0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Жлъчни камъни: защо се появяват и как се лекуват?


Жлъчни камъни: защо се появяват и как се лекуват?

Разстройството на организма, при което образуването на камъни се случва в жлъчния мехур и каналите му, се нарича жлъчнокаменна болест или холелитиаза

Другото му име е калкулозен холецистит. Това е доста широко разпространена патология на храносмилателната система. Предимно камъните се появяват в зряла възраст. По-често жените след 45-годишна възраст с повишено телесно тегло страдат от жлъчнокаменна болест.

Появата на калкули (според медиците), или камъни както е разпространеното им име, възниква поради повишена концентрация на жлъчни частици. Те се образуват от органични вещества, жлъчни пигменти, калциеви соли. Те могат да бъдат с различни размери. Може и да изглеждат така, все едно са от различен материал - от фин пясък до доста големи образувания. С течение на времето подобни формации (камъни) могат да се увеличат. В жлъчния мехур може да има само едно камъче, но е възможно да има и доста малки камъчета. С течение на времето броят им може да се увеличи и дори да надхвърли сто. Жлъчните камъни блокират нормалното функциониране на жлъчния мехур.

Започнете сега прочистването на жлъчката с капките ХЕПАВИТАЛ. Пoръчайте ТУК

Освен черния дроб и жлъчката билковите капки ХЕПАВИТАЛ ще подпомогнат и работата на дебелото черво. По този начин вие ще може да се справите със запека, който е една от причините за затлъстяването.

Фактор, който провокира образуването на камъни, е застой на биологична течност в жлъчния мехур. В допълнение, камъните могат да се образуват, когато концентрацията на сол в жлъчката се увеличава поради метаболитни неуспехи и усложнения на други заболявания.

Образуването на камъни в жлъчката се подпомага главно от:

- прием на мазна храна или прекалено много
- спазване на ограничителна или направо гладна диета;
- ядене от време на време;
- липса на двигателна активност;
- усложнения на бременността;
- използването на хормонални контрацептиви;
- твърде голямо тегло на пациента;
- нарушения на подвижността в жлъчните пътища;
- хроничен панкреатит.

Симптоми на холелитиаза или наличие на камъни в жлъчката

Най-често заболяването е почти безсимптомно. Такова е, докато не стане ясно, че са се образували много камъни, които са запушили жлъчните пътища. Характерни прояви се появяват, когато калкулите (камъните) се отдалечат, напуснат резервоара на жлъчката и затворят жлъчните пътища плътно. В този случай възникват остри и много силни болки:

gallbladder.jpg

- Пристъпи на болка се появяват в десния хипохондриум или в епигастралния регион (епигастриум). Те могат да продължат с часове и ако не се окаже помощ, ще възникнат сериозни усложнения до болков шок;

- Налице е болезненост, която се движи - минава към гърба, може да "закачи" дясното рамо, плешките, интерскапуларната област.

Често болката е придружена от гадене или силно повръщане.

Усложнения при жлъчнокаменна болест

Ако подозирате заболяване, незабавно трябва да се консултирате с медицински специалист. Образуването на камъни може да провокира:

- Травма на стените на пикочния мехур или каналите - възникват възпалителни процеси (холангит или холецистит). Може да има подуване на пикочния мехур или може да започне разрушаването му;
- Нарушение на жлъчния канал - каналите са блокирани от камъни и има остра болка, силно повишаване на температурата на общата или локалната;
- Остър асептичен панкреатит - има непоносима болка в пояса, гадене, повръщане, диария;
- Обструктивна жълтеница - склерите на очите, лигавиците и кожата пожълтяват, изпражненията стават неестествено редки, а урината потъмнява много;
- Холангиогенен абсцес на черния дроб - инфекция от жлъчните пътища навлиза в чернодробните клетки, това е сериозно заболяване, което може да завърши фатално;
- Перфорация на жлъчния мехур - има изтичане на жлъчка и навлизане на камъни в коремната кухина;
- Перитонитът е опасно състояние за по-нататъшното здраве и живот, възможен е токсичен или болков шок. Пациентът се нуждае от спешна операция.

Лечение на жлъчнокаменна болест

Само лекарят може да реши как ще се проведе лечението. Зависи от индивидуалните характеристики на пациента, тежестта на хода на заболяването и свързаните с него нарушения на организма. Ако жлъчнокаменната болест е тежка, може да се наложи отстраняване на жлъчния камък.

Капките ХЕПАВИТАЛ съдържат богат билков комплекс, който спомага за прочистването на черния дроб и жлъчния мехур и подобрява здравето и добрата работа на тези важни органи

След холецистектомия човек може да води нормален начин на живот. Премахването на жлъчния мехур не означава влошаване на полезността на живота, здравето или необходимост от спазване на строга диета. След периода на възстановяване човек напълно се възстановява и се нуждае единствено от разнообразна и висококачествена храна.

За да не стигнете до драстично влошаване, внимавайте с храненето. Яжте храни, богати на фибри, желязо и здравословни мазнини, опитайте се да водите активен начин на живот и избягвайте натрупването на излишно тегло. Камъните се "страхуват" от билките, които растат из нашите географски ширини, а по-екзотичните - куркумата. Затова при всеки удобен случай планувайте и направете прочистване с билковите капки Хепавитал. В техния богат състав влизат както родни, български билки, така и такива, които са препоръчани от аюрведичната медицина. Редовната употреба на капките Хепавитал гарантират не само добрата работа на черния дроб, но и отлично състояние на жлъчния мехур.

Източник: medicalnewstoday.com


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ