0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

6 погрешни схващания за болестта на Алцхаймер


Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Проблемът е в това, че от тази болест следва 60-80% нарушение и увреждане на паметта.

Експертите са убедени: тежките случаи на това заболяване биха били много по-малко, ако хората не вярваха в многото погрешни схващания, които не позволяват навреме да се идентифицира болестта.

Подвеждащо: Болест на Алцхаймер е болест, която я има предимно при по-възрастните хора

Всъщност: Болестта на Алцхаймер наистина е свързана с възрастта на човека. Колкото по-възрастен е той, толкова по-голям е рискът от развитие на това заболяване. Така че, ако на 65-70-годишна възраст се среща само при 5% от хората, тогава на възраст над 90 години Ацхаймер е видим при 45-50%.

zaguba_pamet.jpg

Въпреки това, болестта на Алцхаймер също има ранно начало, от 53 до 55 години. Има случаи, когато се случва при хора, които едва са навършили 30. В същото време, разстройствата на паметта при по-младите хора се развиват много по-бързо, отколкото при болните в напреднала възраст.

Подвеждащо: Болестта на Алцхаймер се наследява

Всъщност: И това не е така. Наследствените форми на болестта на Алцхаймер са само 10% от случаите. Останалите 90% се появяват спонтанно.

Подвеждащо: Болестта на Алцхаймер се развива бързо: човек престава да разпознава близките си, губи основни хигиенни умения.

Всъщност: Такива симптоми се появяват в по-късните стадии на заболяването, което се развива постепенно. Най-ранният знак от него е нарушение на паметта за текущите събития. В същото време човекът напълно си спомня какво се е случило с него в далечното минало, което често заблуждава него и близките му, които вярват, че паметта на човека е наред, а домашната забрава е неизбежен спътник на старостта.

В допълнение към увреждането на паметта, тези пациенти могат да получат нарушения на съня, депресия и след това разстройства на поведението: агресия, разрушителни идеи за увреждане и страст за събиране на ненужни неща.

Подвеждащо: Обективна диагноза на болестта на Алцхаймер не съществува

Всъщност: Основният метод за диагностициране на болестта на Алцхаймер е невропсихологичното изследване, по време на което специалистът иска от човек да изпълни серия от задачи: да посочи текущата дата и година, да каже 7 от 10 думи, да нарисува часовник, куб, да запомни и повтори определени думи ... В този случай MRI на мозъка играе спомагателна роля.

Има, разбира се, по-специфични изследвания - позитронно-емисионна томография и спинална пункция (признак на болестта на Алцхаймер е наличието на бета-амилоид, протеин, който се отлага в мозъка), но такива тестове се провеждат само за изследователски цели.

Подвеждащо: От болестта на Алцхаймер не се умира

Всъщност: Уви, не е така. Ако не се лекува, средната продължителност на живота на хората с болест на Алцхаймер, при която мозъчните клетки, отговорни за паметта, постепенно умират, е около 7 години от началото на първите симптоми. На последния етап от заболяването, хората, страдащи от него, вече не могат да стават от леглото без помощ. В Европа болестта на Алцхаймер се нарежда на трето място (след инфаркта и инсулта) и преди злокачествените новообразувания, като причина за смъртта.

Подвеждащо: Болестта на Алцхаймер е нелечима

Всъщност: С навременна диагностика и адекватно лечение с лекарства, правилно назначени от специалист, е възможно значително да се забави развитието на заболяването и да се удължи живота на тези, които страдат от него.

Редовната употреба на капките Стресовитал успокоява ума и тялото. Билковите капки подобряват съня и справянето с ежедневните дейности

Медикаментозната терапия на болестта на Алцхаймер се разделя на основни и симптоматични, насочени към подобряване на съня, борба с депресията и поведенческите проблеми на такива пациенти.

За основната терапия на болестта на Алцхаймер днес има четири лекарства с най-висока доказана ефикасност. Едно от тях е включено в свободния списък на преференциалните доставки на лекарства и трябва да бъде дадено безплатно на пациентите с Алцхаймер.

Какво помни човекът с Алцхаймер?

При болестта на Алцхаймер, както и при други невродегенеративни заболявания на мозъка оперативната памет страда на първо място: човек може да забрави това, което е направил преди пет минути, но точно възпроизвежда спомените от ранното си детство.

Най-често невролозите се занимават с хипонезия - загуба на паметта, която настъпва постепенно и може да бъде свързана с васкуларна патология (атеросклеротична енцефалопатия, остра мозъчно-съдова злополука, хипертонична криза). В същото време, в допълнение към намаляване на оперативната памет, пациентите с васкуларна деменция могат да се оплакват от главоболие, замайване и тинитус.

Ако това е вашият случай, не забравяйте да се консултирате с лекар (невролог, ангионевролог, кардиолог).

Защо губим памет? Какви видове деменция съществуват

Сериозното увреждане на паметта най-често се свързва с болестта на Алцхаймер. Всъщност този вид деменция е далеч от единствената причина за намалена памет, умствена работа и други когнитивни функции.

Съдова деменция

Колко често се среща. В 10-15% от случаите. Предимно след остър инсулт или в резултат на хронична исхемия (кислородно гладуване) на мозъка.

Типични симптоми. Проблемите с паметта не са толкова изразени, колкото при болестта на Алцхаймер. Такива пациенти си спомнят добре, но едва преминават от един вид дейност към друг. Те се нуждаят от време, за да запомнят и разберат нещо.

Как се открива? С помощта на невропсихологично изследване и ядрено-магнитен резонанс на мозъка, в който по правило се наблюдават брутни васкуларни промени в различни части на мозъка. Такива пациенти също трябва да преминат цялостен кардиологичен преглед (ехокардиография, ежедневно наблюдение на налягането и др.).

Прогноза. По-малко благоприятна, отколкото при хора с болест на Алцхаймер, тъй като съдовата деменция напредва много бързо. Средната продължителност на живота на тези пациенти е 3-4 години от поставянето на диагнозата.

Деменция от фронтален тип

Колко често се среща? В 5% от случаите. Този вид деменция е свързана с увреждане на предните и темпоралните дялове на мозъка.

Типични симптоми. Такива пациенти нямат тежки увреждания на паметта, но тяхното поведение е нарушено (промени в характера им, те стават агресивни), речта страда.

Как се открива? Използване на невропсихологично изследване и ЯМР на мозъка.

Прогноза. Този вид деменция на практика не може да се лекува.

Деменция, свързана с метаболитни нарушения (хипотиреоидизъм, диабет, анемия, наркотична интоксикация)

Колко често се среща. В 5% от случаите.

Типични симптоми. Симптомите на основното заболяване, което е довело до деменция, се добавят към увреждането на паметта при такива пациенти.

Как се открива? Диагнозата на този тип деменция е сложна и включва, в допълнение към изброените по-горе методи, пълна кръвна картина и урина, биохимичен кръвен тест (с определяне на чернодробната функция, бъбреците, кръвния липиден спектър, креатинин, тироидни хормони, витамин В12 и фолиева киселина).

Прогноза. Благоприятна. При адекватно лечение на основното заболяване този вид деменция е потенциално обратима.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000