0887 599 268, 02 850 2176
0887 599 268, 02 850 2176

Холестеролът ще ви помогне, но само ако е полезен


Холестеролът ще ви помогне, но само ако е полезен

За холестерола отдавна се говори и сме чували какво ли не

Тези, които се борят с атеросклерозата, които искат да отслабнат, които им е трудно по време на менопаузата - всеки иска да знае нивото на холестерола в кръвта. А някои - просто така, за всеки случай и за да са информирани. Но за какъв холестерол говорим и дали при жените и мъжете всичко е еднакво?

"Добър" и "лош"

Нека започнем с факта, че холестеролът (или липопротеините) за организма е нещо естествено и необходимо. Това подобно на мазнини вещество е незаменим участник в метаболизма. А също и строителен материал за мембрани. Tой е необходим за производството на витамин D, както и различни стероидни хормони и жлъчни киселини. Когато се комбинира с протеини, образува липопротеини, които са носители на холестерол.

"Добрите" лекари наричат ​​холестерол с висока плътност, който насърчава обмена на мазнини между клетките. Между другото, благодарение на него излишните мазнини се отстраняват от тялото. При патология "добрият" холестерол, за съжаление, намалява.

"Лошият" холестерол пренася съединенията в тялото, помага на общите липопротеини да навлязат в клетките и тъканите на органите. Но голям процент от този "лош" холестерол води до повишена съдова плътност, там се появяват блокажи и плаки. Следователно възниква атеросклероза и вероятността от коронарна болест на сърцето. Ако нивото на такъв холестерол бъде понижено навреме, той ще престане да бъде опасен.

Редовният прием на капките АРТЕРОВИТАЛ ще омекоти и унищожи холестеролната плака, която се е натрупала в артериите, и по този начин ще елиминира атеросклерозата и усложненията, които това заболяване предизвиква

При мъжете и жените

Холестеролът е малко по-притеснителен за жените, отколкото за мъжете. Ако в младостта нормите за двата пола са приблизително еднакви, тогава с възрастта има осезаема разлика: при жените холестеролът, както се казва, пристига със закъснение.

По отношение на риска от атеросклероза, най-опасната възраст е след 35-40 години, когато в организма настъпят хормонални промени и се появяват първите забележими промени в липидния профил.

Като цяло нивото на холестерола в кръвта на жените директно зависи от хормоналните нива, където пиковите условия са бременност и менопауза. В първия случай нивата на холестерола могат да скочат 2-3 пъти по-високо от нормалното поради увеличаване на секрецията на хормона пролактин. По време на менопаузата дефицитът на естроген води до повишено отделяне на липиди под формата на мастни натрупвания и „лош" холестерол, който има разрушителен ефект върху съдовата стена. Следователно, забележими промени в нормата се появяват около 50 години.

Но сред представителите на силния пол след 55-годишна възраст показателите на нормата, напротив, стават стабилни и са склонни постепенно да намаляват след 60 години.

Как да си помогнете?

Не толкова отдавна се смяташе, че мазнините са основният виновник за повишаване нивата на холестерола в кръвта. Някои все още са сигурни в това, въпреки че мазнините са различни, включително тези, които не влияят особено на нивата на холестерола.

Всъщност, това се влияе от много фактори: естеството на диетата, начина на живот, нивото на физическа активност, наличието на лоши навици и много други. Освен това, колкото по-възрастен става човек, толкова повече съпътстващи заболявания има и по-ниската е адаптивността на тялото. И това не е всичко - появява се допълнителен риск от усложнения с нарушения на метаболизма на мазнините.

Правилното здравословно хранене е основното условие за поддържане на "добрия" и "лошия" холестерол в норма.

За това, както вече разбрахме, мазнините не бива да се изключват напълно от диетата - достатъчно е да се преразгледа техният състав. Полезни са растителните мазнини, както и животинските полиненаситени мастни киселини, които се намират например в мазната риба и морски дарове. Това е особено важно за хора с наднормено тегло и такива над 45 години. И, разбира се, не трябва да се увличате по монодиети - храненето трябва да бъде балансирано и да снабдява тялото с всички необходими вещества.

Въпреки това дори перфектно балансираното хранене не винаги дава очаквания резултат, особено ако поради редица причини метаболизмът на тялото е забавен. Тогава експертите могат да препоръчат допълнителни средства, като билковите капки Артеровитал.


Поръчайте

_______________________fon1__1_.png
Поръчайте сега на 
02 850 21 76 или 0887 599 268

Капки за прочистване на артериите - против атеросклероза, инсулт и инфаркт 

Купете 2 опаковки Артеровитал сега на промоционална цена от 90 лв. и ползвайте отстъпка от 11 лв с БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

Можете да закупите Артеровитал и от нашите аптеки в цялата страна, адресите вижте ТУК

ПОРЪЧАЙТЕ

Здравен хороскоп
Юни 2021