0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Стрес и бързо хранене: Какво провокира развитието на деменция?


Около 50 милиона души по света, според СЗО, живеят с деменция. В този случай годишно се регистрират още 10 милиона случая на болестта

Широко разпространено е мнението, че сенилната деменция се развива при хора, които нямат висше образование, които се занимават главно с неквалифициран труд. Също така тези, които не желаят да тренират мозъците си в напреднала възраст, са по-податливи на деменция. В крайна сметка, доказано е, че непрекъснатото обучение на ума - учене на език, запаметяване на поезия и други интелектуални дейности за дълго време - допринася за превенцията на деменцията. Трябва да се вземат предвид и редица фактори, които могат да предизвикат развитието на това заболяване при възрастните хора.

Причина за проблема

Причината за разпадането на интелектуалните функции е придобиване на различни видове мозъчно увреждане (включително инсулт и други съдови заболявания, подуване, травма и др.). Най-честата причина за деменция са така наречените дегенеративни заболявания на нервната система. Когато тези промени се появят във веществото на мозъка и прогресират, те се различават в различни форми. Например, при болестта на Алцхаймер, това е натрупване на аномален амилоиден протеин, образуването на "сенилни плаки", разрушаването на нервните клетки, нарушаването на метаболизма на медиаторите, главно ацетилхолин и др. При Ацхаймер тези промени са генетично програмирани, т.е. те са причинени от аномалии в генетичния материал (генни и хромозомни разрушения), които първоначално съществуват в пациента.

stres_demencia.jpg

Различни генетични и хромозомни разбивки се наблюдават и в различните възрасти. И ако генетичните анализи разкрият специфично нарушение, тогава трябва да се свържете с генетик, който въз основа на своя опит и знания, както и на информацията, налична в генетичните бази данни, ще разкаже за прогнозата на болестта, нейните клинични прояви, характеристиките на развитието и степента на прогресия, включително и интелектуални затруднения. Специалистът ще ви каже също дали това заболяване е често, колко случаи са описани в света и, което е много важно, дали е наследено, какъв е рискът от неговото проявление при роднини и особено при децата на пациента и тяхното потомство.

Днес лекарите предполагат, че някои условия на живот, т. нар. рискови фактори, могат да бъдат необходими за реализиране на генетична предразположеност. Въпреки това всичко е индивидуално. И е невъзможно да се предскаже дали картината на болестта на Алцхаймер ще се развие у човек в момента.

Рискови фактори

Рисковите фактори за развитието на деменция са много, както отбелязват лекарите. Не забравяйте да следите здравето си, за да разпознаете проблема навреме.

Сред рисковите фактори, по мнението на д-р мед., ръководителят на катедрата по неврология "А. С. Логинов", д-р Даниил Дегтярев могат да бъдат идентифицирани:

Повишено кръвно налягане. При продължителна артериална хипертония в мозъка се образуват малки лезии. Едно или две такива огнища няма да причинят вреда, но когато има доста такива (десетки) и се намират в различни области на мозъка, много мозъчни функции могат да пострадат. Това включва памет, внимание и други когнитивни нарушения.

Съпътстващите заболявания, като хипотиреоидизъм, намаляване на нивата на витамин В12, невросифилис, епилепсия, хронични чернодробни и бъбречни заболявания в стадия на декомпенсация, могат да доведат до деменция.

Бързо хранене. Многобройни изследвания показват, че храната, съдържаща увеличени количества лесно смилаеми въглехидрати и животински мазнини, може да доведе до развитие на затлъстяване, диабет тип II и увеличава шанса за получаване на болестта на Алцхаймер. За да се избегнат тези ужасни усложнения, трябва да се яде предимно т.нар. полезни продукти. Това са зеленчуци, растителни мазнини (маслини, слънчоглед, ленено масло и др.), Яйца, риба и морски дарове, органично месо и птици, дивеч, сезонни плодове и билки. За да се запази здравето на чревната микрофлора, е необходимо редовно да се използват млечнокисели продукти, обогатени с полезни бактерии (лакто- и бифидобактерии), или пробиотици при непоносимост към лактоза. Рязко ограничавате и е по-добре напълно да се откажете от всички видове сладкиши и бързо хранене

Ниска физическа активност. Ако човек се движи малко, тогава той има голям шанс да спечели допълнително тегло, а с него - появата на болести като диабет и атеросклероза на сърцето и мозъка, което увеличава риска от деменция.

Устойчиво намаляване на настроението. Депресията може драстично да намали интелектуалните способности на човека до развитието на болестта. Важно е когнитивните функции да се възстановяват след лечението. Но колкото по-дълго човек страда от депресия, толкова повече се нарушава паметта му, тъй като разстройството има вредно въздействие върху мозъчните клетки.

Капките Стресовитал са най-доброто решение при депресия, променливо настроение и неврози от различен характер

Лоши навици. Тютюнопушенето е една от причините за развитие на съдова склероза и хронично обструктивно белодробно заболяване, което води до недостатъчно снабдяване с кислород на мозъчните клетки. Алкохолът има директен токсичен ефект върху мозъка. Злоупотребата с алкохол е съпроводена със значително намаляване на когнитивните функции и поведенческите нарушения.

Недостатъчно интелектуално натоварване. Една от основните прояви на деменция е загубата на домашни умения и невъзможността за самообслужване. Способностите на човека се определят от него и неговото отношение към живота му. Хората с активна житейска позиция до дълбока старост запазват яснотата на ума и интереса към света около тях.

Възраст на човека. Честотата и разпространението на болестта на Алцхаймер нараства с възрастта: честотата след 65 години е приблизително 10%. В същото време, във възрастовата група от 65 до 85 години, разпространението на болестта се удвоява приблизително на всеки 5 години и варира от 2% сред хората на възраст от 65 до 69 години до 4% на възраст 70-74 години и след това до 8% на възраст 75-79 години, 16% - на възраст 80-85 години и около 35-40% на възраст над 85 години

Наследствен фактор. Въпреки че днес не е напълно изяснен, семейните случаи на деменция са не повече от 5%

Пол. Болестта е по-често срещана при жените, но има версия, че тя е свързана с по-дълга продължителност на живота на Евите.

Допълнителни рискови фактори включват минали наранявания на главата и миокарден инфаркт. Нараняването на главата (травматично увреждане на мозъка), дори еднократен епизод, придружен от загуба на съзнание или необходимост от хоспитализация или повтарящи се наранявания на главата, например при боксьори, също се счита за рисков фактор за деменция, по-специално болестта на Алцхаймер. Нараняванията на главата причиняват образуването на плаки в мозъка, което е много подобно на плаките, открити при деменцията.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000