0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

В 21 век алкохолизмът вече е лечим


В 21 век алкохолизмът вече е лечим

Кой е алкохолик и защо някои хора пият алкохол, без да се пристрастяват, докато други не могат да си представят живота без няколко чашки ракия?

Колко опасно е това състояние и кои са първите тревожни симптоми, които трябва да ви алармират, че е налице сериозен проблем?

Повечето от нас свързват празници, тържества, масови разходки и обикновен отдих на открито с употребата на алкохолни напитки

Това не е задължително водка, може да бъдат и нискоалкохолни напитки - вино, бира. Ако обаче един човек разбира и знае мярката си, тогава другият, поради определени обстоятелства, става зависим от количеството и честотата на консумирания алкохол.

Този вид пристрастяване се нарича алкохолизъм.

Зависимостта не засяга само "зависимите". Тя се превръща в наказание за близките на пристрастения към алкохола човек, разрушителен фактор за много семейства, както и „спусък" за самия алкохолик: всички вътрешни органи са унищожени, а самият той става управляван и психологически контролиран, емоционално и физиологично зависим. Лесно е да се предскажат действията му, той се превръща в издънка на обществото, а здравословното му състояние се определя само от способността му да пие още и още. Кой обаче е виновен: наследственост или възпитание, приятели или самия зависим, стрес или работа?

Беспорно най-доброто доказано средство против алкохолизъм са капките Алкофитал 


Алкохолизмът е редовна злоупотреба с алкохол. Човек увеличава количеството и честотата на консумация, става неконтролируем и агресивен без определено количество алкохол. От медицинска гледна точка алкохолът, наркотиците и тютюневите изделия предизвикват пристрастяване. А това означава, че човекът е болен. За близките и роднините - това е наказание с ежедневни трудни морални изпитания. И само за самия алкохолик всички първи симптоми, фактори, показващи сериозни нарушения на вътрешните органи, и отчаянието на близките преминават в „алкохолна мъгла".

Етиловият алкохол действа по такъв начин, че нервните импулси се „забавят", всичко, което се случва около зависимият от алкохола човек, става незначително.

Начална еуфория: защо хората започват да пият?

Нисък жизнен стандарт, социални обстоятелства, нервна и упорита работа, стрес, скандали в семейството и на работното място, проблеми от личен и интимен характер - това са част от причините, които могат да предизвикат желанието да се „отпуснете" с чаша, а след нея и с втора. Това обаче изобщо не означава, че в социално слаба среда всички пият. Какво е алкохолизъм и защо се отнася само за определени хора?

Психолозите препоръчват да се обмислят няколко основни причини, поради които някои хора започват да консумират алкохол:

1. Генетичен фактор

Днес, според редица изследвания и наблюдения, учените стигнаха до извода, че почти 75% от хората, страдащи от алкохолна зависимост, са хора с определена генетична предразположеност.

В човешкото тяло се синтезират повече от 100 хиляди протеини от различни видове. И всички подобни процеси се координират от гените. Протеин от определен тип има ефект при изпълнението на функциите на даден орган (мозък, бъбреци, черен дроб и др.). Мозъчната кора също е под „контрола" на конкретна протеинова структура. Смята се, че именно тук се появяват основните импулси и процеси, които могат да повлияят на алкохолната зависимост в определен етап от живота.

efect_alcohol.jpg

Регулирането на работата на гените определя физиологичната характеристика на индивида. Промените между физиологичните и алкохолните нужди на хората са доказани от учените, използващи само гените като пример. и до днес се провеждат изследвания, има както привърженици на теорията, така и нейни противници. Въпреки това, вече стана известно следното: корелацията се осъществява под въздействието на един определен ген. Повреден ли е той, не действа ли както трябва - зависимостта към алкохола е гарантирана.

2. Психологически фактор

Стрес, нервно напрежение, проблеми в семейството, недоверие, липса на самочувствие - огромен брой причини могат да доведат до сложна психологическа зависимост от алкохола. За повечето зависими алкохолизмът е просто желание да привлекат вниманието към себе си. Проблемите могат да идват още от детството. Липсата на внимание и грижа, от страна на родителите, липсата на подкрепа от приятели, близки и социална среда карат човека да търси начин да компенсира тези липси, да ги забрави и да ги отдалечи от себе си.

Специалистите препоръчват капките Алкофитал, които убиват алкохолната зависимост и спомагат за трайно отказване на алкохола

Искайки да привлече вниманието на другите към себе си и своите проблеми, повечето възрастни носят „маската на страданието". Ако това е проработило веднъж, тогава подобни манипулации ще се извършват и по-нататък. Но алкохолът и тютюнът не са най-добрите помощници за привличане на нужното внимание. Това са силни компоненти, които засягат главно мозъчната кора и нервните импулси, причинявайки сериозна зависимост. Въздържанието от следващата порция алкохол се равнява на физически болки, които са много трудни за издържане. Човек престава да контролира ситуацията и много малко стават нещата, които зависят от него.

За алкохолизма в тази ситуация казват, че се използва като "лекарство" за психологическата травма. Въпреки това, малко хора се замислят за последствията и причините, които са „направили" днешния алкохолик пристрастен към силните напитки. Алкохолизмът е заболяване на подсъзнателно ниво. Искате да ли излекувате зависимият от алкохола човек? Тогава е необходимо първо да се разберат причините, които принуждават човека да вземе решение, което е вредно за организма и пагубно за живота му.

Помогнете на своите близки и любими хора да се справят с алкохолната зависимост. Поръчайте капките Алкофитал сега!

Струва си да уточним, че болестта алкохолизъм поради нервната система, като правило, е трудно лечима за жените. Женската психика е по-чувствителна, емоционалното натоварване в обичайния обем се възприема много по-трудно. Единственият „помощник", при липса на пълна подкрепа от роднини и приятели, е алкохолът.

3. Социален фактор

Що за човек е алкохолика, според другите? Това е болен човек, човек който предизвиква раздразнение, агресия, жалост, безпокойство, неразбиране и чувство за срам. Според наблюдението на социалните работници нивото на алкохолната зависимост се повишава с намаляване на социалната сигурност. Дисфункционалната среда има пряко влияние върху онези, които не могат да поемат бремето ежедневните трудности и отговорности. Човек може да се справя с различни проблеми в продължение на година, пет или десет. Но в един момент емоционалното му „ядро" се напуква, появяват се умора и стрес, натрупани през годините, отговорност към роднини и деца, задължения на работното място, житейските принципи се превръщат в „бреме" и стрес. И само фалшивото усещане за спокойствие, което алкохола дава, му помага да се "почувства свободен".

Интоксикацията с алкохол е като спасение за алкохолика. Ако при постоянни натоварвания няма подкрепа, и самият човек е емоционално слаб, тогава, под натиска на обществото, решило отдавна да „отприщи" проблемите с алкохола, човекът става зависим от него. Сред факторите, които могат да го „тласнат" към трагичната грешка, можем да разгледаме следните "спусъци" на алкохолизъм:

- Традиция. Първото питие е за компанията. И в компания! Когато всички познати и приятели пият алкохолни напитки, това не се счита за неморално или грешно. Ако всички празници са решени по този начин, тогава човек със слаб характер не може да устои.

- Чувството на ограничение и срам. Може да дадем пример с компания от млади и неопитни тийнейджъри, които на определен етап от живота си искат да изглеждат по-зрели. От 10 млади хора, които са в дискотека, 7 смятат, че е естествено да пият алкохол, за да се „развеселят", двама не смятат, че е възможно да се "отпуснат" без употребата на алкохол и само 1 може да се въздържи от приема на спиртни или други алкохолни напитки по редица лични причини. Тази цифра варира в зависимост от социалния статус, семейната ситуация и личните фактори. Чувството и страхът да не бъдат „като всички останали", да се открояват от останалите, да противоречат на мнението на компанията - това е пагубен фактор за голям брой млади хора. Детският алкохолизъм, като болест с патологичен характер, прогресира в онези страни, в които има военни конфликти и материални проблеми.

- Желанието да бъдат по-спокойни. Срамежливостта е черта и характеристика, която просто смущава някои хора. Трудно е да се установи контакт с връстници, трудно е да се намери половинка, трудно е да се отвориш и да покажеш всичките си положителни страни. Алкохолът „отприщва" не само езика, но и премахва усещането за ограниченост. Човек не се научава да се адаптира към обстоятелствата без алкохол, което леко притъпява нерационалните (в повечето случаи) страхове и панически атаки. Всичко наоколо става лесно и просто, комуникацията придобива желания "цвят и ритъм", човек забравя за страховете си. Формирането на личността е фактор, който кара повечето тийнейджъри и дори деца да следват примера на своите връстници и приятели. Само едно нещо не се взема предвид: алкохолизмът е заболяване, което е трудно за лечение. И е малко вероятно приятелите да разберат алкохолика по времето, когато е започнал да става зависим, както и след това, когато вече е паднал в клопката на алкохола. Ето защо, борбата с алкохола първо трябва да започне самия зависим, подкрепен от своето семейство и всички онези, които не са го изоставили през лошия период от живота му.

Източник: www.psychologytoday.com


Поръчайте

___________________300dpi.jpeg
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки, за подпомагане на организма в борбата с алкохолната зависимост! 

top.jpegКупете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ