0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Как стресът влияе на човешкото тяло?


Според статистиката, в САЩ, страната, която първа признава проблема с влиянието на стреса върху човешкото здраве, 90% от населението е в състояние на нервно напрежение. В България няма точни данни, но има мнение, че 70% от жителите редовно преживяват негативни чувства.

Стресът, както вече е доказано, засяга всички сфери на човешкия живот. Той причинява нервни разстройства, разбити семейства и кариери, лошо здраве и др. Разнообразие от ситуации може да доведе до стрес - от неосъществени лични планове до обсъждане на политическата обстановка в страната. Въпреки разпространението на проблема със стреса в света, не всеки знае точно как работи той в човешкото тяло. Какво влияе и как вътрешните органи на дадено лице работят под негово влияние ще обясним в тази статия.

Как се случват нещата?

Под въздействието на стресова ситуация в човешкото тяло се произвеждат 2 групи хормони: адреналин, който увеличава компенсаторните способности, и т.нар. стероидни хормони (кортизол). Всеки един от тези хормони има специфични точки на приложение в организма. Адреналинът повишава кръвното налягане, увеличава сърдечната и дихателната честота. От своя страна, кортизолът има адаптогенно действие - т.е. увеличава устойчивостта на организма към стреса.

Еднократните действия на хормоните не са опасни. Но ако говорим за продължителен стрес, който се нарича хроничен, тогава ситуацията се променя. Постоянното увеличаване на стреса върху нервната и други системи на тялото може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве като цяло. Продължителната неконтролирана стресова ситуация пречи на организма да се върне в нормалното си състояние. Всичко това може да доведе до провал във функционирането на всички жизнени системи: ще се намали имунитетът, продължително главоболие и коремна болка, апатия и депресия, сън и апетит ще бъдат нарушени.

Поглед отвътре

Често се смята, че стресът има пряк ефект върху кръвоносните съдове, влошавайки състоянието им. Директният стрес не ги засяга. Но ако стресиращите ситуации се появят доста често или действат дълго време, това може да доведе до постоянен вазоспазъм (когато те са постоянно притиснати) и до повишен риск от развитие на хипертония (развиваща се поради влошаване на кръвообращението поради съдова плътност) от страна на кръвоносните съдове.

Смята се също, че стресът засяга храносмилателната система. В крайна сметка, когато човек е нервен, той може да изпита болка в корема, лошо храносмилане, да са налице необичайни изпражнения, загуба на апетит и т.н. Стресът действа пряко и косвено върху храносмилателната система. Хормонът кортизол, за който говорихме, е способен да предизвика образуването на трофични язви на лигавицата на стомаха и червата - това е директният ефект на стреса върху храносмилателните органи. Косвенно стресът засяга стомашно-чревния тракт през автономната нервна система. Тъй като автономната нервна система е отговорна за правилното функциониране на храносмилателния тракт, като я повлиява (паника, депресия), стресът може да наруши работата на храносмилателния тракт, докато се развие запек или, обратно, диария.

Заслужава да се отбележи влиянието на стреса върху сърцето. Той действа като стимулант: увеличава сърдечната честота, увеличава систоличното изтласкване на кръвта. Въпреки това, стресът води до увеличаване на налягането, адреналинът увеличава натоварването на миокарда поради факта, че сърцето трябва да кара кръвта в съдовото легло, преодолявайки повишеното кръвно налягане.

Безопасни норми

За да разберете колко стрес влияе на живота на човек, можете да използвате специална скала за стресови ситуации. Максималният брой точки, които можете да получите безболезнено в тази скала, е 150. Ако е повече - можете да се разболеете. Например, в съответствие с тази скала, смъртта на любим човек се оценява на 100 точки, преместване в нов апартамент - 20 точки, проблеми с шефа - 22 точки.

hurry.jpg

За да се намали отрицателното въздействие на стреса и да се поддържа здравето, си струва да се прибегне до използването на някои доста прости препоръки. На първо място, това е преразглеждане начина на живот и храненето. В допълнение, има психотерапевтични методи, техники за релаксация (СПА процедури, йога, масаж, дихателни упражнения). В особено трудни ситуации не бива да се пренебрегва лекарствената терапия: ноотропни лекарства, антидепресанти, транквиланти, витамини.

Храна срещу стрес

По време на стрес организмът изпитва трудности, така че се нуждае от правилно хранене. В същото време не трябва да търсите някаква специална „анти-стрес" диета и да се опитате да успокоите нервите си с нея. Дори и най-полезният продукт не може да се справи сам със стреса. Например, бананите, които се считат за естествен антидепресант, тъй като те допринасят за производството на хормона на щастието - серотонин, не са в състояние да облекчат силния емоционален стрес. Те могат само леко да оправят настроението по време на есенната тъга, например. И за да не засяга стресът здравето, е необходимо диетата да е разнообразна и балансирана.

Каши

Зърнените храни са основният източник на витамини от група В. Тези витамини са необходими за поддържане на нервната система по време на стрес. Доказано е, че при силно емоционално напрежение необходимостта от витамини от група В се увеличава пет пъти!

Не се опитвайте да пестите време и да приготвяте "бърза" каша. Факт е, че скоростта на готвене се постига чрез предварително третиране на зърното с пара, което води до загуба на витамини и микроелементи. Ето защо, зърнените храни, които са просто сварени с вряща вода, няма да помогнат за укрепване на нервите по време на стрес. За тази цел подходящи са само цели зърна, които се приготвят дълго време.

Мазнини

За координирана работа на нервната система са необходими мазнини. Ето защо, не забравяйте за растителните масла. Нека не са само обичайните слънчогледово масло, но също така, например, маслини, горчица, или олио от царевица. Животинските мазнини също са в състояние да поддържат нервната система, така че от време на време трябва да си позволявате не само зеленчуци, но и масло. Но за да запазите фигурата и да не навредите на сърдечно-съдовата система, не бива да наблягате прекалено силно върху нея.

Капките Стресовитал постигат за кратко време добри резултати в борбата срещу стреса!

Изберете нерафинирани масла. В производствения процес те практически не се преработват, затова в тях има много повече витамини, отколкото в пречистените видове.

Месо, риба и домашни птици

Те съдържат протеини и това е материал за изграждане на всички клетки на тялото, включително нервните окончания, които са повредени по време на стрес.

Ако харесвате риба, тогава тялото ви ще получи здравословни омега-3 мастни киселини като товар от протеини. Те допринасят не само за здравето на нервната система, но и намаляват нивото на вредния холестерол в кръвта и по този начин подпомагат сърцето, което е особено засегнато от нервното напрежение.

5 НЕ, когато сте подложени на стрес

НЕ се опитвайте да подобрите настроението си с бонбони. Захарта и мазните храни претоварват много вътрешни органи, принуждавайки ги да работят за износване. И по време на стрес, тялото и затова е трудно.

НЕ се възползвайте от напрежението. По време на нервното напрежение тялото се опитва да компенсира липсата на витамини и микроелементи поради обема на храната. Ето защо, на фона на стреса, човек често иска да яде. Но увеличаването на порциите води само до появата на излишни килограми, така че е по-добре да се обърне внимание не на количеството, а на качеството на храната.

НЕ тичайте към хладилника при първите признаци на възбуда. Преди да изядете нещо, опитайте се да се отпуснете по друг начин: останете в мълчание няколко минути, поемете дълбоко дъх.

НЕ принуждавайте себе си да ядете, ако загубите апетита си по време на стрес. Един или два дни на глад няма да навредят на здравето.

НЕ яжте механично. Опитайте се да контролирате обема на порциите. Всъщност, в някакъв момент, вместо плодове или зеленчуци, на масата може да има пакет с чипс, а след това навикът за постоянно дъвчене ще направи лоша услуга на фигурата.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2020

Content
LivedaMed2000