0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолизъм: причини, основни симптоми, лечение и профилактика


Алкохолизъм: причини, основни симптоми, лечение и профилактика

Алкохолизъм - това е патологично състояние, което е факт заради психическа и физическа зависимост от алкохола

Причини, поради които се развива алкохолизъм

Всъщност, има един милион причини, които провокират развитието на алкохолна зависимост при хората. Понякога пристрастяването към алкохол се появява в резултат на тежък стрес, причинен от емоционален конфликт, смърт на любим човек, сътресения у дома или на работа. Хората с депресивен характер, с недостатъчно самочувствие, дълбоко недоволство от действията или бездействието си са по-податливи на развитието на алкохолизма. Наследствеността, негативните фактори на околната среда и културните ценности също играят важна роля в развитието на алкохолизма.

Симптоми

Общо има три основни етапа на заболяването. Има и етап, по време на който човек все още не е формирал неудържимо желание за алкохол, но също така редовно приема алкохолни напитки.

На етапа на продрома, както се нарича още, човек може да спре да пие алкохол и в същото време няма да страда от липсата на тази напитка. На този етап човекът не чувства необходимостта да продължи да пие след края на празника и бързо се връща към трезвения начин на живот.

В първия етап човек изпитва повишено желание за алкохол. В този случай необходимостта от пиене може да се сравни с глад или жажда. В неблагоприятна ситуация желанието да се изпие сега и веднага каквато и да е алкохолна напитка става неудържимо. Ако в този момент човек не може да пие, тогава с времето той забравя нуждата си и жаждата за алкохол изчезва до следващата критична ситуация. Ако човек, страдащ от алкохолизъм, пие, тогава той приема много по-голямо количество алкохол от човек на етапа, който е известен още и като продром. Докато пият, такива пациенти се опитват да постигнат изразена интоксикация по време на пиене, трудно им е да спрат и затова продължават да пият дори и след края на празника, или какъвто и да е повод за пиене на алкохол.

deca alcohol.jpg

Във втория етап на заболяването при хората, които вече сериозно са започнали да злоупотребяват с алкохол, се наблюдава значително намаляване на рефлекса при пиене на спиртни напитки. Наблюдават се пристъпи на агресия, повишена раздразнителност и пропуски в паметта. Такива пациенти не използват систематично алкохола, те могат да имат периоди на трезвост с единични случаи на пиене или периоди на твърдо, непрестанно пиене. Намалява се критичното отношение към собственото поведение. Дори когато са трезви, такива пациенти се опитват да намерят извинение за тяхната нужда, да прехвърлят отговорността за алкохолизма си на другите и да измислят всякакви извинения за себе си. Пациентите приемат алкохол в много по-голяма доза, като не могат да контролират консумацията на алкохол след първата доза. Рязкото спиране на алкохола при тези пациенти идва и с развитието на синдрома на отнемане, причинено от развитието на сърцебиене, високо кръвно налягане, треперене на ръце, безсъние , повръщане при прием на течна храна и други.

Третия етап се характеризира с развитието на намалена устойчивост към алкохола. За да се постигне състояние на интоксикация, пациентът трябва да приеме малка доза или никакъв алкохол. Въпреки това, при по-нататъшно използване на алкохол, състоянието на човека всъщност не се променя. На този етап се развива неудържимо желание за алкохол. Приемането на алкохолни напитки за такива пациенти става норма на живот, а продължителността на пиене нараства. При остър отказ да се приема алкохол е възможно развитието на делириум тременс. При такива пациенти се наблюдава тежка психична деградация, придружена от изразени промени във вътрешните органи.

Диагностика на алкохолизма

Диагнозата алкохолизъм се поставя след разговор с пациента или с неговите близки.

Лечение

Терапията на алкохолизма може да бъде спешна или планирана. В тежки случаи се използва медицинско лечение, насочено към детоксикация на организма и формиране на отвращение от страна на пациента към алкохолните напитки.

Редовната употреба на капките Алкофитал предизвиква отвращение към алкохола. Заедно с това идва постепенното намаляване на количеството изпит алкохол.
ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА

Отлични резултати се получават и чрез използване на психотерапия и посещение на групи за подкрепа.

Предотвратяване

Алкохолизмът се характеризира с постепенно развитие. Необходимо е да се обърне особено внимание на онези хора, които се опитват да решават проблемите си чрез употребата на алкохол, за да се избегне образуването на зависимост. Особено внимание трябва да се обърне на нормализирането на микроклимата в семейството.

Ужасни последствия: лекарите казаха ужасната истина за алкохола

Употребата на алкохол може да застраши човек от развитието на седем вида рак, включително рак на гърдата.

За това свидетелстват данните на Световната здравна организация.

"Основният канцерогенен компонент на алкохола е етанолът, който се съдържа във всички видове алкохолни напитки. Етанолът уврежда клетките по начин, който ги прави по-податливи на злокачествени промени", казват учените.

Алкохолът влияе върху женските хормони, стимулира клетъчната пролиферация и увеличава риска от рак на гърдата.


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ