0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

7 ползи за здравето от честото къпане


7 ползи за здравето от честото къпане

Къпането с приятно топла вода не е само начин да се стоплите, но и ефективен метод за подобряване на емоционалното здраве, пише Harper's Bazaar

И ето седем причини, поради които трябва да си направите топла баня днес.

1. Вземането на топъл душ подобрява настроението.

Според психолога Нийл Морис това помага за преодоляване на депресията и нервното напрежение, защото банята е "чудесна комбинация от изолация, спокойствие и комфорт". Чувството за сигурност, което изпитваме, когато върху нас се излизва топлата вода подсъзнателно прилича на усещането да бъдеш в утробата, където е приятно и спокойно. Като цяло вземането на вана предизвиква усещане за комфорт и лекота, което позволява на ума ви, а след това и на тялото ви, да се отпуснете.

2. Банята ви помага да заспите по-бързо.

Учените препоръчват да спите в хладно помещение, тъй като по-ниската телесна температура ви позволява да заспите по-бързо. Ако вземете гореща вана, телесната ви температура се повишава. И тогава, излизайки от банята, тялото ще се охлади по-бързо, като по този начин се подготвя по-бързо за здрав сън.

Капките Стресовитал - са естествената сила на Природата срещу депресия, невроза, панически атаки, безсъние

 

3. Топла вана облекчава болките в мускулите.

Топла вана подобрява кръвообращението и помага за облекчаване на мускулната болка и напрежение. Ваните с гореща сол намаляват възпалението на ставите, причинено от артрит или други мускулни заболявания.

4. Топлата вода е полезна за здравето на сърцето.

Според някои изследвания редовното вземане на топла вана намалява кръвното налягане. От своя страна, понижаването на кръвното налягане предотвратява по-сериозни сърдечни заболявания, като сърдечен удар или инсулт.

5. Вземането на душ изгаря калории.

Разбира се, топлата вана не е толкова ефективна при контролиране на наднорменото тегло, колкото при водната аеробика или хидротерапията, но по време на приемането й се изпотяваме и изгаряме добре калориите. Редица изследвания твърдят, че горещата баня може да се сравни с бързо бягане или ходене.

6. Горещата баня може да облекчи симптомите на обикновената настинка или грип.

Ако имате запушен нос или страдате от кашлица, горещите пари в банята могат да облекчат възпалението и да елиминират тези неприятни симптоми. Умерено топла вода също така помага на имунната система да се бори по-добре с вирусите.

7. Ваната успокоява раздразнената кожа.

Докато гореща вода може да раздразни кожата, топла вана в комбинация с някои етерични масла, като кокосово, маслиново или лавандулово, овлажнява и успокоява чувствителната кожа.

Психолози: за да поддържате психичното здраве, трябва да се къпете по-често

Университета във Фрайбург проведе проучване, включващо 45 души, страдащи от умерена до тежка депресия (средна възраст - 48 години). Доброволците бяха разделени в две групи. Първата група два пъти на ден през деня в продължение на час взима горещи бани с температура на водата 40 градуса по Целзий. Втората група два пъти седмично в продължение на 40-45 минути тренира в умерен режим.

Периодът на наблюдение продължи осем седмици. Две седмици по-късно стана ясно: в първата група хората имаха значително подобрение на психическото си състояние. Баните са били два пъти по-ефективни от тренировките (6 точки срещу 3 по скалата на Хамилтън, която измерва тежестта на симптомите на депресия). Освен това не всички участници в експеримента останаха докрай във фитнес групата.

Топлата баня действа добре на нервите поради факта, че повишаването на телесната температура през деня помага да се възстанови нормалния дневен температурен ритъм, който често е проблемен при пациенти с депресия. Това е безопасен и достъпен метод, дори за хора с физически увреждания, който започва да работи добре само след две седмици.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Септември 2020