0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Недоспиването прави хората непродуктивни и причинява проблеми в работата


Недоспиването прави хората непродуктивни и причинява проблеми в работата

Психолозите твърдят, че много от работещите не забелязват как от делфини се превръщат в медузи, понеже не спят достатъчно

Енергични, амбициозни и вдъхновени, те в някакъв момент се пренатоварват (или шефът ги пренатоварва) с повече задачи, отколкотo биха могли да свършат качествено. В резултат започват да не си почиват достатъчно време, за да презаредят батериите.

Ефективността им намалява, живеят в стрес, че не успяват

Сънят им става некачествен. Продуктивността им още повече пада и стават тромави китове. Не се усещат и постепенно се превръщат в медузи. Не само не поемат инициатива, а отлагат и онова, което им е възложено да свършат. Завъртат се в омагьосан кръг, в който все повече и
повече губят енергията си.

Директната връзка между съня и склонността за отлагане на задачите е доказана с изследване, публикувано в списание Frontiers in Psychology

Учените анкетирали хора с различни професии и от различни икономически сектори - финанси, търговия, строителство, образование, здравеопазване и т.н. Доброволците били помолени да следят и записват качеството на съня си и склонността да отлагат задълженията си. Анкетата продължила 10 последователни работни дни.

Резултатите показали, че при всички липсата на добър сън през нощта неминуемо води до увеличение на честотата и склонността за отлагане на задължения на следващия ден.

Този ефект бил силно зависим и от самоконтрола. Хората, които имали ниски нива на самоконтрол, били засегнати значително по-силно от липсата на сън, отколкото онези, които имали воля да управляват чувствата си.

Проучването показало сериозна разлика в честотата на отлагане между доброволците със слаб самоконтрол и онези с по-висок в случаите, когато и двете групи изпитвали липса на качествен сън. Разликите ставали значително по-малки, когато те започвали деня си отпочинали след дълъг и пълноценен сън.

Силната воля обаче не може да бъде безкрайна

При постоянна липса на качествен сън организмът се изтощава. Умората вече не може да бъде компенсирана с никакъв самоконтрол.

Изводите от проучването са няколко. Единият е, че колко често отлагате работата си не зависи толкова от някаква личността черта - мързел, да речем. Много по-съществена роля играе податливостта ви към външен фактор като липсата на сън. Той ви карат да отлагате и известно време можете да преодолеете това желание със съзнание, че трябва да си свършите работата, и с воля. Но това не може да бъде постоянно.

Така че най-същественият извод от изследването е, че ако искате да се отървете от опасността да ви липсва енергия, е нужно да отделяте повече внимание на съня. Не само като количество, а и като качество.

Един от най-ефективните начини да подобрите качеството на съня си е да следвате график - да лягате и ставате по едно и също време всеки ден. Към това добавете забрана да се занимавате със смартфона и с компютъра поне 2-3 часа преди лягане, съветват специалистите. Причината е, че светлината от екраните им пречи на отделянето на мелатонин - т.нар. хормон на съня.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Октомври 2020