0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

8 физически симптома, които доказват, че депресията не е само в главата ви


Не е прието да се сравнява депресията с физическа болка, но изследванията показват, че това психично заболяване може наистина да боли.

Депресията боли. И докато често съчетаваме тази психична болест с емоционална болка като тъга, плач и чувство на безнадеждност, изследванията показват, че депресията може да се прояви и като физическа болка.

Макар че често не мислим за депресията като за физическа болка, някои култури го правят - особено тези, в които е „табу" да се говори открито за психичното здраве.

Например в китайската и корейската култура депресията се счита за мит. Така че пациентите, които не са наясно, че физическата болка може да е признак на психологически стрес, отиват при лекарите да лекуват физическите си симптоми, вместо да описват депресията.

Но наблюдението на тези физически симптоми е също толкова важно, колкото и емоционалните ефекти.

Pratfell.jpg

От една страна, това е чудесен начин да държите под контрол вашето тяло и ум. Физическите симптоми могат да сигнализират кога един депресивен период е на път да започне или да ви подскаже дали може да изпитвате депресия.

От друга страна, физическите симптоми показват, че депресията всъщност е много реална и може да навреди на общото ни благосъстояние.

Ето осем от най-често срещаните физически симптоми на депресия:

1. Умора или постоянни ниски енергийни нива

Умората е често срещан симптом на депресия. Понякога всички ние изпитваме по-ниски енергийни нива и можем да се чувстваме уморени сутрин, надявайки се да останем в леглото и да гледаме телевизия, вместо да работим.

Докато често смятаме, че изтощението произтича от стреса, депресията също може да причини умора. Въпреки това, за разлика от ежедневната умора, свързаната с депресията умора може да предизвика проблеми с концентрацията, чувство на раздразнителност и апатия.

Д-р Маурицио Фава, директор на Програмата за клинични изследвания в Бостънската обща болница в Масачузетс, посочва, че депресираните хора често изпитват нереставративен сън, което означава, че те се чувстват уморени дори след като са спали цяла нощ.

Въпреки това, тъй като много физически заболявания, като инфекции и вируси, също могат да причинят умора, може да бъде предизвикателство да се установи дали изчерпването е свързано с депресия.

2. Намаляване на поносимостта към болка

Чувствали ли сте някога, че нервите ви са в пламъци и все пак не можете да намерите някаква физическа причина за болката? Оказва се, че депресията и болката често съществуват съвместно.

Едно проучване от 2015 г. показва корелация между хората, които са депресирани и намаляват поносимостта към болка, докато друго проучване през 2010 г. показва, че болката има по-голямо въздействие върху хората, които са депресирани.

Тези два симптома нямат ясна причинно-следствена връзка, но е важно да ги оценявате заедно, особено ако Вашият лекар препоръчва лечение.

3. Болки в гърба или болки в мускулите

Може да се чувствате добре на сутринта, но след като сте на работа или седнете на бюрото, гърбът ви започва да боли. Това може да е стрес, или депресия. Въпреки че често се свързват с лоша поза или наранявания, болките в гърба също могат да бъдат симптом на психологически стрес.

Психолозите и психиатрите отдавна смятат, че емоционалните проблеми могат да причинят хронични болки, но спецификата все още се изследва, като връзката между депресията и възпалителния отговор на тялото.

По-новите проучвания показват, че възпалението в тялото може да има нещо общо с невросхемите в нашия мозък. Смята се, че възпалението може да прекъсне мозъчните сигнали и следователно може да има роля в депресията и как да я лекуваме.

4. Главоболие

Почти всички изпитват главоболие. Главоболията са толкова чести, че често ги отписваме като нищо сериозно. Стресовите работни ситуации, като конфликт с колега, могат дори да предизвикат тези главоболия.

Въпреки това, главоболието ви не винаги може да бъде предизвикано от стрес, особено ако сте понасяли вашия колега в дълги години. Ако забележите преминаване към ежедневни главоболия, това може да е признак на депресия.

За разлика от мъчителните мигренозни главоболия, свързаните с депресия главоболия не нарушават функционирането. Описано от Националната фондация за главоболие в САЩ като „напрегнати главоболия", този тип болка в главата може да се почувства като леко пулсиращо усещане, особено около веждите.

Докато тези главоболия са подпомогнати от лекарствата за борба с болката, те обикновено се появяват редовно. Понякога хроничното напрежение може да бъде симптом на голямо депресивно разстройство.

Въпреки това, главоболието не е единствената индикация, че болката може да бъде психологическа. Хората с депресия често изпитват допълнителни симптоми като тъга, чувство на раздразнителност и намалена енергия.

Капките Стресовитал подобряват състоянието на съня, дават енергия и тонус на нервната система 

5. Проблеми с очите или намаляване на зрението

Смятате ли, че светът изглежда размазан? Докато депресията може да причини онова, което става около вас да изглежда сиво и мрачно, едно изследване от 2010 в Германия показва, че психичното здраве всъщност може да се отрази на зрението.

В това изследване, в което са взели участие 80 души, депресираните лица са имали трудности да виждат разликите в черно и бяло. Известно сред изследователите като „контрастно възприятие", това може да обясни защо депресията може да направи света по-неясен.

6. Болка в стомаха или безпокойство в корема

Онова потъващо усещане в стомаха е един от най-разпознаваемите признаци на депресия. Въпреки това, когато коремът започне да се схваща, лесно е да се отпише като газ или менструална болка.

Болката, която се влошава, особено когато възникне стрес, може да е признак на депресия. Всъщност изследователите от Харвардското медицинско училище предполагат, че стомашният дискомфорт като спазми, подуване на корема и гадене може да е признак за лошо психично здраве.

Каква е връзката? Според тези изследователи от Харвард , депресията може да причини (или да е резултат от) възпалена храносмилателна система, с болка, която лесно се бърка с болести като възпалително чревно заболяване или синдром на раздразнените черва.

Лекарите и учените понякога наричат червата "втори мозък", защото са открили връзка между здравето на червата и психичното благополучие. Нашите стомаси са пълни с добри бактерии и ако има дисбаланс, могат да възникнат симптоми на тревожност и депресия.

Консумирането на балансирана диета и приемането на пробиотици може да подобри здравето на червата, което също може да окаже влияние на настроението, но са необходими допълнителни изследвания.

7. Проблеми с храносмилането или нередовни черва

Проблемите с храносмилането, като запек и диария, могат да бъдат доста неудобни. Често причинени от хранителни отравяния или стомашно-чревни вируси, лесно е да се предположи, че дискомфортът в червата произтича от физическо заболяване.

Но емоциите като тъга, безпокойство и претоварване могат да нарушат нашите храносмилателни следи. Едно проучване от 2011 г. предполага връзка между тревожност, депресия и стомашно-чревни болки.

8. Болката е друг начин, по който вашият мозък комуникира

Ако почувствате дискомфорт, идентифициращ и говорящ за тревожни емоции, като тъга, гняв и срам, това може да причини чувствата да се проявяват различно в тялото.

Ако изпитвате някой от тези физически симптоми за продължителен период от време, запишете се на среща с вашия лекар.

Депресията може да бъде причинена от различни фактори, като генетика, излагане на стрес или травма, както и влошена мозъчна химия. Хората с депресия често се нуждаят от професионална помощ, като психотерапия и медикаменти, за да се възстановят напълно.

Така че при назначаването ви, ако подозирате, че тези физически симптоми могат да бъдат повече на повърхностно ниво, поискайте да бъдете изследвани за депресия и тревожност. По този начин вашият личен лекар може да ви свърже със специалист, от който се нуждаете.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000