0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Алкохолна кардиомиопатия: причини за заболяването, лечение и профилактика


Алкохолна кардиомиопатия: причини за заболяването, лечение и профилактика

Какво е алкохолна кардиомиопатия?

Алкохолната кардиомиопатия е форма на сърдечно заболяване, причинена от злоупотреба с алкохол. Дългосрочната злоупотреба с алкохол отслабва и намалява сърдечния мускул, засягайки способността му да изпомпва кръв.

Когато сърцето не може да изпомпва кръвта ефективно, липсата на кръвен поток нарушава основните функции на тялото. Това може да доведе до сърдечна недостатъчност и други животозастрашаващи здравословни проблеми.

Алкохолната кардиомиопатия е най-често срещана при мъже на възраст между 35 и 50 години, но състоянието може да засегне и жените. Хората с алкохолна кардиомиопатия често имат анамнеза за тежка, продължителна алкохолна зависимост, обикновено между 5 и 15 години. Зависимост от алкохола е консумация на алкохол, която надвишава препоръчителните дневни граници.

Според специалистите един от сигурните начини за предотвратяване на това коварно заболяване е да се атакува причината за неговото появяване, а именно алкохолизмът. Доказано най-добрият начин за лечение на алкохолизъм са капките Алкофитал.
Алкохолната кардиомиопатия не винаги има изявени симптоми. Най-изявеният симптом е сърдечната недостатъчност. Признаците обикновено включват умора, недостиг на въздух и подуване на краката и стъпалата.

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако мислите, че имате алкохолна кардиомиопатия. Бързото лечение може да помогне за предотвратяване и влошаване на заболяването и развитието на по-тежко състояние, като конгестивна сърдечна недостатъчност.

Какви са симптомите на алкохолната кардиомиопатия?

Хората с алкохолна кардиомиопатия могат да имат:

- Задух
- Подуване на краката, ходилата и глезените
- Умора
- Слабост
- Замаяност или припадък
- Загуба на апетит
- Проблеми с концентрация
- Бърз и неравномерен пулс
- Кашлица, която произвежда пенлива, розова слуз
- Промяна в отделянето на урина

Важно е да се отбележи, че алкохолната кардиомиопатия не може да причини никакви симптоми, докато болестта не е по-напреднала. В този момент симптомите често са резултат от сърдечна недостатъчност.

Какви са последиците от алкохолна кардиомиопатия?

Злоупотребата с алкохол има токсичен ефект върху много от органите на човешкото тяло, включително сърцето. Токсичността на алкохола уврежда и отслабва сърдечния мускул с течение на времето. Това затруднява сърцето ефективно да изпомпва кръвта. Когато не може да изпомпва достатъчно кръв, сърцето започва да се разширява, за да задържи допълнителната кръв. Това променя размерите на сърцето. В крайна сметка, сърдечният мускул и кръвоносните съдове могат да спрат да функционират правилно поради увреждане и напрежение.

ПОРЪЧАЙ АЛКОФИТАЛ СЕГА! Кажи стоп на алкохолизма!

Не забравяйте, че в основата на това коварно заболяване е алкохолната зависимост, която най-добре се лекува с капките Алкофитал.
За ефективно справяне с алкохолната зависимост поръчайте капките АЛКОФИТАЛ.

Редовната употреба на АЛКОФИТАЛ предизвиква непоносимост към алкохола. По този начин се постига трайно и дълговременно отказване от употребата на спиртни напитки.

Поръчайте СЕГА на телефон 02 850 21 76 или 0887 599 268 или търсете в аптечната мрежа в цялата страна

Как се диагностицира алкохолната кардиомиопатия?

За да поставите диагноза, вашият лекар ще извърши физически преглед и ще ви попита за медицинската ви история. Може също да се нуждаете от лабораторни тестове и изследвания, както и от рентгенови снимки или ултразвуково изследване.

Физически преглед

По време на прегледа лекарят ще провери пулса и кръвното налягане. Също така ще преслуша дробовете и сърцето, за да провери за необичайни звуци. Тези прости тестове позволяват на вашия лекар да идентифицира потенциалните признаци на алкохолна кардиомиопатия или сърдечна недостатъчност, включително:

- Разширено сърце
- Звуци на сърдечен шум от повреда на клапата
- Звуци на задръствания в сърцето и белите дробове
- Подуване на вратните вени на шията
- Подуване на краката и глезените

Вашият лекар също ще попита за медицинската ви история и алкохолни навици. Важно е да бъдете откровени относно степента на употребата на алкохол, включително броя и количеството напитки, които пиете всеки ден. Това ще улесни диагностицирането и разработването на план за лечение.

Лабораторни изследвания

Лабораторните тестове не са много полезни при диагностицирането на алкохолна кардиомиопатия. Въпреки това, те могат да помогнат на Вашия лекар да провери степента на сърдечна дисфункция, както и да провери други органи за увреждане. Вашият лекар може да поръча следните тестове, за да прецени как работят другите органи:

- Панел за анализ на кръвта, който измерва нивата на определени вещества в кръвта.

- Тест за чернодробна функция, който помага за откриване на чернодробно възпаление и увреждане.

- Тест за холестерол, който проверява нивата на холестерола в кръвта.

Диагностично образно изследване

Има няколко вида образни изследвания, с чиято помощ могат да се изследват сърцето и белите дробове:

Рентгенова снимка на гърдите или компютърна томография (КТ) на гръдния кош могат да покажат дали сърцето вече е увеличено. Те също така могат да визуализират каквото и да е задръстване или течност в белите дробове. Това са всички чести признаци на алкохолна кардиомиопатия.

Ехокардиографията използва звукови вълни, за да прави снимки на сърцето. Тя може да показва:

- Разширено сърце.
- Изтичащи сърдечни клапи.
- Високо кръвно налягане.
- Кръвни съсиреци.

Електрокардиограмата (ЕКГ), може да провери състоянието на сърцето с помощта на електрическите сигнали, които контролират ударите. Алкохолната кардиомиопатия може да наруши сърдечния ритъм, причинявайки го да бие твърде бързо или твърде бавно. ЕКГ ще покаже всякакъв неправилен пулс.

ateroskleroz.jpg

Как се лекува алкохолна кардиомиопатия?

Първата стъпка на лечението е да не се пие абсолютно никакъв алкохол. Също така ще трябва да направите корекции във вашата диета и начин на живот. Кардиологът може да ви предложи:

- Да спазвате диета с ниско съдържание на сол.

- Да приемате диуретици, за да увеличите премахването на вода и сол от тялото си чрез често уриниране.

- Да ограничете количеството течности, които пиете, за да облекчите натиска върху сърцето от задържане на течности.

- Да ползвате хранителната добавка АРТЕРОВИТАЛ, с чиято помощ ще почистите натрупаните холестеролни плаки от артериите.

Билковите капки АРТЕРОВИТАЛ ще улеснят транспорта на кръв, хранителни вещества и кислород, и по този начин ще подобрят не само работата на сърцето, но и на всички други органи.

АРТЕРОВИТАЛ е препарат с най-добра ефективност, когато трябва да се направи превенция на такива тежки състояния като инфаркт и инсулт.

Обадете се на телефон 02 850 21 76 или 0887 599 268 и поръчайте сега капките АРТЕРОВИТАЛ.

Вашият лекар може да предпише АСЕ инхибитори и бета-блокери, за да понижи кръвното налягане. Ако сърцето е силно увредено, кардиологът може да препоръча имплантиран дефибрилатор или пейсмейкър, за да помогне на сърцето да работи по-добре.

Каква е дългосрочната перспектива за някой с алкохолна кардиомиопатия?

Перспективата за хората с алкохолна кардиомиопатия варира в зависимост от това колко дълго е употребявал алкохол и колко алкохол е бил консумиран през това време. Тези фактори определят тежестта на увреждане на сърцето. В случаите, когато увреждането на сърцето е тежко, шансовете за пълно възстановяване са ниски. След като щетите се считат за необратими, сърцето и останалата част от тялото трудно се възстановяват.

Въпреки това, ако алкохолната кардиомиопатия е хваната навреме и увреждането не е тежко, състоянието може да се лекува. В някои случаи щетите могат дори да бъдат обърнати. Много е важно да се придържате към плана за лечение и да спрете да пиете алкохол по време на възстановяването.


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ