всичко това било фалшиво.

На хората в едната група учените казали, че са получили над средното качество на съня, а в другата - че са получили под средното качество.

После доброволците трябвало да решават тестове. И изненада - тези, на които е било казано, че са спали по-добре, постигнали значително по-добри резултати в сравнение с онези, които уж били спали по-зле.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020