0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

При какви болести човек може да изглежда като пиян?


При какви болести човек може да изглежда като пиян?

За мнозина алкохолната интоксикация е неприемлива

Става синоним на отпуснатост и осъждане. И човек на улицата, който външно прилича на пиян, априори ще почувства отричане от другите.

В същото време, както отбелязват лекарите, някои заболявания могат да дадат външна картина, подобна на интоксикация. И те често са доста сериозни, когато човек трябва да бъде помогнат възможно най -бързо. Как да определим дали човек е пиян или не и има ли нужда от помощ?

Как изглежда интоксикацията с алкохол?

„Алкохолната интоксикация възниква в резултат на прием на алкохолни напитки. В същото време има промяна във физиологичните и психическите процеси. Често се налага диагностика на други патологични състояния, затова винаги е необходимо задълбочено вземане на анамнеза и вземане на кръвни проби за алкохол ", казва Татяна Романенко, общопрактикуващ лекар, ендокринолог и кардиолог.

Как изглежда интоксикацията с алкохол?

Терапевтът отбелязва, че има няколко степени на алкохолна интоксикация:

1. Липса на влияние на алкохола (концентрацията на етилов алкохол в кръвта е по -малка от 0,3 ‰).

2. Лека степен на интоксикация - от 0,3 ‰ до 1,5 ‰.

3. Средна интоксикация - от 1,5 ‰ до 2,5 ‰.

4. Силна интоксикация - от 2.5 ‰ до 3 ‰.

5. Тежко алкохолно отравяне, при което може да настъпи смърт, - от 3 ‰ до 5 ‰.

6. Смъртоносно отравяне - повече от 5 ‰.

Освен това всяка степен има свои собствени прояви. Така например, леките симптоми са следните.

„Първите външни признаци на алкохолна интоксикация са появата на блясък в очите, известно зачервяване на лицето и характерна миризма от устата. Леката степен се характеризира с това, че емоционалният фон се променя, радостта бързо се превръща в тъга и след това отново се появява добро настроение ", казва Татяна Романенко.

В допълнение, има симптоми като:

  • хиперемия на кожата и лигавиците, например се появява червен нос;
  • инжектиране на склера, тоест червени очи;
  • прекомерно изпотяване;
  • сърдечен пулс.

В състояние на умерена тежест човек има:

  • силна миризма на алкохол от устата;
  • появата на по -изразени промени в поведението: неспособност да се сдържат чувствата и желанията на човека, приповдигнато настроение, редуващи се с негодувание, раздразнителност, гняв;
  • възможно нарушаване на социалните норми;
  • еуфория;
  • говорни нарушения.

„Отличителна черта тук е загубата на координация на най -простите действия. Човекът се възпрепятства, вниманието се превключва бавно. Освен това се отбелязват различни проблеми с двигателните функции и нервно -мускулни нарушения - проблеми с речта, нестабилност при стоене и ходене, отчетливи нарушения на координацията на движенията, намалени сухожилни рефлекси и чувствителност към болка", казва Татяна Романенко.

Капките АЛКОФИТАЛ са ефективно природно средство за трайно отказване на алкохола. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Тогава опиянението се заменя с дълбок сън, а след събуждане човек има смътни спомени за събитията и действията си, отбелязва терапевтката.

При дълбока степен на интоксикация устата на човек ще мирише силно на алкохол. Тестовете ще съдържат положителни химически тестове за етилов алкохол. Също така започват тежки психични разстройства, проблеми с ориентацията в пространството, тежка летаргия, сънливост, лоша достъпност за контакт с другите, проблеми с разбирането за какво питат.

„В допълнение, такъв човек има тахикардия, хипотония, дрезгаво дишане поради натрупване на слуз в устата и назофаринкса, бледност на кожата и лигавиците, изпотяване. Също така е малко вероятно той да може да стои самостоятелно и да извършва някакви целенасочени действия ", казва Татяна Романенко.

Диференциална диагноза

Когато казваме, че има състояния, подобни на интоксикация, имаме предвид, че трябва да се извърши диференциална диагностика, за да се провери наличието на следните опции:

Удар

Първото условие е инсулт. Това е остър мозъчно -съдов инцидент. Характеризира се с такива признаци като внезапно развитие, частична парализа на лицето, проблеми с движението, например, пареза и парализа (както от едната, така и от двете страни). Могат да се развият и проблеми с преглъщането. Човек в това състояние може да има предшестващо повишаване на кръвното налягане и холестерола.

Епилепсия

Друга патология, която прилича на интоксикация, е епилепсията. Характеризира се с повтарящи се (повече от 2) епилептични припадъци, не провокирани от никаква причина. Клинично има анормално и прекомерно изхвърляне на мозъчни неврони.

Различава се с внезапно начало, ако говорим за вторична генерализирана атака, или може да има аура преди атака, тоест проява на гадене, слабост, замаяност, гръдна болка, сънливост и проблеми с обонянието.

„Първо има загуба на съзнание за кратко време, след това се появяват тонични гърчове за 13-20 секунди и след клинични конвулсии за 2-3 минути, допълнени от шумно дишане и пяна от устата", отбелязва терапевтът. Пациентът след пристъпа не си спомня нищо. Проблемът може да възникне при млади хора и деца.

Когнитивно увреждане

Става въпрос за деменция. Повече от 200 различни причини могат да причинят органично увреждане на мозъка. Симптомите се развиват постепенно, отбелязва специалистката. По правило тази патология е свързана с възрастта. Сред причините са болестта на Алцхаймер, хипертонията, атеросклерозата. Винаги се отбелязват нарушения на паметта.

„При лакунарна деменция страда краткосрочната памет, при тотална деменция се забелязва постепенно разпадане на личността", казва Татяна Романенко.

Увреждане на черния дроб

Друго състояние е чернодробната енцефалопатия. „Това е комплекс от обратими невропсихиатрични разстройства, които възникват в резултат на чернодробна недостатъчност (остро възпаление на черния дроб - хепатит) или в резултат на портосистемно маневриране на кръвта (цироза). Тя може да се развие в резултат на алкохолизма ", казва Татяна Романенко.

Хранително отравяне

Хранителното отравяне също може да даде необичайни признаци. Тук си струва да се разбере, че винаги ще има връзка с храната, в същото време се появява повишена телесна температура. Диарията също се превръща в една от най -ярките клинични прояви на чревна инфекция.

„Поради дехидратация (дехидратация) започват да се появяват церебрални симптоми - объркване. Но в същото време има "бързо" подобрение след попълване на обема на течността и премахване на интоксикацията ", казва Татяна Романенко.

Във всеки случай, ако има предупредителни знаци, трябва да се консултирате с лекар за съвет. Особено ако човекът не мирише на алкохол, въпреки че прилича на пиян.


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ