0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защо хората си приписват психични разстройства?


Преди няколко години фразата: "Мисля, че имам есенна депресия..." можеше да се чуе толкова често, колкото обичайното "здравей"

Думата „депресия", разбира се, не означаваше конкретна диагноза, поставена от лекар, а просто лошо настроение, лека апатия от липсата на слънце и дъждовния сезон. Вече не е модерно да се преписва внезапната меланхолия на депресията. Други заболявания са тенденция, като биполярно разстройство или социофобия.

Защо хората си приписват различни психични разстройства, дори без да са посетили лекар?

Преди няколко години всеки втори човек диагностицираше себе си с депресия. Сега биполярно разстройство е тенденция. Има ли определена мода за определени диагнози?

Разбира се, има мода за диагнози и тя се роди много отдавна. Достатъчно е да си припомним дамите от старите времена, които махаха с ръце, обелваха очи и припадаха, за да могат другите да им обърнат внимание и да се втурнат да ги спасяват. Защо да не се използват почти същите похвати и днес? Много от нас познават тези трикове още от детството. Щом детето се разболее, мама и татко яростно започват да се грижат за него. Има хора, които по толкова странен начин получават порцията любов, от която се нуждаят. И също така, „модните диагнози" - това са начини да кажеш на всички наоколо: „Не ми е лесно. Трябва да се лекувам по специален начин, защото съм необикновен човек." Все пак да отбележим, че в действителност биполярното разстройство на личността е много рядко и неприятно заболяване.

Има ли други "модерни" болести днес?

Панически атаки, социална фобия... кой каквото си хареса. Но, има хора, които смятат, че имат депресия или социофобия, и има такива, на които всъщност са поставени някои от тези диагнози.

Как да различим едната категория хора от другата?

Ако изведнъж някой започне да говори за подобни проблеми, веднага можете да попитате: „Били ли сте на лекар?" Диагностицирани ли сте или просто мислите, че сте болни?". Както знаете, това са две напълно различни неща.

99% от онези, които говорят така открито за своята биполярна болест или нещо подобно, не отиват при психиатър. И ако това е така, вероятно човек просто си е измислил някаква болест за себе си, защото това е толкова удобно за него. Така както някои си слагат интересна шапка, за да му обърнат внимание, други решават, че имат паническа атака, за да са по-интересни.

Желаното подобрение на емоционалното състояние настъпва след тримесечен курс на терапия с капките Стресовитал

Хората с реални диагнози, като правило, не ги рекламират. Максимум - те обсъждат проблемите си някъде сред малка публика или споделят с тези, които също ги имат, а не с онези, които са здрави.

Второ, те не изпитват никакво удоволствие от болестта си, по-скоро, напротив, не са готови да я приемат, не искат да се съгласят с нея. Това е особеност на повечето психиатрични диагнози.

Защо наистина е трудно за болните хора да говорят за диагнозата си?

Хората с шизофрения, например, по принцип не са готови да признаят, че имат някакви здравословни проблеми. Те често отричат ​​заболяването си. И когато човек, без да посещава лекар, си поставя диагноза „биполярно разстройство" и след това при всяка възможност говори за това, подобно действие най-често няма нищо общо с истинската болест.

Стресовитал е комбинация от билки, които осигуряват емоционален баланс и спокойствие. Индийски жен-шен, маточина, жълт кантарион - това са само три от лечебните треви, които Стресовитал съдържа.

Как се избира фалшивата диагноза?

Зависи от крайната цел. Например, когато човек започне да се крие зад „биполярно разстройство", това предполага, че той просто не може да контролира настроенията си. От своя страна, хората около него трябва да обмислят това послание: „Може би имам депресия и мания. Може да изпадна в състояние на самоубийство. Затова се грижи за мен, моля те, иначе не знам как ще реагирам." Мислите на хората с фалшивите диагнози са все около този спектър.

Всъщност всеки втори може да попадне под това описание, всички страдаме от неразумни промени в настроението, днес е забавно, утре е тъжно...

Когато става въпрос за психични заболявания, говорим за наистина дълги фази. В продължение на няколко месеца имате депресия, след това в продължение на няколко месеца нищо ви няма - висок дух, истински празник за душата. Така е при биполярното разстройство - непрекъсната смяна на настроенията и усещанията, които трябва много дни, а не от днес за утре. Депресивният етап преминава в маниакален стадий, тоест говорим много и бързо, хиперактивни сме, спим малко. Това се нарича биполярно разстройство, което се третира по-скоро като част от синдром, а не като отделна диагноза. Ако нямате диагностициран синдром и сте се събудили сутрин не в настроение и до вечерта сте били много по-весели, това очевидно е нещо друго и е малко вероятно да говорим за някакво психическо отклонение. Може би изтощение на фона на стрес, липса на сън или недохранване, но това не е психиатрично заболяване.

stress.jpg

Ако например имате непредсказуеми резки промени на фона на симптоми на отнемане след прием на алкохол или наркотици, лекарите ще лекуват не биполярно разстройство, а друго заболяване - зависимост от химикалите. И за това, съответно, трябва да откажете да приемате същите тези вещества.

Редовният прием на билковите капки Стресовитал гарантира подобрение на симптоматиката при депресия, стрес, панически атаки, безпокойство, проблеми със съня и други заболявания още след втората опаковка.

Обратно към предимствата. Защо понякога е удобно да се криеш зад социофобията и паник атаките?

Социофобията е нещо като снобска прищявка под мотото„ Уморих се от хора, аз съм си самодостатъчен, нямам нужда от никого." Тя може да се забележи при някого след четиридесет, както и при такива на 20, когато има криза на идентичността на личността. Всички сме виждали хора, които до двадесет или повече години вече са се "наживели" и то "толкова много", че се отегчават от всичко и от всички.

Що се отнася до паник атаките, ако човек все още има конкретна диагноза, тогава да живее с нея, меко казано, не е лесно, тъй като физиологичните прояви се появяват и на фона на страх, който е невъзможно е да се ограничи. Например, има хора, които в момента на паническа атака започват силно да искат да използват тоалетната. Не искате такава диагноза, честно. Това състояние обаче често се бърка с обичайния страх, който всички ние също може да изпитаме. Отново, ако имате подозрения, отидете на лекар, по-специално на психиатър, така че той или да ги потвърди, или да ги опровергае. Не е необходимо да правите изводи, като прочетете статия „10 признака на панически атаки" в Интернет. Ако човек все пак диагностицира себе си по толкова неправилен начин, това подсказва, че си позволява да бъде слаб.

Кои фалшиви диагнози могат да станат тенденции в близко бъдеще?

Тенденцията ще бъдат заболявания, свързани със самотата. Различни социофобни разстройства, когато хората се затварят, не искат да общуват с другите. Нашето общество бързо върви към развитието на комуникацията с джаджи и роботи повече, отколкото с хората. И въпреки че много медии вече бият алармата за това, едва ли само говоренето по темата би могло да предотврати подобно развитие.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000