0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Причини, симптоми и лечение на невротично разстройство (невроза)


Причини, симптоми и лечение на невротично разстройство (невроза)

Съгласно настоящата класификация на психичните заболявания (МКБ-10) невротичното разстройство по-рано се наричаха невроза

Има много дефиниции за появата на това разстройство, както и отричания за неговото съществуване.

Най-удобната концепция за появата и развитието на невротичното разстройство (невроза) се счита тази, която беше заявена от Борис Карвасарский (3 февруари 1931 г.-24 септември 2013 г.), руски психотерапевт. Според него неврозата е следствие от вътреличностни конфликти. Следователно природата на неврозата е изключително психогенна.

Причини за появата на невроза

Има три основни типа вътреличностни конфликти, които водят до невротични разстройства, тоест неврози. Всяка форма на невроза има свои собствени черти на характера, защитни механизми и начин, по който се образува. Такова разделение е много удобно и практично, когато трябва да се предостави психотерапевтична помощ на пациента.

И така, нека да преминем към разновидностите на тези конфликти, анализа на т.нар причини за невроза.

Значително подобрение на емоционалното състояние при невроза настъпва след тримесечен курс на терапия с капките СТРЕСОВИТАЛ

Първият е от типа „искам, но не мога"

"Искам, но не мога" се случва когато двама „титани" се сблъскат в главата на човек - високи очаквания за себе си и реални възможности, които очевидно не му позволяват да постигне това, за което дълго време си е фантазирал. Подобна конфронтация създава порочен кръг, от който е невъзможно да се измъкне. Човекът очевидно не получава това, което иска, което го кара да влага още повече усилия. И в резултат на това - налице е само умора и нищо повече. Колкото повече умора - толкова по-лош и още по-лош е резултатът. Полагат се още повече усилия, което води до още по-голяма умора. Така човек развива психогенен астеничен синдром, който е известен още като неврастения.

Вторият е от типа "Аз искам да, но не дават"

Това е конфронтация между човек, който е сигурен, че всичко около него и целият външен свят му е длъжен, а самия свят „дори не е чувал, че дължи нещо на някого". Такъв вътрешен конфликт е в основата на истеричната невроза. За хората с такова разстройство е характерно демонстративно, истерично поведение. Те настойчиво се представят пред другите, привличайки максимално внимание от околните. Основната защита на такива хора е репресия и отричане.

Третият тип вътрешен конфликт е „Искам и двете"

Един вид борба между две взаимно изключващи се "желания". Например: „Искам да бъда милионер, но без да полагам кой знае какви усилия, за да стана такъв". Сред тъжните последици от този тип е формирането на невроза от обсесивни състояния (стари) или ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство).

СТРЕСОВИТАЛ е комбинация от билки, които осигуряват емоционален баланс и спокойствие. Индийски жен-шен, маточина, жълт кантарион - това са само три от лечебните треви, които Стресовитал съдържа.

Що се отнася до такива невротични разстройства (неврози), като ОКР или паническо разстройство, трябва да се отбележи, че причината за появата им може да бъде и органична патология (съдова, травматична и друга генеза), която далеч не винаги се определя клинично и инструментално.

Разделението на вътреличните конфликти на типове е доста спекулативно и условно. Рядко има невроза, причинена само от един тип конфликт, по-често можем да наблюдаваме комбинацията им.

Причината за появата на невроза се влияе не само от разглежданите вътреличностни конфликти, но може да са налице и други фактори, които сега ще разгледаме.

Първият фактор е индивидуалната предразположеност на конкретния човек или по-скоро неговите лични характеристики

Дори ако сте засегнати от няколко от изброените по-горе или по-долу фактори, те не е задължително да причинят невротично разстройство, ако нямате индивидуално предразположение да се появи, например, неврастения. Най-често този вид невроза е характерен за хора, които с големи трудности понасят стреса, имат нисък тонус и се уморяват дори от мисълта за работа. Този тип личност се нарича астенична.

Второто е редовното, хронично отрицателно въздействие на стресовите фактори

Много рядко се усеща. Причината за неврастенията може да бъдат някои мимолетни ежедневни проблеми. Друго нещо са значителни негативни стимули за този човек, които действат със завидна редовност. Това са такива стимули, като като нелюбима работа, шеф-тиранин, истерична съпруга, брак, който не само, че не носи удоволствие, а просто измъчва човека, довеждайки го до тихи ридания през нощта. Той или тя не може да напусне този брак заради деца, имущество или трудно финансово положение, както и други подобни ситуации. Влиянието трябва да е многократно и за предпочитане амбивалентно (амбивалентност е състояние на субекта, който в дадена ситуация и в едно и също време изпитва противоречиви чувства). То трябва да принуди човек да действа против неговите желания, навици, да се втурне между двете опции и да го принуди да взема решения, които изобщо не му харесват.

Редовният прием на билковите капки СТРЕСОВИТАЛ гарантира подобрение на симптоматиката при депресия, стрес, панически атаки, безпокойство, проблеми със съня и други заболявания още след втората опаковка.

hronichen_stres.jpg

Първият, който изучава влиянието на амбивалентните фактори върху възникването на неврозата е великият руски учен Павлов, който провежда експерименти върху животни. Той действа върху тях със стимули в обратна посока, наблюдавайки реакцията им. В резултат на това Иван Павлов докара животните до признаци, които много приличат на проявите на неврозата на човека.

Третият фактор за развитието на невротично разстройство е натоварен професионален живот

Това е стрес на работа, гладуване и силен стрес. За да докажем влиянието на този фактор, проучихме група хора, които се занимават с административна дейност. В резултат на това те, поради неправилния график, повишената отговорност, неправилното хранене, липсата на сън и други „прелести" на тяхната работа, имат признаци на неврастения.

Един от основните причини за развитието на болестта в техния случай беше огромен обем информация, който трябваше да бъде обработен за много кратко време. За съжаление в съвременния свят не само администраторите, но и почти всички жители на повече или по-слабо развити страни се сблъскват с такъв проблем. Постоянно сме под натиск от големите информационни потоци, които не ни дават възможност дори да дишаме спокойно. Този начин на живот е много плодородна почва за развитието на неврози (невротични разстройства).

Възпитанието на човек също не бива да се пренебрегва , тъй като околната среда и семейството оказват голямо влияние върху нас, особено в детството, когато сме наблюдавали ненормално поведение в семейството като „семейния идол", хипер-вманиачения родител, който "пипа нежно, но с твърда ръка".

Както можете да видите, може да има много причини за развитието на невроза (невротични разстройства)

Някои от тях не могат да бъдат контролирани по никакъв начин, като например от индивидуална предразположеност, докато други може би подлежат на контрол. Те са такива като: да се поставят реални цели и задачи, да се смени скучната работа, да се сложи край на неприятния брак, да се прекъснат връзките с токсични хора и по възможност да потърси помощ от психолог или психотерапевт.

Основното, което не бива да забравяте, е, че трябва да се грижите за здравето си , защото никой друг освен вас не може да го направи.

Източник: psychologyjournal.ru


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020