0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Сивата коса може да изчезне при липса на стрес


Сивата коса може да изчезне при липса на стрес

Учените от колумбийският университет са сигурни, че е възможно да се обърне състоянието на сивата коса

Създадена е техника, която позволява да се изучават промените в пигментацията на косата. Използвайки добре познатия среден темп на растеж на косата (около сантиметър на месец), учените проследявали как цветът на всеки отделен косъм се променя във времето. Тези промени бяха сравнени със събития в човешкия живот.

Спестете си неприятното състояние хронична умора, живейте без стрес и панически атаки - гарантирано с капките Стресовитал

Оказа се, че възстановяването на пигментацията на косата е доста често срещано при представители на двата пола, на различни етноси и на различна възраст. Цветът може да се върне към растежа на косата на различни места на скалпа, както и в различни части на косъма. Това отнема средно три месеца. Въпреки това, за кратко време косата, възвърнала цвета си, отново може да стане сива.

Учените също така са доказали пряка връзка между сивата коса и стреса. Тоест, когато нивото на стреса се понижи, косата може да си върне първоначалния цвят. Според експерти, използвайки получените данни, е възможно да се разработят ефективни методи за възстановяване на естествения цвят на сивата коса.

Дали стресът е фактор, който предизвиква появата на сива коса?

Ново проучване при мишки показа защо косата побелява при сериозно заболяване и хроничен стрес. Учени от Националния здравен институт на САЩ и университета в Алабама са открили връзка между цвета на косата и имунния отговор, съобщава Medical Xpress.

Когато тялото се сблъска с вирус или бактерии, се активира вродения имунитет. След като патогените нахлуят, клетките започват да произвеждат интерферони. Тези протеини повишават нивото на експресия на гени, които предотвратяват растежа на вирусите, стимулират имунните клетки и засилват защитните сили на организма. Експертите са открили връзка между вродения имунитет, транскрипционен фактор MITF и сивата коса.

MITF играе ключова роля в регулацията на много функции на меланоцитите (клетки, които произвеждат пигмента меланин). Оказа се, че MITF също инхибира реакцията на интерферон. Експериментите показаха, че ако MITF загуби контрол върху интерферонния отговор в стволовите клетки на меланоцитите, при опитни животни се появява сив косъм. Освен това, при мишки, предразположени към ранно побеляване на козината, с изкуственото активиране на вродения имунитет сивата коса става по-голямо количество.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юли 2020