0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолизъм и лечение на чернодробна цироза


Алкохолизъм и лечение на чернодробна цироза

Алкохолизъм и цироза - в съзнанието на хората тези две понятия са пряко свързана с любовта на нашите съграждани да злоупотребяват с алкохола.

Но това заболяване (цирозата) е ужасно. В края на краищата, характеристиките на цирозата, които могат да бъдат извлечени от медицинската литература, са нелечими, непрекъснато прогресиращи, и така нататък и т.н. Накратко, нищо оптимистично.

Същността на цирозата е, че на мястото на умиращите чернодробни клетки се образува съединителна тъкан (фиброза). Това може да се сравни с белезите по кожата. Белезите, както знаем всички, остават за цял живот. Факт е, че съединителната тъкан е много трудна за обратното развитие. А в случая с черния дроб ситуацията е още по-сложна.

„Белезите" върху него не създават козметичен дефект като при кожата, те допринасят за прогресията на заболяването: причиняват смъртта на нови чернодробни клетки, нарушават потока на жлъчката и създават пречки за кръвния поток. В резултат на това кръвта се принуждава да преминава през байпас, през стомаха и хранопровода. Това е изпълнено с много сериозни кръвоизливи и нарушения в храносмилането. Има някакъв проблем, който изглежда невъзможно да се реши. Заболяването работи върху себе си и напредва. Резултатът винаги е лош. Окончателното развитие може да се дължи на чернодробна недостатъчност - тогава действителните чернодробни клетки остават толкова малки, че не са достатъчни за процеса на поддържане на живота. Или поради развитието на специален рак на черния дроб, който има научното наименование "хепатоцелуларен карцином". Или поради сериозни усложнения - кървене и различни съпътващи инфекции.

alkohol.jpg

И накрая става ясно, че развитието на цироза може да бъде спряно и дори обърнато. Появата на ефективни лекарства за лечение на вирусен хепатит В и С е изиграла основна роля в това отношение, а до неотдавна тези заболявания се считат за практически нелечими, особено хепатит С. Неговият причинител, като вируса на СПИН, остава завинаги в тялото и поддържа болестта. Но новите лекарства унищожават вируса и болестта спира - не се превръща в хронична. Оказа се, че половината от пациентите с вече развита цироза са започнали да преобръщат развитието ѝ: състоянието на черния дроб се е подобрило, броят на „белезите" е намалял, частично са били разрешени и нормалната структура на черния дроб е възстановена. Наблюдава се подобно развитие на процеса не само на 1-ви, но и на 2-ри функционален клас на цироза. В третия клас на болестта това вече не е възможно.

Не само алкохол

Оказа се, че е възможно да се помогне не само при вирусни инфекции, но и при всяка цироза, независимо от причината. Необходимо е само да се премахне този фактор. При инфекциозен хепатит помага антивирусно лечение, при алкохолна цироза - пълно отхвърляне на алкохола. Това е абсолютно необходимо. Докато основно не се лекува причината за заболяването и не се приемат така наречените хепатопротектори - лекарства, които предпазват черния дроб - няма да има успех в лечението на цироза. Защо новият подход помага?

Балансът между смъртта и възстановяването на чернодробните клетки се нормализира. При цироза преобладава смъртта, а съединителната тъкан заема мястото на клетките. И с елиминирането на причинителя, възстановяването е по-бързо. И колкото по-скоро се започне това лечение, толкова по-добър ще бъде резултат.

Не подценявайте безалкохолното мастно чернодробно заболяване. Смята се, че за разлика от подобното алкохолно заболяване, рядко се превръща в цироза. Според данни от различни изследвания и проследяване на болестта това се случва по-често и трябва да се лекува по-активно, като се стремим да се намали съдържанието на мазнини в черния дроб. И подобно не особено приятно развитие заплашва не само затлъстелите мъже и жени, но понякога и уж слабите и здрави хора. Селективното натрупване на мазнини в черния дроб става все по-често, както и развитието на цироза при такива състояния.

Само злоупотребата с алкохол е далеч от единствения фактор, който води до проблеми с черния дроб. А диагнозата "мастна хепатоза" - може да има други причини.

Това заболяване често се нарича чернодробно затлъстяване и точно отразява същността на случващото се в организма: мазнините се натрупват постепенно в чернодробните клетки. Всъщност те попадат в черния дроб, дори когато работи нормално. Една от задачите на организма е да обработва мастните киселини, и по този начин да осигурява енергия на организма. Въпреки това, ако повърхността на чернодробната клетка, образувана от специални молекули - фосфолипиди, е повредена, мазнината остава вътре.

Капките Алкофитал се справят с алкохолната зависимост и предотвратяват появата на свързаните с алкохола болести на черния дроб

Всеки знае за токсичния ефект на алкохола върху черния дроб. Има обаче и други фактори, водещи до развитието на хепатоза, а понякога и напълно неочевидни. Например, преди няколко години учените започнаха да говорят за опасностите от продължителната дисбиоза. Вредни бактерии, "заловени" в червата, освобождават токсините, които след това влизат в черния дроб. Неговата задача е да ги неутрализира, но ако има много от тях, той не се справя и клетките му са повредени.

Проблеми с щитовидната жлеза, по-специално хипотиреоидизъм може да доведе до развитие на хепатоза. Неконтролираният прием на някои лекарства може да причини заболяването: антибиотици, статини, антивирусни и антипиретични лекарства. Въпреки това, лекарите определят развитието на тази болест като особено важна роля за разболяването на черния дроб от болести като церозата.

Най-важното е, че ако клетъчната смърт не бъде спряна, третият етап ще се развие с появата на болестта цироза, животозастрашаващо състояние. Според статистиката, всеки шести човек, изправен пред този стадий на заболяването, не е лекуван от хепатоза.

Ето защо, хората в риск - злоупотребяващи с алкохол, затлъстели, приемащи различни силни лекарства, страдащи от хипотиреоидизъм - трябва да се следят редовно състоянието на черния дроб.

На първо място е необходимо да се консултирате с хепатолог, който след разговора с вас ще направи ултразвук. Ако се открият проблеми по време на проучването, ще бъде необходим биохимичен кръвен тест (лекарите обръщат специално внимание на нивото на ензимите - ALT и AST), холестерола и билирубина.

Тези тестове ще покажат колко силно е засегнат черният дроб. Но най-точната информация, разбира се, е биопсията - изследване на малка част от чернодробната тъкан. Въз основа на нейните резултати, лекарят ще ви каже колко далеч е преминал процесът и ще можете да изберете оптимален курс на лечение.


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ