0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хепатит, хепатоза: Какви са тези болести и как да се справите с тях?


Хепатит, хепатоза: Какви са тези болести и как да се справите с тях?

Има много заболявания на черния дроб, най-честите от които са хепатит и хепатоза.

Хепатитът е възпаление на черния дроб. По произход хепатитът се разделя на вирусен (хепатит А, В, С, хепатит с жълта треска, СПИН) и невирусен.

Хепатозата е остро или хронично чернодробно заболяване от невъзпалително естество. То се основава на патологични промени във функционалните чернодробни клетки - хепатоцитите.

Важно е!

Съществуват различни видове хепатоза и хепатит.

Мастна хепатоза (чернодробна стеатоза, мазен черен дроб). Състоянието представлява до 70% от всички чернодробни заболявания. Това е хронично заболяване, при което чернодробните клетки се регенерират в мастна тъкан. Най-честата причина за мастната хепатоза е наднорменото тегло, преяждането и злоупотребата с мазни храни. На второ място сред причините за болестта - употребата на алкохолни напитки. Освен това, дори малки, но редовни дневни дози алкохол могат да доведат до мастна дегенерация на черния дроб. На трето място - дългосрочен прием на лекарства, които неблагоприятно засягат чернодробните клетки.

ceren-drob.jpg

Мастното заболяване може да доведе до възпаление на чернодробната тъкан (стеатохепатит), цироза и дори рак (въпреки че последните рядко се случват).

Пигментна хепатоза (доброкачествена хипербилирубинемия). Наследствена патология, която се проявява като хронична или интермитентна жълтеница без нарушаване на функциите на черния дроб и промени в нейната структура. Като правило болестта се открива в ранна детска възраст.

Холестатична хепатоза. Характеризира се с холестаза - нарушение на образуването и изтичането на жлъчката, неговото недостатъчно вливане в дванадесетопръстника. Натрупва се и жлъчен пигмент в чернодробните клетки. Причината за този тип хепатоза е въздействието на токсините върху черния дроб. Може да се развие и в края на бременността. Холестатичната хепатоза често се превръща в хепатит.

Невирусен (токсичен) хепатит се развива поради поглъщане на отрова (от алкохол, гъби, отровни растения). Той може да бъде остър, подостър и хроничен.

Лекарственият хепатит е причинен от токсичните ефекти на лекарствата. Най-често това се дължи на психотропни лекарства, транквиланти, контрацептиви, анаболни стероиди, антиаритмични лекарства, съдържащи амиодарон.

Бележка към пациента

Лечението на чернодробните заболявания изисква интегриран подход. Витамин Е (само в малки дози), калциеви добавки, мултивитаминни препарати, омега-3 полиненаситени мастни киселини и препарати, съдържащи UDCA (урсодезоксихолова киселина) са полезни за възстановяване на чернодробната функция.

Изследвайте себе си!

Най-често при мастна хепатоза няма специфични симптоми, с изключение на наднорменото тегло и повишената умора. В допълнение, чести признаци на хепатоза и хепатит са: гадене, тъпа болка, тежест в десния хипохондрий и "под лъжичка". Понякога (най-често при остър вирусен хепатит) се забелязва жълтеница, оцветена урина в тъмен цвят, промяна в цвета на изпражненията. По-късно може да се появи кожен обрив, метеоризъм, гадене, загуба на апетит или дори отвращение към храната, замъглено виждане, загуба на коса или ранна поява на сива коса.

С прогресирането на чернодробна недостатъчност и наличието на сънливост, разсеяност, слабост, намалено работоспособност се появява и влошаване на двигателната координация.

За да се изясни диагнозата прибягва до биохимичен анализ на кръв, анализ на урина и др. При хепатоза резултатите от теста могат да бъдат близки до нормалните, а при хепатит обикновено се забелязват значителни отклонения. Точно да се прецени състоянието на черния дроб е възможно само чрез резултатите от биопсия.

При холестатичен хепатит и хепатит се наблюдава сърбеж, болка и тежест в десния хипохондриум, уголемяване на черния дроб, умора, образуване на жълт тен на кожата, жълтеница, оцветяване в тъмен цвят, оцветяване и на изпражненията.

Симптомите на пигментната хепатоза обикновено са незначителни. Може да се увеличат при нарушение на диетата и физическа умора. Може и да е лека диспепсия, черният дроб обикновено не се увеличава, понякога има слабост и умора.

Хепатопротектори

Лекарствата, които имат положителен ефект върху чернодробната функция, се наричат ​​хепатопротектори. Тяхната обща характеристика е способността да предпазват чернодробните клетки (хепатоцити) от всякакви увреждания. По този начин хепатопротекторите забавят развитието на заболяването или предотвратяват неговото развитие. В същото време техният терапевтичен ефект може да варира значително както по силата, така и по механизма на действие.

Най-честите нежелани реакции са :

- алергични реакции.

Основни противопоказания :

- индивидуална непоносимост.

Важна информация за пациента :

Капките Хепавитал спомагат за по-бързо възстановяване, прочистване и подобряване на работата при прекаран хепатит и хепатоза

Хепатопротекторите често са спомагателни лекарства. Те не елиминират причината за чернодробно заболяване, а само изглаждат ефектите от увреждането на черния дроб. Следователно, например, в случай на вирусен хепатит, условието за възстановяване е използването на антивирусни средства, в случай на алкохолно заболяване на черния дроб - отказ от прием на алкохолни напитки и др.

Тези лекарства са най-ефективни, когато се приемат при дълги курсове на лечение. Времето за приемане се определя от лекаря.

Използват се при:

- мастни чернодробни заболявания (алкохолни и безалкохолни);

- неусложнена жлъчнокаменна болест и за предотвратяване на рецидив на образуване на камъни в жлъчния мехур и след отстраняване на жлъчния мехур;

- хроничен хепатит;

- холестатични чернодробни заболявания,
жлъчна дискинезия;

- жлъчен рефлуксен гастрит и рефлуксен езофагит.

Понякога е много трудно да се забележи чернодробно заболяване. Често човек установява, че той има, например, цироза, само на последния етап от заболяването. Затова е важно дори при първите признаци на лошо здраве, промяна на цвета на кожата или дори появата на сърбеж пациентът да бъде прегледан от лекар. Вероятно черният дроб сигнализира, че има нужда от помощ.

Лечението на състоянието на черния дроб трябва да бъде възможно най-сериозно. Всъщност, според статистиката, болестите на този орган са на трето място по разпределение - веднага след неврологичните и сърдечно-съдови патологии. Черният дроб произвежда жлъчката, необходима за нормалното храносмилане, премахва отровите и токсините, активно участва в метаболизма и укрепва имунната система.


Поръчайте

___________________250x305.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за поддържане нормалното състояние на черния дроб и жлъчката, и усвояване на мазнините.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ