0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Омазненият черен дроб води до инфаркт


Омазненият черен дроб води до инфаркт

Неалкохолната мастна чернодробна болест е една от най-често срещаните патологии, която засяга около 30% от възрастното население

Това състояние е опасно не само защото води до развитие на цироза и рак на черния дроб. Дори началните стадии на заболяването увеличават скоростта на развитие на атеросклероза - отлагания на плаки по стените на кръвоносните съдове, които се превръщат в основната причина за инфаркти и инсулти.

Капките АРТЕРОВИТАЛ прочистват кръвоносните съдове от натрупаната плака, която е причина за инфаркти, инсулти и други сериозни здравословни отклонения

Защо затлъстяването на черния дроб увеличава риска от инфаркт?

Първо, затлъстяването на черния дроб и сърдечно-съдовите заболявания се развиват поради едни и същи причини. Тези патологии възникват на фона на наднормено тегло, консумация на големи количества мазни храни от животински произход, ниска физическа активност и ендокринни нарушения.

Второ, омазненият черен дроб е причината за появата на атеросклерозата. На свой ред атеросклерозата води до нарушение на кръвообращението на сърцето, бъбреците, очите, долните крайници и мозъка. Стеатозата, както още се нарича това състояние, е основната причина за миокарден инфаркт и исхемичен инсулт. При NAFLD черният дроб преработва по-зле "лошия" холестерол, тъй като броят на рецепторите за LDL (липопротеин с ниска плътност) намалява в него. В кръвта се повишава нивото не само на холестерола, но и на триглицеридите.

Капките ХЕПАВИТАЛ прочистват черния дроб и жлъчката и предотвратяват появата на сериозни заболявания, като омазняване на черния дроб, камъни в жлъчката и други. ПОРЪЧАЙТЕ СЕГА!

Тези пациенти се нуждаят от лечение. Използването на хепатопротектори при положение, че е налице мазен черен дроб помага не само за намаляване на увреждането на този орган, но и за намаляване на сърдечно-съдовите рискове.

В едно наскоро проведено проучване участвали 207 пациенти с мазен черен дроб при липса на други чернодробни заболявания, без анамнеза за сърдечни пристъпи или инсулти и неприемане на лекарства за подобряване на чернодробната функция. Субектите получават лекарство на базата на урсодезоксихолева киселина в продължение на 6 месеца. Прието е в доза 15 mg / kg.

Нито един от пациентите не е имал прогресия на омазняването на черния дроб по време на проучването

При повечето от тях болестта регресира. В кръвта на субектите нивото на ALT, AST, GGTP намалява, в по-малка степен - алкална фосфатаза и билирубина. Това предполага, че възпалението в черния дроб е намаляло. В края на проучването пациентите имат намален индекс FLI, който отразява тежестта на затлъстяването на черния дроб.

Важна констатация е ефектът на урсодезоксихолевата киселина (UDCA) върху сърдечно-съдовите рискове

В кръвта на пациентите нивото на триглицеридите и "лошия" холестерол намалява. В допълнение, дебелината на интимно-медийния комплекс на сънната артерия намалява според ултразвуковите данни. Този показател отразява тежестта на атеросклеротичния процес в организма. Изследователите изчисляват риска от сърдечно-съдови инциденти (инфаркти, инсулти) в продължение на 10 години, използвайки скалата ASCVD. При пациенти, приемащи UDCA, този риск намалява.

Пациентите, които са участвали в проучването, са получили препоръки за промени в начина на живот

Те са били инструктирани да спазват диета и упражнения за намаляване на теглото. Повечето от субектите обаче не успяха в това. Само 31% от участниците са загубили 5% или повече от първоначалното си тегло в рамките на 6 месеца. Положителният ефект на UDCA не зависи от телесното тегло на пациента. Сърдечно-съдовите рискове по скалата на ASCVD намаляват както при тези, които са отслабнали, така и при онези, които са останали със същото тегло.

Авторите на изследването вярват, че в бъдеще някои пациенти, приемащи UDCA за чернодробни заболявания, ще могат да поддържат нормални нива на холестерол в кръвта дори без използването на статини. Досега статините остават основната група лекарства, които се предписват доживот за коригиране на липидния профил.


Поръчайте

pora4ay_baners2
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268
 

Капки Хепавитал - за прочистване на черен дроб и жлъчка.

Купете 2 опаковки Хепавитал на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Хепавитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2021