0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Тревожността увеличава риска от инсулт


Според проучване на американски учени, неспокойните хора е по-вероятно да пострадат от инсулт, с всички последици, произтичащи от това

Анализът на данни на повече от 6 хиляди души показа, че хората, чиито темперамент е по-тревожен са с 33% по-склонни да пострадат от появата на инсулт. Резултатите от работата на учените са публикувани в списание Stroke.

От предишни проучвания се знае, че високото ниво на тревожност е свързано с повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Има и няколко проучвания, които откриват връзка между тревожността и инсулта.

Ново проучване на учените от Университета на Питсбърг за първи път проследи връзката между симптомите на повишена тревожност и развитието на инсулт, независимо от други рискови фактори.

За да елиминирате последиците от рисковите фактори, както и за да намалите тревожността, ползвайте капките Стресовитал. Билковата формула гарантира спокойни дни и равномерен сън през нощта само след тримесечно редовно използване на Стресовитал

Острата цереброваскуларна злополука е основната причина за увреждането и е на 4-то място по смъртност в света.

"Оценяването и лечението на тревожността може потенциално не само да подобри качеството на живот като цяло, но и да намали вероятността сърцето да се разболее в бъдеще. Това ще повлияе благотворно и на вероятността да е налице мозъчно увреждане, като например появата на инсулт", казва Мая Ламбиазе, водещ автор на изследването.

trevojnost.jpg

Според учените, тревожно разстройство, засягащо около 20% от възрастното население на САЩ, се характеризира с постоянно безпокойство, което не е свързано с определени ситуации и често е придружено от нервност, тремор, напрежение в мускулите, сърцебиене и световъртеж. Чувствата на тревожност и стрес са чести и при хора в депресивно настроение, както и при тези, които злоупотребяват с алкохол или други психоактивни вещества.

Изследователите изследват нивото на тревожност и депресия на 6,019 души на възраст от 25 до 74 години. Данните, свързани с тяхното състояние, се проследяват повече от двадесет и няколко години. През това време общо 419 души са претърпели инсулт.

Според резултатите, високата степен на безпокойство е пряко свързана с това да се озовете в Спешното отделение, защото сте пострадали от инсулт, а констатациите остават непроменени при отчитане на физиологичните фактори на сърдечносъдовия риск.

В тази връзка, учените подчертаха необходимостта да се вземе предвид общото ниво на тревожност при лечението на сърдечно-съдови заболявания.

„Дори лекото повишаване на тревожността е свързано с повишен риск от инсулт, така че е важно да се повиши информираността за това как да се справим с безпокойството", казва професор Ламбиазе.

Все повече хора ще пострадат от инсулт в следващите 10 години

След анализиране на данните за броя на мозъчните удари в 187 страни по света, събрани през последните две десетилетия, учените от Технологичния университет на Окланд стигнаха до заключението, че до 2030 г. броят на хората, претърпели инсулт, ще се удвои и достигне 200 000 000. Подобно е положението и с броя на смъртните случаи, които след около десетина години също ще бъдат два пъти повече.

Тези данни са цитирани от британското медицинско списание The Lancet, базирано на проучване на новозеландските медици, публикувано в него. Според ръководителя на проучването, проф. Валери Фейгин, от 1990 до 2010 г. общият дял на хората, претърпели инсулт на възраст между двадесет и шестдесет години, се е увеличил от 25% на 31%.

Общо през 2010 г. са регистрирани 16,9 млн. мозъчни удари, което е с 68% повече в сравнение с 1990 година. 5,9 милиона от тях са фатални. Освен това, страните, които просперират икономически са най-силно засегнати в това отношение: броят на смъртните случаи след прекаран инсулт там се е увеличил с 42% от началото на 2000-та година, докато в развитите страни тази цифра е намаляла с 37%.

Особено сериозна загриженост сред лекарите е фактът, че се наблюдава увеличаване на броя на жертвите на инсулт както сред възрастните, така и сред младите хора. И след две петилетки години младите хора, както и хората на средна възраст ще съставляват половината от всички случаи на състоянието инсулт.

Както отбелязват учените, основната причина за инсулт е стесняване или блокиране на кръвоносните съдове, които захранват мозъка (11,6 милиона случая) или интрацеребрален кръвоизлив (5,3 милиона). Най-често инсулт „напада" хора, страдащи от хипертония, хора, които са затлъстели и неактивни, както и хроничните пушачи и алкохолици.

В тази връзка представители на Технологичния университет вече предложиха да се разработи международна програма за превенция, спасяване и рехабилитация след инсулт.

Анализът на кръвта ще помогне да се определи рискът от повтарящ се инсулт

insult.jpg

Учените от Университета на Вирджиния са открили, че високата концентрация на С-реактивен протеин може да показва повишена вероятност от рецидивиращ инсулт. В допълнение, няколко мутации са свързани с появата на инсулт. Едновременното откриване на двете мутации и повишената протеинова концентрация показва висок риск.

Измерването на нивото на този протеин, произведен от черния дроб в отговор на възможно възпаление, се използва за да стане ясно дали в бъдеще ще е налице коронарна болест на сърцето. Ръководителят на проучването д-р Стивън Уилямс обяснява, че тестът е лесен за използване, евтин и резултатът от него е сравнително бърз.

Лекарите и специалистите от американския колеж организираха експеримент, в който взеха участие 2155 пациенти, чиято средна възраст е била 66 години. Изследователите определят както концентрацията на С-реактивен протеин в кръвта, така и наличието на мутации в генома, свързани с началото на инсулт. Това им позволява да предскажат вероятността от повторна атака на инсулта с висока точност.

 

 

 


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000