0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хроничен стрес: как да го преодолеем


Според дефиницията, стресът е естествен механизъм, насочен към мобилизиране на всички способности на организма за решаване на сложни проблеми.

Стресът е двупосочен - той може да бъде полезен, но най-често причинява вредни последици за здравето. Постоянните повишени натоварвания водят до влошаване на жизнените системи на тялото. За съжаление повечето от нас са свикнали с тази ситуация. Съвременният човек постоянно носи бремето на задълженията и ежедневните тревоги. Не е изненадващо, че рано или късно много от нас просто се отказват не само да се справят и да правят онова, което е важно за тях, но и да полагат каквито и да е грижи за себе си.

Състояние на хроничен стрес: симптомите са очевидни

Стресът е състояние на тялото, в което участват всички негови резерви. Той може да е предшестван както от негативни фактори, така и от положителни - например творчески, професионален и житейски растеж. Ето защо, активните хора, склонни да възприемат промяната на професионално ниво като почивка, всъщност постоянно са под стрес.

Дългият, оставен без контрол стрес не позволява на тялото да възстанови силите и нормалната работа на всички органи и системи. Това ще доведе до нарушаване на съня и хормоналните функции. Влошени са и механизмите за саморегулиране на повечето жизнени системи.

stres_lechenie.jpg

Лекарите разграничават следните симптоми на хроничен стрес:

-безсъние, преяждане и други проблеми със съня и приема на храна ;
-физическа слабост, главоболие; постоянна умора, апатия;
-проблеми с концентрацията, паметта, бързината на мисловния процес; -нервност, желание за контрол на ситуацията, невъзможност за почивка;
-жажда за алкохол и нездравословна храна;
-намален имунитет, обостряне на заболявания на вътрешните органи.

В този списък има очевидни противоречия, които водят пациента до затваряне в един порочен кръг. По-лошото е, че порочния кръг на стреса всъщност е спирала, която води само надолу. Стресираният индивид се чувства зле, престава да изпълнява онова, което преди е правил без особени трудности, изпитва вина, и това води до нервност и естествено увеличава стреса.

Как животът ни поставя в състояние на постоянен стрес?

За съжаление, в България повечето хора са на мнение, че стресът е само преходно нервно напрежение, което не изисква лечение и по един или друг начин този проблем ще се реши самосебе си. Това объркване само изостря ситуацията: вместо да отидат на лекар, хората чакат да се почувстват по-добре. Но една стресова ситуация отстъпва на друга, животът продължава да тече по обичайния начин, а благосъстоянието и здравето постоянно се влошават.

Хроничният стрес идва заедно с неврози, психози, алкохолизъм, сърдечни аномалии, хипертония, улцерозни лезии на стомашно-чревния тракт. Възможни са инфаркт на миокарда и инсулт.

Контролирайте жаждата за алкохол, победете зависимостта към спиртните напитки, освободете се от бремето на алкохола с капките Алкофитал

 

 

 Главоболие, необясними пристъпи на умора, болка в областта на сърцето, намалена работоспособност, колебливо кръвно налягане, втрисане, повишено изпотяване, гадене, мускулни болки... Всички тези състояния не трябва да се пренебрегват. Необходимо е: първо - спешна почивка, и второ - незабавна консултация с домашния лекар, който ще препоръча посещение и различни видове сеанси със специалист, психолог или психотерапевт.

Причини за състоянието

Стресовите фактори са индивидуални за всеки човек. Те могат да бъдат:

-генетична предразположеност;

-хормонални и нервни разстройства;

-дълъг и интензивен психо-емоционален стрес;

-нарушаване ритъма на труд и почивка;

-неблагоприятни семейни и домашни обстоятелства.

Всъщност всеки жител на съвременния метрополис е постоянно подложен на стрес.

Малко история

В ХІХ и началото на ХХ в. проявите на стрес, който е станал хроничен, често се наричат аристократична меланхолия. Смята се, че хората от най-висшите кръгове на обществото и бохемите са най-податливи на това загадъчно заболяване, което според лекарите от онова време почти винаги е водило до смърт. Едва през 1930 г. започнаха сериозни изследвания на синдрома на адаптация.

Как да се справим с хроничния стрес

Ако осъзнаете, че стресът продължава прекалено дълго или постоянно сте подложени на силни психоемоционални натоварвания, но все още нямате сериозни патологични симптоми, има смисъл сами да се обърнете начините да се справите със стреса.

 

Билковите капки Стресовитал действат ефективно както при първите признаци на нервно изтощение и стрес, така и при по-сериозни и дълговременни нервни атаки

Йога. Древните индийски упражнения помагат да се отклоним от шума и суетата, да се съсредоточим върху вътрешния свят, да дадем положителен ефект върху дихателните органи, храносмилателния тракт, нервната система, опорно-двигателния апарат, сърцето и кръвоносните съдове.

Дихателни упражнения. Не всеки има възможност да посети студио за йога или да прави упражнения на рогозка у дома, и още повече в офиса. Въпреки това, дихателните упражнения са лесни да се правят навсякъде, дори и в автобуса или на работното място. Те спомагат за успокояване и концентриране, осигуряват активно подаване на кислород към мозъка, допринасят за нормализирането на всички процеси в организма.

Техники за релаксация. За облекчаване на мускулните спазми, подобряване на кръвообращението, метаболизма и храносмилателните процеси - релаксацията е огромна помощ за тялото в критична ситуация. Масаж, акупунктура, уелнес бани - всички тези техники за релаксация, преборват стреса.

Преразглеждане на начина на живот и хранене. Режимът на деня и здравословната храна помагат да се противопоставим на неблагоприятните обстоятелства и да почувстваме, че контролираме ситуацията и се грижим за себе си.

По този начин, редовно отделяйки дори малко време, за себе си и за собственото си здраве, намаляваме нивото на стрес.

Психотерапевтичен подход: работи върху себе си

stresiran_chovek.jpg

Една от причините за постоянния стрес може да бъде налагането на различни житейски ситуации върху конкретната психика на пациента. В този случай преодоляването на обстоятелствата ще бъде невъзможно без корекция на поведението и работа върху себе си.

Психотерапевтите разграничават шест вида личности:

Амбициозни. Те са насочени към успех, агресивни и енергични, не склонни към самовлъбяване и излишни размишления. Хроничният стрес възниква поради високата интензивност на активността.

Спокойни. Мечтателните, неактивни хора почти не са склонни към стрес. Възможно е те да не са разбалансирани от семейни проблеми или прекомерни изисквания на работното място, но това не продължава дълго.

Съвестни. Този тип личност се характеризира с консерватизъм, дребнавост, педантичност, ангажираност, вяра в авторитета. Хроничният стрес е причинен от постоянното нарушаване на техните планове и поведенчески стереотипи.

Безскрупулни личности. Хора, които са склонни към конфликти и постоянна защита на собствените си интереси. Хроничният стрес при такива човеци възниква на базата на междуличностните отношения.

Активни. Вътрешната разхлабеност, честата промяна на интересите, жизнената енергия, характерна за тези хора, не толерират рутинната работа и монотонността.

Тревожни, даже хипер тревожни. Хората с ниско самочувствие постоянно се притесняват от възможни провали. За тях причините за хроничния стрес могат да бъдат резки промени в живота или нова, по-отговорна работа.

Психотерапевтичният подход предполага, че е възможно да се преодолее конкретна кризисна ситуация, в която е попаднала всякакъв тип личност, като се фокусираме върху четири основни принципа:

Принципът на удовлетвореност. Според този принцип дори в неблагоприятна ситуация може да се постигне състояние на емоционално благополучие. То може да бъде краткотрайно, не твърде интензивно, но по принцип е възможно.

Принципът на реалността. Към външния свят и неговите възможности трябва да се подходи разумно. Откриването на цел не винаги е лесен процес на възстановяване, в живота често е необходимо да се използват заобикалящи и непреки средства. Принципът на реалността развива в човека способността за търпение и бавност.

Принципът на стойността. Същите цели могат да бъдат постигнати по различни начини. Често липсата на разбиране на алтернативните възможности се превръща в една от причините за стреса. Ако ги намерите и направите списък в приоритетен ред, кризата ще бъде по-лесно преодоляна.

Принципът на творчеството. Възприемайки критичните ситуации като възможност за самоусъвършенстване и самосъздаване, и креативността като начин за преодоляване, може значително да се намали нивото на стрес.

Прилагането на тези принципи отнема време, това е дълга работа върху себе си, свързана с преосмислянето на различните вкоренени навици и нагласи. Това е глобален метод на лечение, който ще помага по време на целия житейски път. Много хора, които страдат от хроничен стрес за дълго време, ще се нуждаят от медицинска помощ, за да започнат.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капките Стресовитал са продукт против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.
Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2019

Content
LivedaMed2000