0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

От колко нощен сън се нуждаем: ето как техническата революция е променила това


От колко нощен сън се нуждаем: ето как техническата революция е променила това

Според специалисти и историци изначално от природата у нас е заложен съвършено различен режим на сън и бодърстване

Но е внедряването на научно-техническия прогрес в живота, човек сам е започнал да се разпорежда с времето.

Един от най-големите експерти в тази област е историкът Роджър Екирх. Той събира и изучава внушително количество Исторически факти, документи и свидетелства по въпроса. И стига до поразителния извод, че нощният сън на нашите предци се е делял на две части с тричасово прекъсване приблизително около полунощ.

В книгата си Екирх е събрал 500 исторически рисунки, в които са изобразени спящи хора от минали епохи. Свидетелствата са взети от дневници и медицински документи. И всички като един посочват, че някога предците ни са спали с нощно прекъсване.

Осемчасовият сън е сравнително нова тенденция. В действителност хората в миналото не са знаели, че могат да спят 8 часа всяка нощ. Във времената, когато електричеството не е познато, тъмнината не е позволявала на човека да се занимава с каквото и да било. Затова със залеза на слънцето хората са си лягали в леглата. Но сънят в течение на половин денонощие е неприемлив за организма. Именно затова нашите предци са се събуждали около полунощ.

Това време се е смятало за най-продуктивно и творческо. За 2 - 3 часа бодърстване хората са се занимавали с какво ли не. С настъпването на втората вълна на умората те отново са заспивали, този път до изгрев слънце.

Какво ще се случи, ако се имитират условията на живот от миналото

Още през 90-те години на миналия век психиатърът Томас Веер провежда експеримент, който връща съвременния човек в условията на живот на древните. 14 доброволци са поставени в лабораторни условия в затворено пространство при пълна липса на прозорци. Светлината се подава в продължение на 14 часа. Останалите 10 часа доброволците прекарват в пълен мрак. За месец участниците в експеримента успяват напълно да сменят обичайния си режим на бодърстване. И още на четвъртата седмица доброволците започват да спят на два етапа - всеки от по 3 - 4 часа.

Историкът Роджър Екирх не се задоволява единствено с изучаването на режима на далечните ни предци и решава да установи причината, който ни е довела до съвременното състояние. В края на XVII в. в буржоазна Европа модата се диктува от висшата класа. Елитът обича да установява собствени правила, като възприема деленето на нощния сън за отживелица. Началото на XX век е ознаменувано от промишлената революция и работниците се трудят до изнемога. Това кара хората да спят непробудно, като си лягат максимално късно.

През XVII в. в Европа повсеместно се увеличава Заселението на градовете. Но на улиците нощем традиционно се разхождат Мошеници, проститутки - утайката на обществото, Законопослушните граждани предпочитат да не се показват с настъпването на тъмнината. Те не искат да виждат „мръсната" страна на градския живот. Но през 1667 г. в Париж се появява уличното осветление и средновековният французин веднага обиква разходките из нощната столица.

Приблизително по същото време набира обороти промишлената революция

Светлите умове насочват взор към преразглеждане на привичния дневен режим с цел увеличаване на ефективността и производителността на труда. Така животът на европееца се разделя не на дни, а на часове.

Според Екирх в тази умишлена смяна на режима се крият ловенето проблеми със съня на съвременния човек. Решили сме да вървим против природата и да си позволим да спим наведнъж. Но организмът ни изначално е програмиран другояче.

Затова няма нищо чудно, ако страдате от хронично безсъние или често се будите посред нощ. И макар че не е необходимо да променяте режима си и сляпо да копирате начина на живот на средновековния човек, не трябва да се безпокоите, ако сте се събудили посред нощ и не можете да заспите.

По-добре използвайте това време рационално. Защото този период може да стане най-плодотворният за вас. И самото понятие„безсъние" се заражда в психиатрията през XIX век. Някога хората не са познавали този проблем. Но с редуцирането на двуфазовия нощен сън до еднофазов той се проявява.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Август 2020