0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Преработването причинява стрес и бърнаут


Преработването причинява стрес и бърнаут

Хроничният стрес от работа е известен като професионално изчерпване и бърнаут

Бърнаут думата за прегаряне на английски език, официално беше болест според Световната здравна организация в продължение на едно денонощие.

Първо беше обявено, че СЗО го е включила в Международната класификация на болестите - новия наръчник, който направлява лекарите при диагностицирането.

Според експертите от СЗО симптомите на бърнаут са основно три:

1. Усещане за пълна липса на енергия и изтощение;

2. Увеличаване на психичното дистанциране от работата, чувства на негативизъм или цинизъм, свързани с работата;

3. Снижена професионална ефикасност.

Преди да поставят диагнозата, лекарите трябва първо да отхвърлят нарушенията на приспособяването, наличието на тревожност и разстройства на настроението, се посочва в наръчника. Диагнозата е ограничена до работната среда и не бива да се прилага при други житейски ситуации.

Капките Стресовитал са естествена грижа и дават сила на нервната система. Препоръчват се при тревожност, панаик атаки, безсъние, депресия, стрес и други. Обадете се на телефон 02 850 21 76 или 0887 599 268

Само ден по-късно говорител на СЗО направи уточнение, че професионалното изчерпване все още не е обявено за медицинско състояние. То наистина е включено в наръчника, но в главата "Фактори, които влияят на здравословното състояние". Продължава да се смята не за болест, а за явление, свързано с работата. Променена е само дефиницията за него "в светлината на сегашните изследвания". Тя гласи, че "бърнаутът е синдром, дължащ се на хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно овладян".

Учените изследват т.нар. професионално прегаряне от десетилетия, но досега няма медицинска дефиниция и специфични критерии за диагностика, с които всички изследователи да се съгласят. Това пречи "явлението" да бъде обявено за "медицинско състояние". Мнозина специалисти се опасяват и дали лекарите ще могат да различават прегарянето например от депресията.

Въпрос е и какво точно означава " усещане за пълна липса на енергия и изтощение". Руският професор Александър Федорович пояснява, че по правило силната умора, когато не е свързана с други конкретни заболявания, сигнализира за стрес. "Стресът може да се определи на физическо ниво. Това е единственото от всички психични разстройства, което може да бъде открито чрез анализ на хормони", казва той.

Можете да си направите такъв анализ и поне да разберете дали сте в стрес, но в скоро време няма да имате право да си вземете болнични заради бърнаут. В крайна сметка той не фигурира в новата класификация на болестите, която официално бе приета от Световната асамблея на СЗО в края на май и която ще влезе в сила чак от 1 януари 2022 г.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Декември 2020