0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Защо се будим сутрин трудно и как да го преодолеем?


Причини за липса на енергия сутрин

Нека си представим една типична сутрин на един средностатистически човек. В повечето случаи, след като чуе алармата, първата мисъл е „още пет минути и ставам!". След това идва системата „Отричане - Гняв - Договаряне - Депресия" и когато осъзнаете, че няма начин да избегнете ставането, идва ред на „смирението". Обикновено до този момент вече закъснявате и началото на деня ви започва да представлява едно пълно объркване.

Съгласни сме, на някои утрото им се случва по различен начин, но нека си го признаем - повечето, които четат тези редове, разпознават в тях описание на обичайната си сутрин. За всички нас може да е трудно да се събудим сутрин и няма нищо лошо това да се случи. Стига да не е системно.

На вашето тяло не му достига времето, което отделяте за сън. Да, баналната и най-честата причина, която е в челната десетка от основните врагове на веселите утрини е липсата на сън, недоспиването, безсънието.

За да предотвратите неприятните и опасни последствия от недоспиването, хроничната умора, стреса и депресията, използвайте билковите капки СТРЕСОВИТАЛ

Билковата формула на СТРЕСОВИТАЛ ще спомогне за подобряване качеството на съня, ще предотврати безсънието и ще повлияе благоприятно на опънатите от стреса нерви.

За възстановяване на силата и енергията мъжете имат нужда от около 8 часа сън. Жените и децата - най-малко от 9 часа. Това е идеално, но всъщност повечето от нас спим много по-малко. Главно заради невъзможността навреме да изключим телевизора, да оставим смартфона и да се отправим към спалнята с книга в ръка

Преяждате. Е, добре, легнахте навреме, спахте достатъчно, но все още нямате енергия сутрин. И тук следва въпросът, а кога вечеряхте? И какво вечеряхте? Ако диетата ви съдържа тежки, пържени храни, богати на въглехидрати или алкохол, тогава тялото просто няма достатъчно време да се отпусне - то е усвоявало вечерята цяла нощ. Освен това преяждането се отразява негативно на събуждането и съня веднага след хранене.

Не спазвате дневен режим. Трудните условия на работа и нередовният график ни принуждават понякога да попълваме енергийните резерви чрез дневен сън. В резултат на това през нощта тялото вече не е в състояние да заспи и напълно да възстанови силите си.

Стоите до късно. Най-ценният и благоприятен за отпускане на тялото е периодът от 21:00 до 00:00 часа. Ето защо, ако си легнете след полунощ, не чакайте да имате лесно ставане сутрин.

Недисциплинираност. Алармата звънна, какво правите? Точно така, в най-добрия случай я изключвате или я отлагате за пет минути по-късно. В най-лошия случай - просто я заглушавате завинаги. Факт е, че на тялото му е по-лесно да се събуди в повърхностната фаза на съня. А изключването на будилника може да го пренесе във фазата на дълбок сън, от която е много трудно да се измъкне.

lipsa_na_san.jpeg

Вие работите прекалено много. Стресът и напрежението през деня не остават незабелязани дори през нощта. Не можем да се успокоим и напълно да се отпуснем, превъртайки различните ситуации, които сме преживели през деня. Трябва да сме в състояние да се абстрахирате от проблемите.

Приемате лекарства. Болкоуспокояващи, антиалергични, антидепресанти - всички лекарства от тези групи влияят негативно на качеството на съня. В резултат на това е трудно организмът да влезе в работен режим сутрин.

Капките СТРЕСОВИТАЛ помагат при проблеми с нервите, безсъние, безпокойство, паническо разстройство, хронична умора, депресия и други проблеми с нервната система.

Не ви е удобно. Твърдо или прекалено меко легло, неудобна възглавница, неприятно спално бельо, недостатъчна влажност на въздуха - всичко това се отразява негативно на съня ви.

Неспазване хигиена на съня. Преди да си легнете, пихте кафе, гледахте филм до късно през нощта и също така не изпускахте смартфона от ръцете си - типичен пример за грубо нарушение на хигиената на съня.

Страдате от апнея. Просто казано, хъркате. Задържането на дъха и ненормалното снабдяване с кислород на цялото тяло нарушават моделите на сън. В резултат на това има не само сънливост, но и увреждане на паметта, постоянна умора и затруднения в мисловните процеси.

Синдром на неспокойните крака. Изтръпване, подуване и крампи на краката ви карат постоянно да търсите удобно положение и да се въртите в леглото. И като резултат, това се отразява на процеса на заспиване.

Психични и психологически фактори: Най-честата е депресията

Както можете да видите, много нюанси могат да причинят трудно събуждане сутрин, но е важно да се разбере, че всичко е по силите ни и си струва да обърнем внимание на собственото си състояние.

Клиничната причина за липса на енергия сутрин може да бъде синдром на по-бавните биологични ритми. Същността им се състои в това, че човек има постоянна неспособност да заспи и да се събуди своевременно. Тази патология най-често се среща при хора с бавни биологични ритми.

Обикновено хората имат естествен 24-часов биоритъм.

Именно той влияе върху редуването на състояния на сън и будност. И хората с нарушен цикъл се нуждаят от повече време, за да завършат тази или онази фаза. В резултат на това те си лягат много по-късно, което означава, че и се събуждат по-късно. За съжаление причините за това явление не са точно известни.

Също така, човешкият биологичен часовник има способността да реагира на нивото на осветеност. Следователно, когато слънцето изгрява сутрин, тялото само „разбира", че е необходимо да стане. Това обяснява влошаването на качеството на съня при твърде ярка светлина.

Има редица фактори, които могат да повлияят на „здравословните" биологични ритми:

  • Нощни смени.
  • Трансконтинентални полети.
  • Безконтролно заспиване.
  • Недостатъчно сън.

Важно е да можете да приспособите своя график на живот към биологичните ритми. В крайна сметка това е ключът към не просто доброто здраве, но и здравето като цяло.

Как да се енергизирате сутрин?

Вече знаем защо сутрин не искаме да правим нищо. Сега нека да да разберем как да се събудим енергично. Нашият ден започва сутрин, което означава, че трябва да е радостен.
Определете собствената си причина за събуждането. Да , мотивацията е нужна, за да станете от леглото. Ставането рано е не само защото трябва да се захванете за работа, но и за да имате например време да прочетете книга, да се изкъпете, да потичате в парка. Ако всички тези причини са твърде немотивиращи за вас - просто си вземете куче или котка - те наистина са един много приятен и полезен за емоциите "будилник"!

Станете веднага след като алармата иззвъни, разтягането на този процес само ще изостри проблема.

Допълнителните пет минути няма да ви дадат допълнителна жизненост - те не само няма да я добавят, но и ще ви я отнемат. Опитайте следната хитрост - настройте алармата и сложете телефона някъде далеч, така че да станете, за да я изключите.

Напълно и в достатъчни количества сън. Качеството на съня е в основата на вашето сутрешно благополучие. Направете процеса на сън възможно най-удобен - вземете висококачествено спално бельо, грижете се за нормално място за спане, както и за удобни дрехи за сън. И не забравяйте да осигурите достатъчно кислород в стаята.

Не превъртайте проблемите, които имате вечер - по-добре заспивайте и се събуждайте щастливи.

Създайте си „ритуал за спане". Вижте как децата не могат да заспят без приказка, без приспивна песен или чаша вода преди лягане. Нищо не пречи на нас, възрастните, преди да си легнем, да правим успокояващи дихателни упражнения или да слушаме звука на прибоя.

Вземете ароматна вана преди лягане. Или поне топъл душ. Това ще помогне за отпускане на мускулите на тялото.

Яжте леки ястия поне 3 часа преди лягане.

Минимизирайте източниците на светлина.

Невъзможно ви е да повлияете на всички фактори? Има едно чудесно нещо - спете със завързани очи. Лесно може да си намерите подходяща маска за очи, която да ви осигури тъмнина.

Лягайте по едно и също време. Да, трудно е, но никой не е отменил самодисциплината.

__________.jpeg

Друг нюанс е мелодията на будилника. Не поставяйте прекалено остри и силни мелодии, но и не прекалявайте с меките и деликатни звуци.

Правете поне малко гимнастика. Толкова банален съвет, но той не губи своята актуалност и до днес. Ако дори и минималната загрявка не ви е достатъчна - разтегнете се, но внимателно и плавно, за да не си докарате спазми или да увредите гърба си.

Засилете метаболизма си, като изпиете чаша вода веднага след събуждането.

За да сведете до минимум тежестта на сутрешните задачи накуп - направете план за седмица или месец напред, и го закачете на видно място.

Осигурете си любима музика и правете на този фон всичките си сутрешни неща.

Не забравяйте, че сутринта е важна и е една невероятна част от деня. Следвайте тези правила и ще се влюбете във вашия „враг" - ранното ставане.

И накрая - нека утрото ви винаги да е добро!

Източник: woman.ru


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ
Content
LivedaMed2000