0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Вярно ли е, че картофите помагат за намаляване на кръвното налягане?


Вярно ли е, че картофите помагат за намаляване на кръвното налягане?

Американски изследователи са публикували материали, според които ежедневната консумация на варени картофи помага за понижаване на кръвното налягане

Този ефект се обяснява с факта, че картофите съдържат калий, а един картоф осигурява 10% от дневната стойност на този микроелемент. Калият противодейства на задържането на натрий в организма, което води до повишаване на кръвното налягане. В същото време калорийното съдържание на 100 г варени или печени картофи (два средно големи картофа) е малко - само 70-80 ккал. Важно е да не добавяте сол към ястието.

„Все още бих предупредилa да не разчитаме само на картофи в борбата с високото кръвно", казва Светлана Исакова, диетолог и гастроентеролог - Лекарствата намаляват кръвното налягане, но включването на варени картофи в диетата помага да се контролира кръвното налягане и да се предотврати повишаването му при хора със склонност към артериална хипертония. В допълнение към картофите, такива продукти включват също цвекло, зелени зеленчуци (целина, маруля, тиквички), сушени кайсии, банани и стафиди. Това са прости, достъпни плодове и зеленчуци, които винаги трябва да са на масата при пациенти с хипертония. Те съдържат много такива необходими микроелементи, които помагат за контролиране на съдовия тонус. Например краставиците и тиквичките съдържат много вода и фибри, поради което премахват излишната течност от тялото. Всички зеленчуци и плодове с високо съдържание на аскорбинова киселина (и картофите са сред тях), както и горските плодове като източници на антиоксиданти, също са полезни за пациенти с хипертония."

Лекарката също напомня, че е важно пациентите със сърдечно-съдови заболявания редовно да консумират храни, съдържащи омега-3 и омега-6 мастни киселини. Това са ядки, тлъста риба, морски дарове. Но не трябва да добавяте сол към ястията. „5 грама сол на ден е максимално допустимото за пациенти с артериална хипертония", казва С. Исакова. - Солта се съдържа в почти всички натурални продукти - зърнени храни, зеленчуци, хляб и пр. Допуска се да се сложи малко сол на храната е напълно безвкусна".


Поръчайте

pora4ay_baners1.webp
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за отказване от алкохола и абстинентни прояви. 

Купете 2 опаковки Алкофитал сега
на
промоционална цена от 128 лв.
получавате 1 опаковка капки Хепавитал
БЕЗПЛАТНО

Можете да закупите Алкофитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ