0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Самотни заедно: Защо има отчуждение между дългогодишните двойки?


Много хора смятат, че дългият опит в брака е доказателство за щастливо семейство: И двамата са свикнали един с друг в своя начин на живот, нагласи, навици и вкусове. Те се разбират и подкрепят взаимно. Понякога наистина е така. Но често е различно.

Здраве и пари

Сребърната сватба е отдавна приключила, децата са стабилни хора със собствен живот и професии, внуците вече са доста големи, а собственият им брак става все по-интензивен. Изглежда, че нищо не може да развали връзката, която се е развила през годините между двамата. Но все пак са факт нарастващата студенина между тях, раздразнението един от друг и честите пристъпи на взаимна враждебност.

По правило нерешените проблеми са в основата на емоционалното отчуждение. Общи за по-възрастните двойки са:

Нарушение на здравето. На фона на хроничните заболявания се развива инконтиненция, раздразнителност, категорично.

Намаляване на материалното ниво. Според статистиката само 20% от семействата в напреднала възраст в нашата страна са в относително финансово безопасно положение. Но, дори ако съпрузите са били в състояние да съберат пари за старост, за повечето двойки това не са бездънни резерви, парите могат по всяко време да бъдат необходими за лечение, спешен ремонт на апартамент или кола. Постоянните ограничения предизвикват промяна на обичайния начин на живот (разходите за почивка, дрехи, храна се намаляват), което често допринася за конфликти между съпрузи и допринася за увеличаване на враждебността и отчуждението между тях.

Кой е виновен

Но субективните фактори играят важна роля в отношенията между съпрузите. Не обича, отчуждението не възниква внезапно, те са извлечени от миналото. Възможно е произходът на старото престъпление, например измяната, която е официално опростена, но остана в паметта, като точка на кипене, която напомня за себе си от време на време.

Или може би в младостта си съпрузите не са образували единство: техните нагласи и стремежи се оказали многопосочни, но двойката не посмяла да се разведе.

Също така се случва, че връзката на възрастна двойка се влошава след пенсиониране. Мъжкото Аз реагира по-остро на промяната в статуса: напускането на работа драстично намалява самочувствието. Много мъже не знаят какво да правят, което увеличава нивото на безпокойство. Понякога става въпрос за невроза и дори депресия. Съпругът все по-често започва да забелязва у дома някои недостатъци, на които никога не е обръщал внимание, упреквайки съпругата си, че обръща твърде много внимание на децата и внуците си, забравяйки за него.

За една жена преходът към ежедневния живот не е толкова драматичен, но също страда от недостатъчното внимание от страна на съпруга си, който е болезнено близо до нея. Като цяло има много причини за "ледената" среда на отношенията и във всяко семейство те имат свои собствени обяснения и причини.

Няма смисъл да търсим кой е виновен за това - той или тя. Двата са отговорни за онова, което се случва в семейството.

Помощ от...

В третата възраст, разводът е крайна мярка, която, за щастие, е малка част от случващото се между съпрузите. Но как да намерим изход от трудната ситуация?

Капките Стресовитал ще ви помогнат да преодолеете кризата на третата възраст, като елиминират стреса и нервното напрежение

Най-ефективният начин за преодоляване на отчуждението е да се свържете с център за психологическа помощ (между другото, много от тях работят безплатно) и заедно със специалист да разберете проблемите, които са възникнали, да се научите да ги анализирате и решавате, както се казва, когато станат достъпни.

Също така е добра идея да овладеете техниката на релаксация и автотренинг. Те са достъпни във всяка възраст и спомагат за подобряване не само на психологическото, но и на физическото благосъстояние.

Седем стъпки към помирение

1. Променете връзката си, намерете повече точки на сближаване, които ще ви помогнат и ще ви приближат един към друг.

2. Избягайте от конфликта. Смятате ли, че скандалът ще избухне? Намерете извинение, за да избегнете кавгата. Например, можете веднага да отидете в магазина, "случайно" да си спомните, че е нужно да купите нещо за дома, да платите сметка, да се видите с приятел.

3. Опитайте се да се свържете проблемите с хумора - това е най-добрият начин за обезвреждане на ситуацията и облекчаване на напрежението.

4. Обсъдете проблемите, които са възникнали заедно: нека всеки да даде мнението си за ситуацията - решението може да бъде намерено само заедно. В същото време не обвинявайте партньора: "Обещахте, но не ...". Използвайте фрази като "Исках, надявах се ..." Този метод ще помогне да се угаси раздразнението на съпруга и да се настроите за конструктивен разговор.

5. Планирайте заедно семейния бюджет за седмицата, за месеца, решете какво и колко можете да спестите и за какво ще бъдат изразходвани тези средства.

6. Опитайте се да преодолеете монотонността на ежедневието - това е голям проблем за много двойки, без значение на колко години са и от колко време живеят заедно. Поне веднъж седмично трябва да излезете от къщи и да прекарвате време заедно. Не пренебрегвайте малките екскурзии и вечери, през които просто може да се разходите заедно. Между другото, често много двойки се срещат с други хора и започва ново приятелство със семействата.

stari_hora.jpg

7. Направете планове за бъдещето. Можете да планирате почивка в страната и чужбина, да започнете промяна в къщата, да се видите с хора, с които отдавна не сте се срещали. Нищо не носи повече удовлетворение от осъществяването на общи задачи и интереси.

Основното нещо е - да не се налагате един на друг. Може да си струва да се живее отделно или заедно, но независимо един от друг. И разбира се, необходимо е да разберете защо има чувство на самота и отчуждение между вас.

Какво още да направите?

Важно е да се разбере защо лишавате себе си от удоволствие и от това, което получавате в замяна (грижа и внимание на близките, тяхното съчувствие) и тихо да започнете да си връщате радостта от живота. И вие трябва да го направите сами, без да се опитвате да принуждавате другите да отгатват вашите желания.

За съжаление излизането от тази ситуация без помощта на специалист е почти невъзможно. Човек, който е поставил кръст върху себе си, толкова се страхува от смъртта и толкова зависи от подкрепата, която получава от близки, че в повечето случаи не може сам да промени нищо.

Животът не стои на едно място . Може да е тъжно, но не можете да върнете часовника назад. Не можете, както в детството, да ходите на училище, само защото училищните години са били прекрасно време. Помнете ги, споделете спомените с другите, напишете дневник или мемоари, но не се опитвайте да останете завинаги в някоя възраст.

Признавайки, че някои етапи в живота са свършили, трябва да помислите какво ви е дал всеки от тези периоди, какво ви е научило и кои от тези знания можете да използвате сега.

След това се запитайте какво е по-важно за вас, продължете да се ограничавате или може би е време да изпълните живота си с наистина интересни неща, които отговарят на вашите настоящи възможности и нужди. Това няма да върне изгубените възможности, но ще ви помогнат да живеете по различен начин.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000