0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се справим с натрапчиви мисли?


Натрапчива невровръзка възниква, когато в главата постоянно се превърта някаква информация, която в същото време е обременяваща и предизвиква негативни чувства

Понякога измъчения от натрапчиви мисли човек започва да изпълнява някакви безсмислени ритуали, като броене на стълби, коли, светлини и т.н.

Той измисля тези действия, за да създаде евентуална защита и начин за борба с натрапчивите мисли, но след това тези безсмислени ритуали се довеждат до автоматизъм и не дават почивка на човека, а само изострят ситуацията, защото безкрайно му напомнят за проблема. Въпреки че безсмислените действия облекчават състоянието, ефектът е краткотраен.

Механизъм и проявление на маниите

Основните причини за патологични състояния са навикът постоянно да мислим за нещо по някаква причина и искрената увереност в нагласите и убежденията. По един или друг начин това състояние е присъщо на повечето хора и те го смятат за нормално.

Вътрешният диалог е толкова привичен, че се проявява дори в малките неща, които правим в ежедневието. Просто се наблюдавайте себе си, и ще го забележите. По-често обаче това явление възниква във връзка със сериозни проблеми, от които човек отдавна е обсебен.

От безсмисленото превъртане на един и същ филм в главата ви може да се натрупа такава умора, че единственото желание, което ще имате, е да се отървете от този вътрешен диалог. Тогава се развива страх от появата на този диалог и неврозата се влошава с времето.

Човек не може да живее нормално, появяват се вегетоваскуларна дистония (васкулит), безсъние и една постоянна тревожност, която го измъчва почти постоянно.

За да победите стреса, депресията, натрапчивите мисли, тъгата, апатията, паническите атаки и неврозата - ползвайте билковите капки СТРЕСОВИТАЛ

Натрапчиви мисли: причини

Защо се появяват натрапчивите мисли? Важно е да осъзнаем, че това е вътрешният диалог, който става факт извън нашата воля. Той дразни, защото ние превъртаме един и същ филм по различни начини. Несъзнаваният мисловен процес може да привлече вниманието толкова много, че реалният свят сякаш престава да съществува.

Естествената задача на това състояние е да сигнализира за нещо важно. По правило възниква диалог, който да ви напомня за нерешен проблем, да настоява за неговото отстраняване, но решението не е намерено и неврозата продължава да измъчва собственика си.

Кога ни помага безсъзнателен мисловен процес?

Ирационалните мисли винаги ни карат да се чувстваме виновни, ядосани, да изпитваме страх, и тяхната основа, за разлика от логическото мислене, е емоцията. Например, да си представим, че изплащате заем, и затова през цялото време мислите как да го погасите, ще имате ли достатъчно пари и т.н. Това се случва както през деня, така и през нощта, в различни ситуации. Натрапчивите мисли за този проблем ви помагат да намерите решение.

Човек мисли интензивно за бизнеса, за подобряване на живота, за междуличностните отношения и т.н. По този начин натрапчивите мисли, насочени към намиране на пътища за решаване на различните проблеми, не ни позволяват да напуснем дистанцията. Те имат определен емоционален заряд (например, недоволство от текущата ситуация или силно желание да постигнете нещо), настоявайки за действие. Постоянният натиск на силните емоции обаче може да бъде вреден. Затова е важно периодично да преминавате към някои приятни неща, които имат за цел да ви разсеят (например къмпинг, хобита).

Терапията със СТРЕСОВИТАЛ е основно средство, което помага да се преодолеят негативните ефекти не само от натрапчивите мисли, но и от други, по-сериозни психо-емоционални проблеми. Ефективността на билковите капки се усеща още след втората опаковка, като препоръчителния прием на билковото средство е три месеца, през които се взимат три опаковки СТРЕСОВИТАЛ.

Проблеми от обсесията на натрапчивите мисли

Те започват, когато човек се страхува от това, което не се е случило в действителност. Например, нещо ви "боде" горе, в дясно, и вие започвате да чувате аларма, че са налице сериозни здравословни проблеми. Всъщност това може да е просто един симптом на умора или нервно напрежение.

Друг пример е страхът, че човек може да убие някого, или плашещи мисли за самоубийство. Ако мислите по този въпрос са смущаващи, то в действителност няма да направите това със себе си или с да го причините на някой друг. Това е просто безпочвен поток от мисли, който съществува в главата ви, но независимо от вас. Убиецът или самоубиецът има намерение и мисли само как да планира всичко логично и правилно, без страх и без притеснение.

nothing.jpg

Друга причина да започнете тревожния диалог е спор или кавгата, в която сте загубили. Почти веднага след конфликта започвате да давате все повече аргументи за своята правота, но единствено и само в главата си.

Какво се случва след това?

Невронните връзки, които задействат един или друг рефлекс, се възбуждат и фиксират;

Започва производството на алдостерон, кортизол и адреналин в кръвта;

Появяват се соматични признаци: мускулно напрежение, ускоряване на пулса, натиск, бучка в гърлото, дишането става трудно.

Как да премахнете натрапчивите негативни мисли сами?

1. Признайте, че мислите се появяват независимо от вашата воля. Не се опитвайте да ги „махате" настрана: опитвайки се да не мислите за лошото, създавате още повече напрежение.

Следователно, с развитието на болестта се появяват безсмислени ритуали (например измиване на ръцеte за десети път, докосване до „вълшебен" или "късметлийски" обект), което за кратко време помага да се забрави за проблема.

2. Научете се да осъзнавате себе си, когато болезнената мисъл ви надвие.

Когато забележите това състояние, кажете си „отново мисля за това", но не прекъсвайте вътрешния диалог. Наблюдавайте усещанията, без да се критикувате за лошите мисли. Опитайте се да устоите, да ги приемете, и след време те ще ви напуснат.

Не разчитайте на непосредствения ефект: колкото по-силна е зависимостта от обсесивните мисли, толкова по-дълго ще трябва да очаквате положителни промени.

3. Друг трик е превключването . Безпроблемно насочете вниманието си към външния свят. Като правило, в мислите си се изключваме от реалността.

Направете обратното. Като забележите емоционалния стрес в себе си, вижте колко спокойно облаците плуват по небето, как изглеждат, какви форми имат. Наблюдавайте хората, като се опитвате да отгатнете емоциите им и т.н. Започнете да разглеждате всяко нещо с най-малки подробности.

4. Използвайте пренастройки. Мислейки за лошото, вие давате негативни нагласи. Например „Аз съм лош, защото ...", „Не съм привлекателен, понеже...", „Целия ми живот е просто един кошмар..." и т.н. Забелязали сте подобна мисъл? Променете я на обратното, например: "Аз съм добър, защото...", "Животът ми е красив, понеже...", "Аз съм много очарователен и хората ме обичат." Няма значение дали вярвате в тези положителни нагласи или не, продължавайте да ги повтаряте отново и отново.

5. Започнете да взимате редовно билковите капки СТРЕСОВИТАЛ. Активните съставки, които тези капки съдържат, започват да работят чрез натрупване. Тримесечната терапия със СТРЕСОВИТАЛ ще подобри съня, ще ви направи по-ведри, отпочинали и спокойни.

6. Научете се да си взимате урок от ситуациите. Колкото и да са лоши, случките от миналото осигуряват полезно преживяване и ви позволяват да промените нещо към по-добро. Потърсете нещо хубаво във всяко отрицателно събитие.

Разгледайте случилото се от всички възможни ъгли и честно признайте грешките пред себе си. Запомнете поуката, простете си и продължете напред.

Източник: talkspace.com


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000