0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Диабет тип 1: какво значи това?

Ако панкреасът спре да произвежда инсулин, клетките не могат да усвоявах глюкоза и тя започва да се натрупва в кръвта. Бета-клетките на панкреаса, които синтезират този важен хормон, са разрушени частично или напълно и за да се поддържат в норма метаболизмът и жизнените функции, е необходимо организмът да получава инсулинови дози отвън.
диабет3Защо се разрушават бета-клетките?
Науката е категорична по този въпрос: инсулиновият дефицит се развива, след като собствената имунна защита започне да атакува панкреаса. По все още неразшифровани мотиви Т-клетките, отговорни за имунната ни защита, атакуват бета-клетките на панкреаса и продукцията на инсулин затихва до пълно спиране.
С други думи – развива се процес, при който грешка в разпознаването става причина да убиваме сами себе си. Най-често такива процеси се развиват след преживян силен стрес или вирусно заболяване.
Кой боледува от диабет тип 1?
Според медицинската статистика тази форма на болестта се диагностицира при около 10% от пациентите. Това са най-вече деца и млади хора на възраст до 30 години, затова е прието да се назовава още детски или юношески, а по-общо, инсулинозависим диабет. По-голяма част от теориите за диагностика и лечение на захарен диабет тип 1 гласят, че болестта не може да бъде предотвратена – но ранното й дефиниране помага да се отложат или блокират възможните й поражения върху организма. Фактът, че подобно страдание засяга толкова млади хора сам по себе си е достатъчно сериозен – животът на пациенти с диабет тип 1 през следващите години ще зависи от това доколко те са готови да го държат под контрол, да изпълняват предписанията на терапевтите си и да се грижат за цялостното си здраве всеки ден.
Ето кои са специфичните симптоми на болестта!
Ако развиваме диабет от първи тип, постоянната жажда ще е единият от важните му симптоми. Проявят ли се и други белези – често и обилно уриниране през нощта, влошено зрение, замайване – срещата с лекар не бива да се отлага. Описаното състояние никак не е безобидно – може да се стигне до припадъци с последващи травми. Описвани са и случаи на кома, при които прогнозите за живота са крайно неблагоприятни. При високи стойности на захарта организмът се обезводнява, а невъзможността да се получи енергия от глюкозата го принуждава да преработва други вещества. Обърканата химия на тялото достига до промяната в киселинността на кръвта, чийто краен резултат може да се окаже и комата.
Как да задържим нещата под контрол?
Единствено решение е инсулиновата терапия. Неслучайно лекарите казват, че в подобна ситуация нещата са 80% в ръцете на пациента. От него зависи дали ще изпълнява стриктно указанията на специалиста – да води точно определен начин на живот, да се храни “по списък”, да спазва индивидуалната си инсулинова схема.
Счита се, че пациентите с диабет от първи тип живеят с 15 години по-малко от средностатистическата “норма”. Разбира се – нещата са относителни и общата норма може да бъде опровергана. Понякога е въпрос на характер, понякога – на късмет. А пациентът с диабет тип 1 има нужда и от двете!
http://youtu.be/NAJRYdDbte0

Поръчайте

kapki_alkotox_500__500.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Алкотокс Оригиналподтискат функционалното влечение към алкохола и прочистват шлаките от организма
 
Купете 2 опаковки капки Алкотокс с 50% ОТСТЪПКА на промоционална цена от 130 лв  
Вземете своя подарък 1 опаковка ХЕПАВИТАЛ с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
Можете да закупите Alkotox ORIGINAL  и от нашите аптеки в цялата страна.
 
За още промоции се обадете по телефона

ПОРЪЧАЙТЕ