0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

От хипертония до затлъстяване: 7 тежки последствия от недоспиването


Липсата на сън, дългосрочно недоспиване, влошено качество на съня - причината за големи промени в организма. Как безсънието влияе на здравето?

Липсата на сън може да предизвика редица проблеми. Провокира развитието на сериозни заболявания, засяга настроението и дори успеха в живота.

На мъжете са нужни средно 6 часа и 42 минути сън, а на жените - поне 7 и половина часа.

Сънят е сложен процес, който оказва влияние върху хормоните в човешкото тяло. При онези, които прекарват малко време заспали, хормоналните механизми се нарушават. Сънят позволява не само да се успокоява тялото през деня, но и изчиства централната нервна система от метаболитите, които са се натрупали в процеса на будност. Процесът премахва ненужната информация, натрупана през деня, и подготвя организма за получаване на нова. Ето какво казват лекарите-невролози. Те са изброили поне заболявания, които могат да се развият поради хронична липса на сън.

Хипертония

Липсата на нормален сън води до нарушаване на сърдечно-съдовата система и скокове на кръвното налягане. А симптоми като повишено кръвно налягане, замаяност, треперене на тялото, изпотяване, задух, пулсиращо главоболие, могат да бъдат предшественици на заболявания на сърдечно-съдовата система, инсулт или инфаркт. За да не ви безпокоят тези проблеми, трябва да спите достатъчно.

Замъглено виждане

Устойчивата липса на сън е най-честата причина за подуване на зрителния нерв и други очни проблеми. Факт е, че по-дългото време, което прекарваме будни може да доведе до повишаване на вътречерепното налягане и в резултат на това - до увреждане на съдовия нерв. Понякога, за да се нормализира зрението ви, просто трябва да спите най-малко 7 часа.

Прекалена пълнота

zapek-hranene_1.jpg

Хората, които спят само четири часа през нощта, имат 74% по-голяма вероятност да получат затлъстяване, отколкото хората, които прекарват нормален седем или осемчасов сън. Тези, които спят 5 часа, са изложени на риск с 50% по-голяма тежест от всички останали.

Синдром на хронична умора

Хората, страдащи от този синдром, в допълнение към постоянното чувство на слабост и безсилие, имат треска или тръпки, мускулни болки, дезориентация във времето и пространството. Който не спи достатъчно, през деня мисли лошо, не възприема информацията и чувства дискомфорт.

Хормонални промени

В допълнение, метаболитни нарушения, дължащи се на липса на сън, могат да доведат до хормонални промени. И оттук на една ръка разстояние е увеличаване на теглото, появата на обриви и косопад. И като цяло, намаляването на нощния сън води до преждевременно стареене. Сънят се регулира от хормона на съня - мелатонин. Пикът на производството му е към 2 часа сутринта. Ако редовно посрещате това време на крака, ще започне дефицит на мелатонин и в следствие на това ще настъпи ранно стареене на тялото.

Промени във външния вид

Поради хормонални нарушения, образуването на колаген и еластин е нарушено - влакната, които образуват кожата, са отговорни за нейната еластичност и защита срещу бръчки. Човек, който спи по-малко от очакваното, често изглежда с 5-10 години по-възрастен от връстниците си, които практикуват нормален здравословен сън. Външни признаци на липса на сън - зачервяване на очите, жълтеникав тен, липса на естествена червенина по бузите, синини под очите, повишена подпухналост.

Костни фрактури

Поради хроничната липса на сън при мъжете, тенденцията към костни фрактури се увеличава: те постепенно стават много крехки. Това се дължи на намаляване на нивото на най-важния хормон за мъжете - тестостерон, който засяга не само импотентността, но и костната плътност.

Лекарите умоляват да спрете да подценявате ползите от добрия сън: само благодарение на него ще можете да се отървете от редица здравословни проблеми.

От друга страна, колкото вредно е недоспиването, толкова опасен е и сънят, който е по-дълъг от 8 часа.

Дългият сън оказва отрицателно въздействие върху психиката като цяло. Когато човек спи дълго време, той започва да нарушава режима си и вече не може да спре. Често спим, когато трябва да станем рано за работа. Желаейки да компенсира липсата на сън през седмицата, ние си позволяваме да "изяждаме" по-дълго време в сън, когато почиваме, и да спим в продължение на дори 8, но понякога и по 10-12 часа. И след това следва нова работна седмица, нова липса на сън. Това е порочен кръг. Този режим убива цялата дейност в човека. За да се постигне хармония, не трябва да се допуска такава разлика в съня през делничните дни и през почивните дни.

За корекция на съня, предотвратяване на безсънието и борба със стреса - ползвайте редовно капките Стресовитал

8-часовият и по-дълъг сън е полезен само за деца - за растящите организми. В този случай, липсата на сън също е вредна за тялото: сън за по-малко от 7 часа има отрицателен ефект върху здравето, причинявайки дори и психично разстройство.

Понякога, дори и при голяма умора, човек не може да заспи в продължение на няколко часа и се върти дълго време в леглото, а на сутринта се чувства напълно претоварен. В същото време експертите смятат, че в идеалния случай трябва да заспите 15 минути след като сте положили глава на възглавницата. За да заспите бързо дори и когато при броенето на овцете не достигат около 10 хиляди, във всеки случай не пушете преди лягане, не пийте ободряващи напитки и проветрете добре стаята.

Твърде много сън, постоянна сънливост и неразположение през деня могат да бъдат признаци на сериозни заболявания. Ако тези симптоми продължават, консултирайте се с лекар.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000