0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Основен инстинкт: Защо някои хора не искат деца?


Какво стои зад отказа да имаш бебе? Мода, егоизъм, несигурност в бъдещето?

Психолозите смятат, че причините са по-дълбоки. Финансовата несигурност, желанието за изграждане на кариера и други аргументи са само следствие от нерешени вътрешни проблеми.

Има различни истории за отказа на някои хора (и мъже, и жени) да нямат деца. Обикновено те се свързват с възприемането на опасността на този свят за децата, убеждението, че нямаме право да ги въвеждаме в него. И такива хора винаги е имало. Те съзнателно вземат решение да нямат деца, но не го насърчават като начин на живот. Друго нещо е движението на привържениците на бездетността, които агресивно защитават позицията си.

Движението на хората, които умишлено не искат деца е възникнало през 60-те и 70-те години на запад, а от 2000-те години така наречената детска свобода става все по-популярна не само в Западна Европа, но и на Балканите.

Можем да си припомним някои от постоянните упреци на майката: "И защо родих, като нямам време дори да се погледна в огледалото?" Или: "Ако не бях родила щях да направя кариера." Други бездетни двойки дават пример за близки роднини и приятели, при които бременността и раждането са били трудни или детето е родено с нелечима болест.

Капките Стресовитал са подходящи за жени, които предстои да станат или вече са станали майки. Билковият продукт се справя отлично със следродилната депресия

Някога жените не са имали голям избор: или да се откажат от брака си и да отидат в манастир, или да имат деца. С появата на надеждната контрацепция дойде и алтернативата: можете да отложите раждането на детето за по-късно и да гледате само интересите си, без да губите енергия като се грижите за детето. Промениха пътя. Жените започват да преследват кариера на равна нога с мъжете и става ясно, че мястото на по-слабия пол не е само „в сърцето".

Преди няколко десетилетия всичко беше „на машината". Младите хора трябва да се задомят. Задомят ли се, трябва да раждат деца. Сега не съществува единен общоприет начин на живот. Обичайно е да търсите свой собствен начин. И включително за родителството - всеки иска това да се случи съзнателно. И отнема повече време - да разбереш себе си, за да бъдеш сигурен, че можеш да поставиш детето пред собствените си нужди и желания. Възпитанието изисква лична зрялост. Напълно узрял човек се чувства на възраст 35-40. Тогава вече може да е късно да се става родител и тепърва да се пренареждат приоритетите. Затова и повечето хора се опитват да разрешат проблема с децата по-рано - на възраст 25-30 години.

Идеологията на отричането на децата е по-характерна за младите хора: те са по-радикални във всичко. Те искат да се откъснат от родителите си, да живеят според собствените си правила. През годините позицията на всеки човек може да се промени. И появата на детето не е изключение, както се оказа от проучване, проведено в Австралия. Младите хора бяха запитани дали искат да имат деца, първо на 20 и след това на 30. И се оказа, че някои от тези, които преди това са казали, че не искат деца, в последствие са решили, че трябва да имат дете. Това е обяснимо. те са поживяли, опитали са различни неща, добили са някакъв опит. Техните приятели, както и приятелите на приятелите им вече имат деца, нещо е реагирало в душата им.

touch.jpg

Кой не се нуждае от деца?

Мода ли е или наистина ли е чувство на безразличие или омраза към децата, отвращение към бременността, неприязън към раждането? Трудно е да се разбере, смятат психолозите. Веднага щом човек се присъедини към което и да е социално движение, се задейства „ефектът на тълпата". Има и такива - промити мозъци, които също започват да насърчават бездетността.

Идеите понякога звучат напълно абсурдно. В Европа наскоро дори избухна скандал: учителка от Германия иска да се забрани на жените да раждат на държавно ниво и дори да плащат допълнително на бездетните, съзнателни граждани - така че новото поколение да не губи въздух и ресурси и да се позволи на сегашното да живее нормален живот. Дамата дори е изчислила колко повече кислород ще остане на планетата, ако човечеството се ограничи поне до един потомък. Изненадващо е, че целият тираж на книгите й в местните книжарници е бил изкупен от рафтовете за няколко дни.

Но ако този индивид, яростно противопоставящ се на раждането на деца, бъде изваден от тълпата и се разговаря с него, винаги можете да намерите причина. Винаги има болка зад виковете и противопоставянето.

И изобщо не е необходимо да се упрекват привържениците на идеологията за живот без дете с факта, че те са необичайни, имат психично заболяване и т.н., казват психолозите. Въпреки че житейските ценности на поддръжниците и противниците на децата всъщност се различават.

Всичко тече, всичко се променя

Инстинктът за размножаване обаче може да победи дори непоколебими привърженици на живота без дете и на всяка възраст. Певицата Джанет Джаксън от отчаяно отричаща майчинството се превърна в грижовна мама след като стана на около... 50 години. Днес тя не може да се нарадва на своя 2-годишен син и непрекъснато говори за него.

Най-известният ерген сред мъжете, Джордж Клуни, каза: „ Винаги съм знаел, че бащинството не е за мен". И през 2017 г., на 56-годишна възраст, Клуни стана баща на близнаци. След щастливото и за двамата родители събитие, прошареният татко сподели: „Трябва да видите лицата на моите приятели, гледайки ме как сменям пелената. Те ми се смеят. Няколко години наричах бащинството глупост, така че сега заслужавам всичко това."

Аз съм свободна от деца - каза и Ева Мендес . Тя изгражда актьорска кариера, постига успехи и живее за себе си. Докато не се запознава с актьора Райън Гослинг . И тогава всичко си дойде на мястото: семейството и децата за 45-годишна майка се оказаха по-важни от кино кариерата, тя не бърза да се върне на екран, нито да живее лудия живот на холивудска дива. Сега двойката Мендес-Гослинг отглеждат две дъщери.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000