0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се справим с пристъпите на паника?


Според статистиката само 5% от хората имат пристъпи на паника. В действителност обаче тази цифра е значително по-висока

В края на краищата, не всички хора са склонни да споделят с лекар, че имат пристъп на паника. Повечето смятат това за лекомислено или за нещо, което ще отшуми и отмине.

Напоследък паническите атаки се превърнаха в истински проблем. Неотдавна те се отнасяха до така наречените "градски неврози", но сега вече е ясно, че тази болест е отишла далеч отвъд границите на големите градове. Какво е пристъп на паника, откъде идва и как да се справите с паническите атаки?

Как се преодолява паниката и какво трябва да се прави в такива случаи, съветва Алексей Красиков, психолог, специалист по невротични разстройства.

Сложна терминология

Разбира се, пристъпът на паника е неприятно нещо. Понякога дори страховито. Налице е лепкав, необясним страх, треперене на цялото тяло, сърцебиене, задух, повишаване на кръвното налягане. Към това могат да се добавят и други прояви - гадене, повръщане, коремна болка, често уриниране, диария ... Като цяло има много различни и неразбираеми симптоми. И неизвестното винаги е страшно.

В действителност, пристъпите на паника не говорят за психично заболяване, а че сте под силен стрес. онова, което прави вашето тяло е кулминацията на тревожното разстройство, опит да се предаде на съзнанието, че живеете в постоянно нервно напрежение. Повечето от нас свикват с него толкова много, че дори не забелязват стреса. Но тялото все още отбелязва, реагирайки на тревогата с физически дискомфорт. Включително и пристъпи на паника.

fantasy.jpg

Спешно е да разберете какво (или кой) ви кара да се тревожите толкова много. В крайна сметка, животът в състояние на страх е удоволствие под средното. Психотерапевтът участва в лечението на пристъпите на паника, защото истинската причина за страданието е психологическа.

Паническата атака е кратък, епизодичен пристъп на остър страх (страх), придружен от силен прилив на адреналин. Този страх се основава на неразбиране на случващото се в момента и на страх за собствения живот. По същество това може да бъде състояние, в което изглежда, че е трудно да се диша, светът около човека е компресиран, след това разтворен, мислите са разкъсани и се въртят хаотично в главата. Изпадналият в паника започва да си мисли, че ще умре, и че трябва да направи нещо. Затова той се втурва, движи се на някъде, тича, за да се спаси. Паническата атака винаги е придружена от желание да бъдеш активен (избягай на улицата, извикай бърза помощ и т.н.).

Как се случва паническа атака?

Пристъпите на паника не започват, нямат начало. Те възникват на фона на общо нервно напрежение, вегетативно разстройство. Човек се чувства слаб, сърцето му се ускорява, загубва концентрация, появяват се безпокойство и дискомфорт, които той не може да си обясни. И оттук започват всички проблеми.

Опитвайки се да даде обяснение за състоянието си, човек стига до заключението, че или се случва нещо със сърцето му (някакъв вид преинфарктно състояние), или това е нещо като предшественик на инсулт или психични проблеми. И тук, разбира се, се активира инстинктът за самосъхранение, в който адреналинът се освобождава в кръвта. В реални критични ситуации, такъв изблик наистина отваря скрити резерви в нас и ни дава допълнителна сила, но в този случай това предизвиква дори още повече вегетативна активност, отколкото е необходимо. Тахикардията се усилва, чувството за спазматично напрежение се увеличава и дишането става учестено. Човек започва да се чувства наистина уплашен. И, страхувайки се от инфаркт или инсулт, започва да търси начини за спасение - да вика за помощ, да се обади за линейка, да изтича на улицата, да телефонира на роднините си. И тогава тази атака се запечатва в ума му и човек започва да се страхува от нея.

Откъде идват атаките на паниката?

Трябва веднага да стане ясно, че причините за пристъпите на паника не бива да се търсят в детска възраст или да се обясняват чрез теориите на Фройд. Паническата атака винаги се появява на фона на общо нервно напрежение. Затова, за да спрете постоянно да изпитвате този страх за собствения си живот, трябва да се справите с проблемите си, които условно се разделят на няколко области:

- Вътрешноличностната сфера с вътрешни проблеми, липса на самочувствие, страх от самота, различни зависимости (алкохол, наркотици, наркотици), неприятни житейски обстоятелства.

- Междуличностна сфера - проблеми с близки, сексуални партньори, съпруги, съпрузи. Неоправдани очаквания, обиди, разочарование от партньора и много други.

- Професионална област - проблеми на работното място, загриженост за кариерата, успех, работохолизъм.

Как да се справим с пристъпите на паника?

Когато усетите приближаването на следващата атака, седнете и се опитайте да останете сами със себе. Опитайте се да си обясните какво се случва с вас в момента. Това, което чувствате, не е симптом на някаква недиагностицирана болест, животът ви не е в опасност, не е нужно да се спасявате. Точно в момента изпитвате чувство на емоционален срив, който може да е възникнал на фона на описаните по-горе проблеми. Трябва да си признаете, че онова, което изпитвате е просто чувство на страх. Това обяснение ще спре или поне ще намали адреналина в кръвта.

Капките Стресовитал се справят отлично с пристъпите на паника, благодарение на уникалния билков състав, който имат!

Ако освобождаването се е случило и вече сте се уплашили, трябва да се адаптирате към работата на адреналина. Имате ли учестено и плитко дишане и повишена тахикардия? Онова, което трябва да направите е просто да си поемете дъх и да се успокоите, както след добро бягане. Седнете, изправете раменете си, усмихнете се и поемете дълбоко дъх. Обяснете на себе си, че просто сте имали лошия късмет да се уплашите и сега започвате да фантазирате за страховете си. Всъщност, това не е нищо. Нищо не ви заплашва. Продължете да се държите както обикновено и постепенно тялото ще се върне към нормалното.

Също така е важно да се научите да "обезценявате паниката си". Когато почувствате, че страхът започва да приижда на вълни, отпуснете се и приемете това състояние. Не се съпротивлявайте. Запознайте се с паниката с думите „Е, добре дошла! Очаквах те!", „Да, чувствам го, но не ми пука", „И защо си толкова слаба?", „Това ли е всичко?". Отбележете началото на паниката спокойно. Това няма да доведе до освобождаване на адреналина. И когато няколко пъти по този начин спрете атаките, в крайна сметка те ще изчезнат напълно.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000