0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Признаци на шизофрения, които всеки трябва да знае


Признаци на шизофрения, които всеки трябва да знае

Както повечето психични заболявания, признаците на шизофренията невинаги са очевидни

Понякога хората мислят, че състоянието е свързано с раздвоение на личността, макар че всъщност не е точно така.

Невъзможността да се разграничи реалността от фантазията - това е основният (но далеч не единствен) симптом на шизофренията. Признаците на заболяването обикновено се проявяват на около 16- 30-годишна възраст. И макар че съществуващите класификации да са несъвършени, според специалистите има редица симптоми, които е полезно да знае всеки.

ПРОБЛЕМИ С РЕЧТА

Мнозина пациенти с шизофрения изпитват трудности с общуването. Според лекарите причината е, че мислите им са объркани и им е сложно да формулират каквото и да било. В резултат речта на човека се състои от отделни случайно съчетани думи, които не могат да образуват никакъв смисъл.

Поръчайте СТРЕСОВИТАЛ и се възползвайте от отстъпката за количество СЕГА! Дайте здраве и спокойствие на нервната система с най-добрия билков продукт!

КОГНИТИВНИ НАРУШЕНИЯ

При шизофрения нормалната функция на мозъка е нарушена, така че паметта, концентрацията, способността към организация и планиране значително са влошени. И този симптом може би най-силно влияе върху живота на пациентите.

АЖИТАЦИЯ

Това е силна емоционална възбуда, съпроводена с чувство на тревога и страх. Както и в случая с речта, дезорганизираните движения могат да бъдат симптом на шизофрения. На първо място, това са множество движения, които човек извършва на място или не, както и невъзможността да различи дясната от лявата си ръка. Налице е известна непохватност.

ХАЛЮЦИНАЦИИ

Халюцинациите са класически симптом на шизофренията. Най-често става дума за слухови (гласове, музика или работещ механизъм) и визуални (от цветни кръгове до несъществуващи хора) халюцинации. Но понякога пациентите разказват и за тактилни усещания (чувство за докосване) или странни миризми. Важно е, че халюцинациите могат да съпровождат и други ментални разстройства, включително БАР (биполярно афективно разстройство).

ЗАБЛУЖДЕНИЯ

Историите, които пациентите измислят, за да си обяснят халюцинациите, са заблуди. Те могат да са странни и паранойдални. Но могат да бъдат и условно нормални в зависимост от състоянието. И отново те не са отличителна черта на шизофренията, тъй като със заблуждения са съпроводени различни психически състояния.

ЗАТВОРЕНОСТ И СУИЦИДАЛНИ МИСЛИ

Пациентите с шизофрения се затварят в себе си, малко общуват с приятели и роднини, почти не обръщат внимание на нещата, които по-рано са ги увличали. Проявите, сходни с депресията, могат да се съпровождат с монотонни движения и „стъклен" поглед.

При липсата на социална подкрепа и лечение всичко това става повод за появата на суицидални мисли и конкретни действия. Статистиката показва, че пациенти е шизофрения по-често стигат до самоубийство.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020