0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как да се справите с безпокойството и тревогата?


Тревогата и страховете са легитимни емоции. Ако не се тревожим за бъдещето и не се съмняваме в себе си, това би било повод за безпокойство.

Но как да живеем, когато тревогата е толкова голяма, че не ни мобилизира, а ни парализира, което затруднява действията и вземането на важни решения?

Безпокойството не може да бъде избегнато, но може да бъде намалено до нормално ниво и след това да се използва като стимул за увеличаване на вниманието и вкуса към живота. Резултатите от изследванията и терапевтичния опит на нашите експерти предлагат някои начини за подобряване на вашето благосъстояние.

Движете се по-често

Тези, които прекарват на бюрото повече от 6 часа на ден с малко или никакво движение, се чувстват по-тревожни и стресирани от хората, които седят не повече от 3 часа. Психолозите от Университета на Тасмания поясняват, че не липсата на физическо натоварване, а именно продължителния период в седнало положение е проблем. Не е решение това, че вечер, след дългото висене в офиса, се ходи на фитнес. Физическото натоварване трябва да бъде разпределено. Например: един час седене пред компютъра, 15 минути лека гимнастика, разходка или нещо подобно. Така че акцентът трябва да бъде върху честотата на движенията, а не върху тяхната интензивност.

Чуйте алармата

Когато отново ви хванат тревожни мисли, започнете да ги изброявате, като ги записвате: „Винаги мисля, че нямам време да завърша работата до крайния срок ...", „Започвам да се тревожа за...". След това се опитайте да си припомните ситуация, в която сте имали мисли и чувства, които нямат нищо общо с горе изброените. Например: "Когато започнах този проект, имах страх, че няма да мога да изпълня сроковете..."). Каква е най-силната емоция („Аз съм ядосана на себе си, че се включих в тази история!"). Освен да напишете тези обезпокоителни мисли, може и да ги изговаряте. Изразявайте се възможно най-ярко, като подсилвате гласа си, жестовете и движението на тялото (по-добре е да правите това упражнение на уединено място, където никой няма да ви пречи и където можете да викате или да направите внезапно движение). Идеята зад това упражнение е проста: нашите непроявени чувства и нереализирани действия предизвикват безкрайно и обезпокоително движение на мислите.

loshi_misli.jpg

Напишете какво мислите

Вземете лист хартията и започнете да записвате всичко, което ви идва на ум. Не избирате думи, не обръщате внимание на правописа, не редактирате себе си. Това упражнение дава изход за нашите преживявания и съмнения и ни позволява да ги гледаме отвън. По подобен принцип се изгражда методът на свободните асоциации в психоанализата, методът на насоченото въображение в юнгианския анализ. Всяка психотерапия включва поверителна и свободна комуникация, т.е. казвате всичко, което ви тревожи.

Слушайте музика

Класика, рок, джаз - няма значение, стига да ви харесва тази музика. Само в този случай музиката причинява намаляване на сърдечната честота и дишането, кръвното налягане, напрежението в мускулите и усвояването на кислород, което води до намаляване на тревожността и стреса. Особено значение този ефект има при работа с пациенти с тревожни разстройства.

Очи в очи с тревогата

Вместо обичайното „бягство" от симптомите на тревожност или паника, опитайте се да не бягате от тях, а да усетите пасивно неприятни усещания. Бързо ще се уверите, че дори най-тежкото безпокойство намалява и неприятните симптоми изчезват. В случай на леки тревожни разстройства, принципът „Учете се от това, от което се страхувате" може да се използва самостоятелно, но е по-добре да се започне със специалист: може да е трудно да се интерпретират резултатите сами. В бъдеще, всеки път, когато се изпадате в състояние на тревожност, укрепвате вярата си в факта, че ще можете да се справите.

Култивирайте положителни емоции

Един от пионерите на позитивната психология, Мартин Селигман, определя основните средства, към които си струва да се прибегне, за да се повишат приятните емоции. На първо място, трябва да се научите да се наслаждавате на удоволствието: да забавяте темпото на работа, да не се поддавате на импулсите, които ви разсейват с празни занимания. Трябва да отделите време, за да се насладите напълно на радостта от постигането на желаното, да почувствате удовлетворението от направения избор. И все пак спрете да искате повече време, улеснете живота си и вършете основните неща. Най-добрият начин да изпитате радост и ентусиазъм е да отделите повече време за работа, която ви носи радост и прави живота ви смислен.

Редовната употреба на капките Стресовитал гарантира живот без стрес и бърза ликвидация на напразното безпокойство

Укрепете вярата в силата си

От време на време, убедени в собствената си компетентност и способност да се справяме с трудностите, се защитаваме от тревожност, според когнитивния психолог Алберт Бандура. Можете да извлечете увереност от собствения си опит, от спомени за успехите и свързаните с тях удоволствия (например, успех от изпити или в спорта). Друг начин е да си припомните хората, на които се възхищавате и чийто успех ви мотивира. Трябва да се отбележи, че колкото повече тези хора са като вас (по параметри като възраст, пол, биография, кариера), толкова по-вероятно е техният успех да ви донесе увереност.

Медитирайте

Фактът, че йогата, медитацията и дихателните упражнения успокояват ума, отпускат и облекчават тревожността, е доказан от толкова много изследвания, че няма смисъл да ги цитираме. Медитирайки (поне 10-20 минути на ден), вие създавате своето вътрешно пространство, „вътрешната крепост", което ви позволява да се отдръпнете от ситуацията, да се успокоите и да можете да изберете без пречка ценности, начин на действие, какво значение придавате на вашето съществуване. Между другото, такива медитативни дейности като плетене, шиене, моделиране, рисуване също са чудесен начин да създадете вътрешно пространство за себе си и да се успокоите. Това е и начин как да практикувате внимателност, да се научите да приспособявате вниманието си към настоящия момент, без да се разсейвате от тревожни мисли за бъдещето. Важно е да се помни, че в много отношения ние сме отговорни за себе си и имаме много повече ресурси, отколкото си представяме.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2020

Content
LivedaMed2000