0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Хората не се раждат, а стават щастливи


Хората не се раждат, а стават щастливи

Популярната поговорка „Не се роди красива, а се роди щастлива!" свидетелства, че някои се раждат „с риза на гърба", а други цял живот не могат да познаят що е щастие

Така ли е в действителност? Всеки психолог ще ви каже, че хората не се раждат, а стават щастливи...

Какво е щастието? Това е състояние на хармония със заобикалящия свят и със собствената душа. А за каква хармония може да става дума, ако животът постоянно изисква от нас да сме агресивни, напористи, твърди - все качества, чийто излишък може да превърне всяка жена в мъж.

ДВОЙСТВЕНА НАТУРА

У всекиго от нас съществуват мъжка и женска субличност. Източните мъдреци ги наричат ин и ян. При това недостатъчното проявяване на мъжкото начало е пагубно за жените, защото именно янските енергии дават сили за самоизразяване и реализация в обществото. Въпросът е мъжкото начало да не потиска женското. А за целта трябва да си изясним какво представлява нашата мъжка субличност, и да се научим да я управляваме.

Мъжкото начало има седем ипостаси - същности, всяка от които ни дарява определени качества. Проблемите възникват, когато една или няколко ипостаси са изразени твърде силно. В този случай за възстановяване на хармонията е необходимо да се нивелират проявите им.

Ето и „великолепната седморка".

ПЪРВИ ТИП - ВОИН

В женско изпълнение тази ипостас се проявява като Амазонка - безстрашна защитничка на истината и справедливостта. Дарява ни с такива качества като агресия, воля за победа, физическа издръжливост, мъжество и умение да издържаме на ударите на съдбата. Хипертрофираната Амазонка се превръща в отчаяна скандалистка, която „с рогата напред" помита всичко по пътя си. За нея не съществуват полутонове, животът се превръща във вечна борба - с близките, с колегите, дори със спътниците в обществения транспорт или на опашката в магазина.

За да изгладите у себе си чертите на Воина, трябва да осъзнаете и да приемете своята агресивност. Да разберете, че тя съществува, и да престанете да се преструвате на пухкаво лебедче преди всичко пред самата себе си. И в същото време да се научите да насочвате силите си в мирно русло.

Цивилизован изход за разбушувалия се Воин ще бъде чучело на противника, което можете да ритате, да блъскате или просто да изгорите (ролята на такова чучело може да изиграе и обикновена възглавница). Отлично средство за снемане на агресията са плуването, стрелбата, както и разходките с велосипед и ездата.

Ако Воинът е изразен твърде слабо, преди всичко трябва да се научите да казвате „не". Това е труден психологически проблем, но трябва да се справите! С помощта на следното източно упражнение можете да събудите Воина у себе си. Всяка сутрин, заемайки заплашителна поза, с разтворени като пръсти, ръмжете 5 минути срещу въображаем противник.

ВТОРИ ТИП -УЧИТЕЛ

Учителят се характеризира с умението да анализира и структурира, да доказва правотата си и да предава своите знания и опит. Хипертрофираният Учител превръща жената в неуморим опонент на всичко и всички, който се опитва на всекиго да натрапи своята гледна точка, като с пяна на уста отстоява позицията си по всяка дреболия. Тя няма да пропусне случая да научи младежите на ум и разум, дори и никой да не е искал мнението й.

Рецептата срещу прекалената авторитарност са смехът, хуморът във всичките му проявления. Ходете на спектакли на популярни сатирици, гледайте комедии, четете анекдоти - с една дума, старайте се да виждате смешното не само у околните, но и у себе си. И главното: по-често се опитвайте да влизате в кожата на ученик: учете се да слушате хората, да им задавате въпроси, да се интересувате от мнението им.

Жена, у която тази част от личността не е изразена, се отличава с пълната липса на умение свързано и логично да формулира мислите си, да отстоява позицията си, да води хората. Тя трябва да развива логически и аналитични способности: да съставя планове, да решава кръстословици и главоблъсканици, задачи по съобразителност.

ТРЕТИ ТИП - ТЪРГОВЕЦ, ТЪРГОВКА

Това е оптимизъм, авантюризъм, лекота в общуването, артистични способности, умение да привлича парите, успеха, да предразполага хората. Търговецът е умен и хитър, великолепно плете интриги, използвайки човешките слабости в своя полза. При прекалено развит Търговец жената става кпюкарка, интригантка, клеветница.

Когато пък качеството Търговец не е развито, й е трудно да получи разположението на околните, да намери любовта си, да си спечели място под слънцето. И в двата случая (при излишък или недостиг) трябва да се развиват творческите способности: пеене, танцуване, флиртуване, съблазняване. Ходете на тренинги, четете стихове, рисувайте, пишете - с една дума, творете, изразявайки себе си!

ЧЕТВЪРТИ ТИП - СЕЛЯНИН, СЕЛЯНКА

Това е въплъщение на домошарството, привързаността към семейните традиции. Домът е пълна чаша, домашните са нахранени и обгрижени. Лесно е да се разбере какво му липсва на Селянина: в дома всички вещи са разхвърляни, на масата цари творчески хаос, постоянно се губят ключове, очила, ръкавици, а приятелите не се задържат дълго.

Рецептата е проста: запасете се с търпение и въведете най-накрая ред - в собствения си дом, в мислите си, в живота си.

При излишък на селското начало традициите и семейните правила стават определящи, натрапват се ва всички. Невъзможно е и на крачка да се отстъпи от приетите норми. Новото не се приема и естествено се стига до конфликт с околните. В този случай може да
помогне единствено осъзнаването, че традициите и семейните връзки не трябва да се превръщат в прокрустово ложе - всеки има право на собствен стил на поведение.

Научете се да променяте навиците си. Ако цял живот сте се събирали за Нова година на масата в гостната, този път отпразнувайте в ресторант или заминете в друг град или пък в чужбина. При това не е задължително да мъкнете цялото домочадие - дайте им възможност да реализират своите желания. Накратко, нека ви стане правило два пъти на ден да нарушавате реда, който сами сте създали. Ще видите, че скоро ще започнете да получавате истинско удоволствие от това!

ПЕТИ ТИП - МОНАХ, МОНАХИНЯ

Това е духовност, способност за саможертва, самоограничение, чувствителност към тънките материи. В хипертрофиран вариант достига до еснафство, суеверие, фанатизъм, секстантство. Смехът отново е лек за тази ситуация: осъзнайте преувеличените монашески черти в характера си, постарайте се да се отнасяте към себе си и към околните с усмивка. Завързвайте нови запознанства, повече се интересувайте от земните проблеми.

При недостиг на този тип се стига до приземеност, груб материализъм, неспособност за творчество, фантазии, страх от самотата. За да укрепите позициите на Монаха, четете философски книги, по-често мислете за високите материи, проявявайте съчувствие и доброжелателност към околните. Поне по половин час на ден прекарвайте насаме със себе си!

ШЕСТИ ТИП - КРАЛ, КРАЛИЦА

Властност, умение да ръководиш хората и да се държиш в обществото, абсолютна увереност в себе си, самоуважение и самодостатъчност. При прекалено проявление се стига до деспотизъм, завистливост, стремеж с всички средства да „седнеш на трона", дори стъпвайки по главите на другите. Можете да укротите разбеснелия се Крал, като съставите списък с най-неприятните за вас човешки
качества (не по-малко от 10). След това честно и безпристрастно оценете поведението си и намерете в него проявление на тези характеристики. Известно е, че най-много ни дразнят у другите хора нашите собствени недостатъци. Признайте ги, разберете, че вие сте също толкова далече от идеала както повечето ви приятели, колеги и познати, и се постарайте да се държите малко по-скромно.

Ако не достигат кралски качества, човекът изглежда сив, задръстен и комплексиран. Заемете се със имиджа си: запишете се на фитнес, отидете при професионалист козметик и фризьор, сменете гардероба си и всяка сутрин пред огледалото упражнявайте царствена осанка и командирски тон. Съставете списък на постиженията и положителните си качества, окачете на видно място дипломите и наградите си, създайте на бюрото си „Кът на собствената слава".

СЕДМИ ТИП - РОБ, РОБИНЯ

Това съвсем не е толкова унизителна ипостас, както може да ви се стори на пръв поглед. Робът е великолепен изпълнител, умее да работи в екип, уважава мнението на другите, подчинява се на чуждата воля или на обстоятелствата. Докато хипертрофираният Роб е наистина жалко зрелище: липса на собствено мнение, угодничество, приспособленчество, патологичен страх от отговорност. В този случай трябва да се научите да изразявате и отстоявате мнението си.

Тренирайте пред огледалото мимиката, жестовете и тона за разговор със събеседник, който обикновено ви потиска. Ако се страхувате от някого, открийте ахилесовата му пета и причина, поради която може да бъде обект на съжаление. Направете го от цялата си душа! Трябва да се учите на партньорски отношения с близки, колеги, приятели - вслушвайте се в чуждото мнение, но не бързайте с отговорите и вземането на решения. Старайте се да видите проблема от друг ъгъл.


Поръчайте

pora4ay_baners4.png
Поръчайте сега на
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки Стресовитал - против депресии, панически атаки, нервни разстройства и безсъние.

Купете две опаковки Стресовитал сега на промоционална цена от 73лв и ползвайте отстъпка от 10лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Стресовитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Май 2021