0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Уморени ли сте? Всичко за диагностиката на щитовидната жлеза!


Уморени ли сте? Всичко за диагностиката на щитовидната жлеза!

Необяснима умора, лошо настроение, проблеми с кожата и косата - ние често обвиняваме стреса или липсата на витамини за всички тези проблеми.

Междувременно тези симптоми могат да говорят за заболявания на щитовидната жлеза. Как да разпознаем и предотвратим заболяването?

Тревожни симптоми

Хормоните, които се произвеждат от щитовидната жлеза, засягат състоянието на целия организъм. Практически във всички органи на нашето тяло има рецептори за един или друг хормон, следователно не е чудно, че неизправността на щитовидната жлеза може да се прояви като цял набор от специфични и неспецифични симптоми.

Най-яркият сигнал за неприятности с този орган е появата на образование на предната повърхност на шията. В повечето случаи това е гуша. По правило може да се види с просто око. След прегледа диагнозата е без съмнение - става дума за разширяване на щитовидната жлеза на фона на йоден дефицит, което често води до недостатъчно производство на тиреоидни хормони, и в резултат на това - хипотиреоидизъм. В отговор на липсата на йод и намаляване на неговите функционални възможности, щитовидната жлеза увеличава обема си, като се опитва да „компенсира" недостатъчността на функцията си чрез растежа на тъканите.

При умора, стрес, невроза, паническа атака, безсъние - поръчайте капките Стресовитал! Билковата комбинация гарантира ефективно справяне с тези проблеми

ВАЖНО: Капването на няколко капки йод върху бучка захар и консумация на рафинирана захар с надеждата да се премахне недостига на йод не е добра идея. Така рискувате да получите изгаряния на лигавиците, както и алергична или токсична реакция.

Друг специфичен симптом на хипотиреоидизъм се нарича "синдром на кралица Ана", характеризиращ се с загуба на коса в предната част на скалпа.

Въпреки това, не винаги щитовидната болест се проявява толкова видно. Симптомите на неизправност на щитовидната жлеза могат да бъдат: умора, подпухване, намален пулс, главоболие, чести настинки, намалена памет, нарушено внимание, повишен общ и „вреден" холестерол в кръвта, запек, загуба на коса, изтъняване и суха кожа и т.н.

Какво представлява хормоналната терапия?

За лечение на заболяванията на щитовидната жлеза обикновено се предписва хормонална терапия. Обикновено отнема около два до три месеца, за да има ефект от предписаната доза от лекарството. В леки случаи, можете да се справите без хормони, осигурявайки на тялото достатъчно йод.

Факт е, че 90% от всички заболявания на щитовидната жлеза са свързани именно с дефицит на йод, който засяга почти всеки гражданин на страната ни.

Голяма част от йода се среща в морските храни - риба, стриди, скариди, водорасли - но най-лесният начин да се отървете от недостига на йод е да използвате йодирана сол. Само половин чаена лъжичка (5 g) такава сол на ден е достатъчна, за да се справи с проблема. Тази доза не води до заболявания на сърцето, бъбреците, както и до проблеми с високо кръвно налягане.

Най-уязвимата категория от населението са бременните, кърмещи жени и децата. Бременност, възникваща на фона на йоден дефицит, заплашва да се роди дете с кретинизъм или с други неврологични заболявания и т.н. Дори и да няма очевидни патологични промени в новороденото, никой не може да изключи факта, че интелигентността на детето може да бъде по-висока, ако майка му използва достатъчно количеството йод преди и по време на бременността. След раждането на бебето това не може да се промени.

Може би проблемът би могъл да бъде решен със закон за задължителното йодиране на солта, който много ендокринолози настояват да се приеме, но досега няма такъв закон, трябва да се грижите за здравето си чрез добавяне на йодирана сол. В йодираната сол йодът е под формата на натриев йодид. В това състояние е йодът е доста стабилен, така че не се изпарява дори при продължителна термична обработка на храната. и все пак, за ваша сигурност, най-добре е да се добавя солта след приготвяне на ястието, непосредствено преди консумация.

Що се отнася до хранителните добавки с йод, те се препоръчват предимно за бременни и кърмещи жени.

Друг важен източник на здравето на щитовидната жлеза е селен (този микроелемент се намира също в морските дарове, както и в яйцата, ядките и слънчогледовите семена). Метаболизмът на селен е тясно свързан с метаболизма на щитовидната жлеза, следователно, ако приемате хранителна добавка, желателно е тази добавка да съдържа и двата микроелемента.

Изследвайте я!

Ако подозирате, че имате проблем с щитовидната жлеза - изследвайте я. Непременно посетете ендокринолог, който освен необходимите изследвания, ще назначи и ехографско изследване на жлезата.

ВАЖНО: Поне веднъж на всеки две или три години дори здравите хора трябва да правят ултразвук на щитовидната жлеза и да правят изследвания за хормони, преди да посетят ендокринолог. При наличие на заболявания на щитовидната жлеза, това изследване се извършва веднъж годишно или на шест месеца. Честотата на изследванията се определя от лекаря. Това ви позволява своевременно да идентифицирате различни заболявания на щитовидната жлеза, което е особено важно, когато ракът на щитовидната жлеза е открит в ранните стадии.

За да се намали броят на посещенията при лекаря, тестовете могат да се предприемат предварително.

Изследването на такива хормони помага да се оцени работата на щитовидната жлеза.

TSH (тироид стимулиращ хормон). Този хормон се произвежда от хипофизната жлеза и, действайки върху тъканите на щитовидната жлеза, стимулира директно синтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

T4 free (тироксин) се произвежда от щитовидната жлеза под влиянието на TSH.

T3 free (трийодотиронин) е най-активната форма на тиреоиден хормон, който е 10 пъти по-силен от T4 St. Всъщност той действа върху всички органи и системи на нашето тяло.

Нивото на TSH в кръвта е относително стабилно, докато концентрацията на Т3 и Т4 се променя много бързо. Ето защо анализът на TSH е най-информативен и приоритетен.

umora.jpg

Между другото: Мнозина смятат, че в случай на проблеми с щитовидната жлеза, си струва да се откаже консумацията на соя, зеле, репички, бяла ряпа, тъй като всички тези продукти съдържат фитинова киселина, която се свързва йода. Това е вярно, обаче, ако човек няма дефицит на йод, можете да ядете тези зеленчуци без страх. Ето защо, вместо да отхвърляме здравословните зеленчуци, по-добре е да се погрижим за достатъчно количество йод в тялото.

Дешифриране на резултатите

Ако TSH е повишен, като правило, Т4 се намалява. Когато на щитовидната жлеза липсват собствени хормони, по-специално Т4, тялото започва активно да произвежда стимулант за тяхното производство, което е TSH. В този случай, диагнозата "хипотиреоидизъм" е недостиг на хормони на щитовидната жлеза, поради липсата на добра работа. Въпреки това, има ситуации, при които нивото на TSH е високо и концентрацията на T4 е нормална. Това предполага, че болестта е в много ранен стадий.

Ако TSH се понижи, нивото на Т4 е вероятно да бъде повишено. В този случай, може би става дума за хипертиреоидизъм - излишък на хормони на щитовидната жлеза поради нейната хиперфункция. По същия начин, както и при хипотиреоидизма, нормалното ниво на Т4 с нисък ТТХ предполага, че болестта не е имала време да стигне далеч. Или лабораторията е проблем. Ето защо, ендокринологът ще поиска да повтори анализа в друга лаборатория и само чрез двата резултата ще направи окончателна диагноза, за да се предпише подходящо лечение.

Що се отнася до нивото Т3, то само по себе си, без други анализи, този показател е неинформативен. Концентрацията на Т3 се променя много бързо и няма смисъл да се оценява отделно от другите хормони. T3 може драстично да промени стойностите си при улцерозно-некротичен колит, синдром на раздразнените черва, при сърдечни пристъпи и в постинфарктния период, както и при прием на орални контрацептиви. Най-често ендокринолозите оценяват нивото на Т3 при хипертиреоидизъм, с понижение на нивото на ТТГ и нормална стойност на Т4 St. или с увеличаване на нивата на T4 St. без никакви клинични прояви.

Друг важен показател за щитовидната жлеза е тест за антитела към тиропероксидаза и тиреоглобулин (анти-ТПО и анти-ТГ). Показателите на тези антитела над нормата говорят за автоимунни процеси (например, автоимунен тиреоидит), които могат да нарушат хормоналната функция на щитовидната жлеза. При тези заболявания, тъканта на щитовидната жлеза, нейните ензими (тиреоглобулин и тиропероскиназа) се възприемат от организма като нещо чуждо, имунната система започва да произвежда специфични антитела, които разрушават щитовидната жлеза. Освен това, след като веднъж се появи в кръвта, антителата не изчезват навсякъде, следователно е възможно да се оцени доколко този процес е активен само чрез преминаване на анализа с течение на времето. Два такива анализа са достатъчни. Ако титърът на антитялото не се повиши, това означава, че заболяването не напредва.


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ