0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

8 въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали имате проблем с алкохола


8 въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали имате проблем с алкохола

Независимо от причините, поради които пием алкохол, често забравяме мярката, не разбираме или не искаме да я забележим

За да разберете дали имате алкохолна зависимост, vinagizdravi.com предлага да отговорите на 8 въпроса.

Има четири основни причини хората да пият алкохол. Една от тях е миналият опит: ако човек изпитва нещо положително, докато пие алкохол, тогава ще пие по-често. Ако човек е пил твърде много, тогава той по-малко иска да повтори такова неприятно преживяване и затова пие много по-рядко.

Предразположението към алкохол също е присъщо на характера на човека - импулсивните хора пият по-често, без да се замислят как това решение ще повлияе на бъдещето им. Не е необичайно хората да пият, за да облекчат стреса и да намалят психологическия дискомфорт. Алкохолът почти се е превърнал в социална норма и малко хора могат да си представят тържество или ваканция без бутилка. Поради такива норми често възникват ситуации, когато трезвият начин на живот се смята за нещо странно или тревожи другите.

Заобикалящата среда и наличието на алкохол също са важни. Увеличението на цените на алкохола с 10% намалява консумацията на алкохол със 7%.

Независимо от това не е важна причината за употребата на алкохол, а неговата честота - това е, което най-вече засяга физическото и психологическото здраве на човека, качеството му на живот и взаимоотношенията му с други хора.

Каним ви да отговорите на 8 въпроса, които да ви помогнат да разберете дали алкохолът се е превърнал във ваш проблем.

1. Променя ли се вашият социален живот около алкохола?

Уговорили ли сте среща с приятел, за да отидете на изложбата и след това просто да си побъбрите в кафенето, но решавате да откажете тази среща за питие с някой в ​​бара? Отново? Ако поставите възможността да пиете над простата комуникация с хората, това е първото аларма за възможен проблем с алкохола.

Когато хората, които имат проблеми с алкохола, предпочитат да прекарват време там и с тези, където могат да пият. Те много бързо губят интерес към своите хобита, приятели и близки. Ако забележите, че свободното ви време зависи от възможността за пиене, значи е време да вземете нещата в свои ръце

2. Колко пиете?

За да разберете колко пиете, е важно да вземете предвид не само честотата, но и количеството на изпития алкохол. Ако някога сте пили много по-рядко и по-малко количество, а сега все по-често и повече, то това показва развитието на алкохолизъм.

Определението за „твърде много" се различава за всеки. Една единица алкохол за жена и две за мъж все още не се счита за алкохолизъм. Сериозното пиене е три единици за жена и четири за мъж. Ако надвишите тази граница, най-вероятно имате проблем с пиенето.

3. Обикновено пиете ли повече, отколкото сте планирали?

Обещавали ли сте си, че на фирменото парти ще изпиете само 2 коктейла или чаша вино, а след това осъзнавате, че вече сте с петата чаша в ръка? Обещавате си да не се напивате в петък вечер, но когато срещнете приятели в бара, вече не можете да се контролирате? Определено имате проблем с алкохола.

Опитайте се да преброите колко пъти сами сте си обещали да пиете по-малко, но, отпивайки първата глътка алкохол, решавате да отложите началото на трезвия живот за утре. Запитайте се дали ако решите отсега нататък да спрете да пиете алкохол завинаги, бихте успели?

ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА билковите капки АЛКОФИТАЛ, и продължете живота си като човек, който вече не злоупотребява с алкохола

Ако редовно пиете повече, отколкото сте планирали, а отказът или прекъсването на алкохола са ужасяващи и невъзможни за вас, тогава връзката ви с алкохола е много нездравословна.

4. Защо пиете?

Някой избира алкохола, за да се наслади на вкуса и аромата, за други това е начин да се разсрочи първата неудобна среща или скучно парти. Ако от време на време се отдадете на една чаша вино, уиски или бира, защото наистина харесвате вкуса на напитката, значи сте добре.

Но ако третирате алкохола като единствения начин да се справите с ежедневния стрес или да имате приятна вечер, ако ви се струва, че алкохолът решава вашите трудности или тялото ви го изисква, значи имате сериозни проблеми.

За да се справите със зависимостта, трябва да потърсите професионална помощ.

5. Наясно ли сте с чувствата на съжаление, срам и вина?

Това неприятно чувство за вина или срам не се причинява от хранително отравяне, а алкохола и неговите ефекти. Проблемите с пиенето често карат хората да се дистанцират от близките си, да отменят плановете си, да закъсняват за работа, да се държат неестествено - и това създава чувство за вина.

Алкохолът ни тласка към необмислени действия, за които след това много съжаляваме - шофираме пияни, правим несигурен секс с непознати, забравяме с кого сме се срещали, не помним имена, лица, за какво сме говорили. Или обратното - твърде добре си спомняме поведението си, което е напълно нехарактерно за вас.

Когато се събудим от махмурлук, често се мразим, че сме си позволили да пием толкова много, че се чувстваме толкова зле, че не можем да отидем на работа. Ако познавате това чувство, значи е време да забавите и преоцените връзката си с алкохола.

6. Помните ли добре всичко, което сте направили?

Често само няколко чаши са достатъчни, за да ви изневерява паметта, а освен това жените имат по-висок риск от „алкохолна амнезия", отколкото мъжете. Освен това алкохолът е по-вреден за мозъчната тъкан на жените, отколкото на мъжете, така че жените не трябва да се увличат особено по алкохола.

Ако не си спомняте къде сте били и какво сте правили, тогава е време да намалите употребата на алкохола до минимум. Дори да не си спомняте някои части от вечерта, това също показва проблем с алкохола.

Бъдете честни със себе си - ако изобщо не си спомняте нищо, вземете спешни мерки, за да се справите с тази зависимост.

7. Лъжете ли понякога колко сте изпили?

Отричането е друго нещо, което поражда безпокойство. Не отричайте - излъгали ли сте някога за това колко всъщност сте изпили? И ако да, колко често? Току-що изпихте чаша вино? Но защо бутилката е празна тогава? Обърнете внимание колко често сте се опитвали да намалите важността на навика си.

Проблемът с алкохолизма е, че човек започва да лъже, манипулира и крие истината от другите. Смятате, че алкохолът ви помага да се справите със стреса, но знаете, че ако кажете колко всъщност пиете, ще бъдете убедени да спрете или дори ще бъдете осъдени. Но ако започнете да лъжете, това се превръща в навик, показва алкохолизъм и проваля собствения ви живот.

8. Дали някой от близките ви се притеснява от навика ви?

Алкохолизмът засяга не само вас, но и работата, социалния живот, семейството и роднините ви. Членовете на вашето семейство могат да забележат проблема много по-бързо от вас самите. Може да ви се струва, че всичко е наред и вие контролирате ситуацията с пиенето, но ако близките ви са обърнали внимание на това, тогава помислете за тази ситуация.

Вашето семейство, роднини, приятели, колеги са хора, които ви познават достатъчно добре. Не пренебрегвайте тяхното безпокойство, ако повече от един човек е изразил загриженост. Този разговор може да бъде труден за всички, но бъдете търпеливи и слушайте думите им. Опитайте се да погледнете ситуацията отвън и това само ще ви бъде от полза.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега на промоционална цена от 122 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ