0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Всичко, което трябва да знаете за паниката


Паниката е несъзнателен и инстинктивен ужас, негативно оцветен афект, провокиран от въображаема или реална опасност

Това е психологическо състояние, характеризиращо се с чувство на краен страх, неудържимо желание да се избегне ситуация, която изглежда опасна. Това състояние може да обхване един или няколко души едновременно.

Състояние на паника често поражда сериозни усложнения и проблеми, повечето от които завършват с нелепата смърт на паникьосания човек. Паническото разстройство е опасно, тъй като индивид, изпитващ неописуем страх, започва да прави необмислени действия, които изострят ситуацията. Освен това състоянието на паника се разпространява като верижна реакция. И тогава вместо само един човек, който се паникьосва, можете да получите неконтролируема тълпа, която не си дава сметка на собствените си намерения. Много учени са убедени, че няма по-лошо оръжие от обезсиленото, изплашено множество.

За да не бъдете и вие един от онези хора, които са подвластни на паниката, започнете да използвате капките СТРЕСОВИТАЛ. Билковите капки ще ви дадат спокойствие, ще подействат като балсам на нервите и ще ви накарат да погледнете трезво на всяка стресираща ситуация.

Причини за за възникване на паниката

До ден днешен не е възможно да се установят точните причини за паническите атаки. Въпреки това повечето изследователи са убедени, че тенденцията към панически атаки трябва да се търси в семейните отношения и образованието. В допълнение, появата на панически атаки е свързана с:

- с множество стресови ситуации, вълнения, които са били изтласкани в сферата на подсъзнанието;

- семейни конфликти и конфронтации на работното място;

- невро-физическа преумора;

- травма от психологически характер, която е била потисната от усилието на волята;

- очакването на всеки един нов стрес;

- нарушение на производството на хормони;

- емоционално, психическо напрежение;

- остра болка в тялото или чувство в тялото с неясна етиология (произход) на дискомфорта, което причинява безпокойство и внезапен страх от предстояща смърт ;

- злоупотреба с алкохолни напитки;

- психични разстройства като депресивни състояния и различни фобии (страхове).

В допълнение, тревожността и паниката могат да бъдат причинени от някои неразположения и физически причини

Така например, паническите атаки често могат да се появят при следните заболявания: хипогликемия (състояние в спешната медицина, при което нивото на захарта (глюкозата) в кръвта е под нормалните граници), пролапс (пропадане) на митралната клапа (заболяване, характеризиращо се с неправилна работа на една от сърдечните клапи), хипертиреоидизъм (заболяване на щитовидната жлеза).

silhouette.jpg

Също така може да се наблюдава паника поради приема на някои стимуланти, например кофеин, наркотици от типа амфетамин, кокаин и т.н.

Сред физическите фактори се отличава повишената активност на бета-адренергичните рецептори (намират се в белия дроб). При аномалии във функционирането на тези рецептори внезапно се отделя прекомерно количество адреналин, което провокира стесняване на кръвоносните съдове на кръвоносната система, в резултат на което пулсът се ускорява, кръвното налягане се повишава и дихателните пътища се разширяват.

Психоаналитичната теория твърди, че неразбираемо чувство на безпокойство възниква и от вътрешни причини

Заедно с това последователите на поведенческата терапия са убедени, че тревожността е свързана с външни състояния, например, когато човек не е в състояние да преодолее някои проблеми.

СТРЕСОВИТАЛ - билковите капки, които връщат спокойствието и уравновесеността. Заедно с това ще подобрите и съня и самочувствието. СТРЕСОВИТАЛ балансира емоциите и прави дните ведри, а нощите прелестни и успокоителни.

Паниката при дете може да възникне поради характеристиките на адаптацията в съвременното общество

Децата от ранен възрастов период са изправени пред проблеми с конкуренцията. Те се опитват да бъдат по-привлекателни, за да заемат определена позиция в училищната йерархия. В допълнение, паниката на детето често може да се основава на страха да не бъде осмивано.

Възрастните също трябва да разберат, че страхът и последвалата паника при детето се засилват, когато децата се опитват да скрият собственото си състояние от околната среда и да скрият емоциите си.

Паник атаките на децата са придружени от различни прояви от вегетативната нервна система. При появата на усещане за паника бебето изпитва особена несигурност и уязвимост, затова спешно се нуждае от родителска подкрепа.

Психология на паниката

Паниката на хората има следните характеристики:

- възниква главно в голям брой групи (тълпа, тълпи);

- провокирана е от чувство на неконтролиран страх поради реална опасност или въз основа на въображаема заплаха (например паника в самолет);

- паниката най-често е спонтанно възникващо явление, което се проявява в неорганизираното поведение на хората;

- хората в паническо състояние се характеризират с поведенческа несигурност, състояща се в объркване, хаотични действия и неадекватни поведенчески реакции като цяло.

По този начин паниката на хората е спонтанно възникващо явление на голяма концентрация на хора, които са в състояние на повишена емоционална възбуда поради влиянието на неконтролирано чувство на страх и ужас.

Капките Стресовитал се справят отлично с чувството на паника, безизходица и страх. Благодарение на билковите капки ще постигнете нива на спокойствие и релакс, каквито не сте познавали преди

Известно е, че безпокойството и паниката не възникват при всички събирания на много хора. Решаващо за възникването на такова състояние е комбинацията от редица състояния и влиянието на различни фактори:

- психологическата атмосфера на повишена тревожност и несигурност на група хора в ситуации на опасност или в резултат на продължително изживяване на отрицателни емоции (например, живеещи в условията на редовни бомбардировки). Такава атмосфера се счита за предпанична, тоест предшестваща и допринасяща за състояние на паника;

- наличието на слухове, които предизвикват и стимулират паническо състояние, например, подбуждат степента на отрицателни последици от предполагаемата опасност;

- Определени лични качества на индивидите и наличието на склонност към паника.

Видове паника

Условията на паника са класифицирани според обхвата на хората и по природа.
По отношение на покритието и броя на индивидите паниката бива: масова, тоест обхваща голям брой индивиди (например по време на наводнения) и индивидуална (например жена непосредствено преди раждането).

Видове паника по природа: афективно състояние на паника и поведенческа паника.

Първото е групова реакция, която се контролира от индивид със силно чувство на страх и ужас (например паника в самолет). Обикновено това състояние започва с паниката на отделни силно истерични лица (алармисти), заразявайки околните с паническо настроение. За този вид са характерни състояния на остра психоза , масова истерия , неконтролирано поведение и неясна представа за околната среда.

Вторият тип са емоционално продиктувани, обмислени решения и действия, които не винаги съответстват на нивото на опасност. Формира се и избледнява постепенно. Тя не се ражда в масово натрупване на индивиди, а сред отделни групи от населението.

Различават се и различни форми на паника:

- Масово изселване, което представлява несъзнателно бягство от измислена или реална заплаха;

- Панически настроения, които са психологическите състояния на отделни индивиди или цели класове, при които балансът между режисьорските и регулаторните компоненти, емоционални и разумни, се променя. В резултат на това поведението става податливо на случайни мотиватори и е почти непредсказуемо;

- Икономическата паника се наблюдава предимно на банковите борси и се проявява или от невероятен приток на инвеститори, или от криза поради инфлация, покачване на цените или промяна в икономическата структура на страната.

Симптоми на паника

Симптомите на паниката обикновено се развиват внезапно и кулминират много бързо (не повече от десет минути). Повечето епизоди на паника продължават около 20-30 минути.

По принцип пристъпите се случват по следния начин: индивидът е спокоен, занимава се с ежедневни дейности, например, гледа телевизия и изведнъж го обхваща вълна от абсолютно неразумен силен страх.

Типични прояви и симптоми на паника са задух или хипервентилация на белите дробове, задушаване, повишена сърдечна честота, повишено налягане, усещане за дискомфорт или болка в областта на гърдите, треперене, усещане за нереалност или изолация от околната среда, чревно разстройство или гадене, изпотяване, припадък или замаяност, изтръпване или изтръпване, топлина или студ, объркване на мислите, страх от загуба на контрол, смърт или полудяване.

В допълнение към изброените симптоми се отличават и нетипични симптоми на паника: зрението или слуха са нарушени, появяват се мускулни крампи, походката става несигурна, появява се усещане за така наречената „кома в гърлото", индивидът губи съзнание, налице е прекомерно уриниране.

След внезапен страх нивото на адреналин нараства в тялото, което изпраща съобщението „бягай или се бий" на нервната система. Дишането увеличава интензивността си, сърцето започва да бие с неистова скорост, настъпва обилно изпотяване, в резултат на което може да се появи втрисане. Хипервентилацията на белите дробове води до замайване и изтръпване на крайниците. Тялото се подготвя да избяга от опасната ситуация, която в действителност може да не съществува.

В края на атаката човекът не се чувства по-добре, напротив, той развива постоянен страх от повторение на такова състояние. Такъв страх само увеличава честотата на следващите атаки.

В допълнение, проявите на припадъци зависят от формата на паника. Различават се три форми на паника, в зависимост от степента на протичане: лека, умерена и екстремна.

Леки симптоми на паника са били изпитвани от всеки индивид през цялото му съществуване. Остър звук - и човекът започва да изпада в паника, но в същото време се поддържа самоконтролът. Ситуацията, в която има пълна преоценка на случващото се, провокира средна форма на паническа атака.

За най-опасната форма на паническа атака се счита екстремната степен, при която възниква състоянието на афект и индивидът губи контрол. Такова състояние може да бъде предизвикано от природни бедствия, катастрофа, земетресение.

Източник: psycom.net


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Януари 2020

Content
LivedaMed2000